Bezár!
2020. július 9., csütörtök, Lukrécia, Koppány napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
13:21 Tovább nőtt a cseh fegyverek és hadianyagok kivitele12:58 A belügyminiszter szerint erőszakos hatalomátvételi kísérlet zajlik Szerbiában12:34 A Mi Hazánk már tavaly követelte a most Kocsis Máté által emlegetett pedofil-adatbázist12:10 Lehet ennél betegebb? Szexuálisan bántalmazott gyermekeket segítő egyesület alapító tagja védi Kaletát: "ez nem abúzus"11:16 "Benettkének bekapta a bigáját" - cigánygyerekek elleni szexuális erőszakkal vádolnak egy volt rendőrt11:13 Figyelem, közeleg a kánikula! Így védekezz! (x)10:52 Dúró: az iskolaőrség csak felületi kezelés; képzés formájában sem jogos a kártérítési igény10:50 Meghalt két idős, krónikus beteg, tízzel nőtt a fertőzöttek száma10:40 A Facebok eltávolította Trump egyik korábbi tanácsadója és a brazil elnök fiainak fiókjait10:14 Freund Tamás: az Akadémia nemzeti intézmény, nem lehet ellenzékben09:52 Kötözős rablások és olasz meló - újabb rasszista rendőri intézkedésekre került sor09:04 Az SZDSZ-utódok megnyalták tíz ujjukat - "nácizmusról" való fantáziálgatás a PestiSrácok hasábjain08:16 Járdán (is) menekülő motoros üldözéséről tett közzé videót a rendőrség07:47 Kölcsönös tiszteletről és bizalomról nyilatkozott Trump és a mexikói elnök - a falról nem esett szó07:32 Gázüzemű autóbuszt tesztel a Volánbusz Zalaegerszegen
24 óra legolvasottabbjai

Extra, Videók ::

"Mihály fejedelem juhokkal kereskedett, majd lemészárolta hitelezőit" - egy román történész mítoszokat döntöget

Reklám


"Történelmi filmjeink döntő többsége számos mítoszt, hazugságot tartalmaz, útonállókból faragtak hősöket" – jelenti ki Marius Diaconescu bukaresti egyetemi tanár az alább látható, egy kedves olvasónk által beküldött videóban.
Nem állítjuk, hogy magyarbarát történészről van szó (nem is ezért teszi, amit tesz, hanem mert meggyőződése, hogy a románságnak is kára származik abból, hogy valódi történelme köszönőviszonyban sincs azzal, amit az iskolában tanul), a román történetírásban és -oktatásban viszont érdekes - és igencsak kívánatos - jelenség, ahogy kerek-perec kimondja a nagy történelmi mítoszaikról, hogy azok bizony hazugságok, például egyértelműen vesztes csatákat állítanak be győztes ütközeteknek.
"Miért van az, hogy a román történetírásban soha nem tagadjuk, ha a moldvai fejedelmek a lengyel király hűbéresei voltak, de minduntalan elhallgatjuk, ha Magyarország vazallusai voltak?" – teszi fel a kérdést a beszélgetés során, majd kijelenti: "a hazaszeretet nem abból áll, hogy hazudunk".
Őszintén beszél a románság megítéléséről is: "Mindig negatív a románokról festett kép a külföldi forrásokban: lopnak, hazudnak, lusták – és ez a XIV-XV. századi megítélés a mai napig nem változott. Ezért pedig nem a külföld a hibás – hanem mi" – állapítja meg a nagyromán mítoszokat féltve őrző nemzettársai által rendszeresen hazaárulónak nevezett Diaconescu.
Alább a magyar felirattal ellátott beszélgetésrészlet:
(Kuruc.info)
A beszélgetésben szó esik  Mátyás királyunk "román származásáról", ehhez kapcsolódó írásaink:
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready