2020. április 6., hétfő, Vilmos, Boglárka napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
23:12 A marokkói király amnesztiával harcol a koronavírus ellen22:53 Kórházba szállították a brit miniszterelnököt22:48 Tónus IX: öld meg a bankot!22:28 Az Egyesült Államok tisztifőorvosa szerint "ez lesz a mi Pearl Harbourunk, a szeptember 11-énk"22:07 Dániel Péter antifasizmusától Donáth Anna rasszizmusáig - Heti progresszió (XXII.rész)21:26 Törökországban ismét mintegy háromezer új fertőzöttet diagnosztizáltak20:53 Egy nap alatt csaknem 11 ezren tértek haza Ukrajnába20:21 Ausztriában a 12 ezret is meghaladta a koronavírussal fertőzöttek száma20:04 Megölte egyéves kislányát egy budapesti nő19:45 Csehország francia betegeket gyógyít19:21 Kevesebb halott egy nap alatt, de ismét emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma Olaszországban 18:58 Meghalt 108 éves korában "az allergia nagyapja"18:46 Toroczkai: koronavírus és a propagandaháború - fontos, hogy ne üljünk fel sem az orosz, sem a kínai, sem az amerikai propagandának17:59 Otthoni tornával bővül az M5 kulturális csatorna oktatási sávja17:37 Könyveket, folyóiratokat tett elérhetővé online a Történettudományi Intézet
24 óra legolvasottabbjai

Extra ::

Anekdoták a "legnagyobb magyarról" - gasztronómia és politika

Reklám

Min látszik meg a magyar?
Gróf Széchenyi István katonáskodási évei óta egész 1846-ig nem fordult meg a Tisza környékén, de híre, mint mindenütt, ott is elterjedt volt, s nevét a legszegényebb kunyhókban is jól ismerték. Midőn először híre futott, hogy a jeles férfiú odaérkezik, ezrenkint tódult a nép, hogy őt színről színre lássa. Valószínűleg azt képzelték, hogy atléta termetű, Wesselényi stentor hangjával bíró, atillával, sarkantyúval s az igazi magyar más efféle kellékeivel pompázó férfiút fognak látni; azért - mint Széchenyi később nevetve mesélte - nem kevéssé csodálkoztak, midőn a középnagyságú vállakon nyugvó borzas fejet s a halvány sárgásbarna arcot, és kissé idegenszerű öltözékét megpillanták.
- Csak miután leültem - folytatta Széchenyi, s egy tál hatalmas megpaprikázott gulyáshúst a megfelelő bormennyiséggel együtt magamba temettem, kiáltottak fel: „De már ez mégiscsak magyar ember!”
Hasznossá tenni vagy felakasztani
Egy ízben gróf Széchenyi Metternich hercegnél a magyar ügyek felől beszélgetvén, utóbbi kikelt Kossuth agitációi miatt, s az ellenzéket nyugtalan szellemmel vádolta. Ekkor Széchenyi, elismerve a herceg megjegyzéseinek igazságát, azt tanácsolta, hogy Kossuthtal szemben más politikát kell követni.
- Minő politikát? - kérdé Metternich.
- Hasznossá kell őt tenni - mondá a gróf.
- S ha nem lehet? - tudakolá a herceg.
- Akkor felakasztani - válaszolá Széchenyi hidegen a vállát vonítva.
Bölcs államférfiúi gondolat. Egyúttal jó recept napjainkban is, az aktuális nevek behelyettesítését a kedves olvasóra bízom.
Közzétette: Lipusz Zsolt - Kuruc.info
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready