2020. április 1., szerda, Hugó, Agád napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
11:01 Egymás után a vírussal is összefogtak a ballibek: "erre van szükség ahhoz, hogy Orbán rendszere elinduljon a bukás felé"10:37 Kína holdjárója már több mint 424 métert haladt előre a Hold távoli oldalán10:12 Rajzfilmhős lett Puskás Ferencből, íme az első rész09:52 New Yorkban olyan magas a halottak száma, hogy hűtőkamionokban tárolják őket09:48 Újra megnyílt a balassagyarmati határátkelő az ingázók előtt09:37 Türkmenisztánban a torkánál ragadták meg a kérdést: egyszerűen "betiltották" a koronavírust09:17 Egy louisianai szektavezérnek "Isten azt mondta", ne törődjön a járvánnyal09:01 Tizenhárom éves fiú a koronavírus legfiatalabb brit áldozata08:50 Fagyos idővel indult az április Erdélyben08:45 Még a végén a macskák számára is kijárási tilalmat rendelnek el08:31 Mától új menetrend szerint közlekednek a budapesti tömegközlekedés járatai08:04 Trump szerint "nagyon fájdalmas két hét" vár az amerikaiakra07:43 Meghalt négy beteg, 525-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, minden megyében van koronavírusos07:32 Először volt hőhullám az Antarktiszon06:56 Több száz egyeddel ritkítja bölényállományát a Yellowstone Nemzeti Park
24 óra legolvasottabbjai

Extra, Publicisztika ::

"Mélységes megrendeléssel tudatjuk: 70 esztendővel ezelőtt halt meg Sztálin"

Reklám

A cím a vicc műfajának kategóriájába tartozik, mégsem az, illetve csak félig az. Valóban, holnap ünnepli az emberiség jobbik fele a világtörténelem Mao Ce-tung utáni második számú tömeggyilkosa halálának évfordulóját. Igaz, még csak a hatvanadikat. Ugyanis 1953. március 5-én hunyt el Moszkva melletti kuncevói dácsájában Sztálin. A diktátort, aki egyébként ekkoriban már rossz egészségi állapotban volt, valószínűleg megmérgezték, mégpedig a március 1-jén hajnalig tartó szokásos orgiák egyikén italába kevert ciánnal vagy – stílszerűen – warfarinnal, ami erős patkányméreg.
Hétvégi Magazinjában a Magyar Nemzet egész oldalas írást szentel a kegyetlen zsarnok halála körülményeinek, és a háttérben az SZKP prominensei között zajló hatalmi harcoknak kurzívval szedett „Hetven esztendővel ezelőtt halt meg Sztálin kuncevói dácsájában” címmel. Alatta pedig vastagon szedve a „Mélységes megrendeléssel” főcím olvasható. Ezzel a lap arra kíván utalni, hogy hatvan esztendővel ezelőtt, amikor a „tragikus” esemény bekövetkezte már csak órák kérdése volt, Magyarországon kommünikét adtak ki a generalisszimusz súlyos betegségéről, s mindennap beszámoltak fizikai állapotáról. Itthon botrányt okozott a Népszava egyik ezzel kapcsolatos közleménye. A Gyertán Ervin fogalmazta szövegbe „sajnálatos” sajtóhiba csúszott, s így ez jelent meg: „Mélységes megrendeléssel értesült az egész magyar nép Sztálin elvtárs súlyos megbetegedéséről”.

Gyertyán-Grünbaum Ervin (1925-2011) egyébiránt 1950-1956 között a Népszava munkatársa, 1953-1956 között rovatvezetője volt. 1958-tól 1975-ig a Filmvilág rovatvezetője lett. 1975-1976 között a Gondolat Könyvkiadó főszerkesztő-helyettese, majd 1976-tól 1979-ig a Magyar Filmtudományi Intézet tudományos főmunkatársa volt. 1977-1981 között a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének alelnöke, 1981-től 1985-ig elnöke. 1979-1984 között a Magyar Televízió filmosztályának vezetőjeként ténykedett, ezt követően 1984-től két évig a Filmtudományi Intézet tudományos osztályvezetőjének feladatait látta el. Az MDP illetékes cenzori hivatala által felelőssé tett ügyeletes szerkesztőt, Bodó Bélát, a Brumi Mackóvárosban íróját hamarosan letartóztatták. Azonban Bodó (1903-1970) is “jó elvtársnak” számított, hamarosan szabadult, ezután 1953-tól a Nők Lapjánál dolgozott, végül 1957-től 1963-ig, nyugdíjazásáig az Esti Hírlap szerkesztőjeként mutatta a magyar népnek a helyes ideológiai útirányt.
Voltaképpen a Gyertyán-Bodó duó nem is tévedett nagyot, s a már akkor is hazug pártlap akarata ellenére kivételesen ez alkalommal igazat írt: mivel Sztálint megmérgezték, betegsége és halála valóban megrendelésre következett be. Mindenesetre komikus, hogy míg a Magyar Nemzet ironizál a korabeli Népszava 1953-as elírása fölött, maga is elkövet egy kapitális baklövést: kereken tíz évvel számolja el a jeles évforduló dátumát.
Viszont azonnal is ötletet ad számunkra egy történelmi hipotézis felállításához: ha ma a véreskezű Sztálin halálának hetvenedik évfordulóját ünnepelnénk, vagyis amennyiben Koba 1943. március 5-én hunyt volna el, e tény fölöttébb érdekes világpolitikai helyzetet idézett volna elő. A Szovjetunióban nyilvánvaló zavart és hatalmi harcokat okozott volna, amely kihatott volna a keleti front katonai-hadi eseményeire. Hisz a szövetségesek számára épp a legrosszabbkor következik be. Ne feledjük: épp Sztálingrád (1943. február 2.) után vagyunk, a németek és szövetségeseik még az egész kontinenst utalják, a teheráni csúcstalálkozóra még nem került sor (1943. november 28. és december 1-je között tartják), ahol majd döntenek a második, normandiai front megnyitásáról és arról, hogy Közép- és Kelet-Európa szovjet érdekszféra lesz a háború befejezése után; nos, tehát amennyiben ez a történelmi forgatókönyv érvényesül, úgy a világtörténelem – s benne Európa története – teljesen más fordulatot vehetett, illetve vett volna. Hiszen másképp alakul a második világháború végkifejlete, s ennek köszönhetően ma egy teljesen más, normálisabb Európában élhetnénk. S ami a legfőbb: Magyarországnak sem kell azt a történelmi passiót végigszenvednie, amely 1943-tól napjainkig tart. Tehát csak azt kívánhatjuk végszóként: bárcsak igaza lenne a Magyar Nemzetnek!
Lipusz Zsolt – Kuruc.info
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready