A tót főváros hatodik kerületeként hirdet egy most készülő rajkai lakóparkot egy pozsonyi ingatlanos cég. A „Bratislava VI." elnevezésű ingatlant kínáló cég szerint Rajka hamarosan Pozsony részévé válhat. A Kisalföld által megkérdezett rajkaiak szerint nem szerencsés, hogy a "szlovák" főváros részeként emlegetik falujukat.

Bratislava VI. – azaz Pozsony hatodik kerülete. Így hirdeti egy készülő lakóparkját az egyik pofátlan tót ingatlanforgalmazó. A felvidéki főváros és a hozzá tartozó járás egyébként öt kerületből áll. Az elsőbe Pozsony-Óváros, a másodikba Pozsony-Püspöki, Ruzinov és Vereknye, a harmadikba Pozsony-Újváros, Récse és Szőlős, a negyedikbe Pozsony-Dévény, -Dévényújfalu, -Hidegkút, -Károlyhely, -Lamacs és -Beszterce, míg az ötödik kerületbe Pozsony-Dunacsúny, -Horvátjárfalu, -Ligetfalu és -Oroszvár tartozik. Talán ezért gondolta úgy a pozsonyi ingatlanforgalmazó, hogy az ún. szlovákok által közkedvelt határ menti magyar települést a „hatodik kerületbe" sorolja.
A jövő év novemberére elkészülő huszonkét lakásos társasház környékéről az ingatlanos úgy fogalmaz: a közvetlenül a szlovák–magyar határon elhelyezkedő Rajka az egyik legnépszerűbb település a Magyarországon élő "szlovákok" számára. A leírásuk szerint Rajka mintegy háromezer lakosának már harmadát teszik ki drótosék. A kedvező feltételek közt említik még a kiváló tömegközlekedést Pozsonyba, a 801-es számú menetrend szerint közlekedő városi buszjáratot, de autóval is alig tíz perc a főváros.
Az ingatlanos cég internetes oldalán úgy fogalmaz: barátságos környezetet kínálnak verhetetlen áron a Pozsonyban és a környékén dolgozó "szlovákoknak". Szerintük Rajka hamarosan Pozsony részévé válhat.
A Kisalföldtől értesült Kiss Vince polgármester is arról, hogy falujukat már Pozsony részeként emlegetik. A településvezetőt meglepte ez a hír, ám nem kívánta bővebben kommentálni. A lap által megkérdezett rajkaiak mindegyike úgy véli: nem jó, hogy a falut összemossák a tót fővárossal. – Itt már Pozsony dirigál – mondja az egyik férfi indulatosan. A falunak már nem harmada, hanem fele szlovák, hiszen mára mintegy ezerötszázan laknak itt és továbbra is folyamatosak az építkezések. Ezzel együtt az általunk megkérdezett helybéliek egyike sem érzi úgy, hogy feszültség lenne emiatt a faluban. Annak örülnek, hogy fejlődik a település, új házak épülnek, ám szerintük az lenne a jó, ha az ide költözők mindegyike adót is fizetne a falunak. – Nem csoda, hogy Pozsony kerületeként emlegetik Rajkát, hiszen még a buszjáratuk is sokkal jobb. Míg a szlovák fővárosba óránként megy a busz, addig Mosonmagyaróvárra napi néhány járattal tudunk csak eljutni – vélekedett egy másik férfi. Szerinte egyébként hamarosan az is előfordulhat, hogy a határtól néhány tíz méterre lévő „Bratislava" táblát még közelebb hozzák.
(Kisalföld nyomán)