Valamilyen szinten minden munkahely szopás, de egy egyiptomi vallásjogász ezt egészen komolyan, sőt szó szerint venné. És ez csak egy az iszlám világ tíz legabszurdabb fatvája közül.
De mi az a fatva? Olyan iszlám vallásjogi döntés - leggyakrabban egy kérdésre adott válasz -, amit egy arra feljogosított személy vagy testület (mufti, vagy fatvatanács) hoz, amely olyan vallásjogi vagy hitéleti kérdésben ad tanácsot, amelyben sem a Korán, sem a Mohamed mondásait megörökítő hádiszok, sem a muszlim hittudósok közmegegyezése, az idzsma nem ad egyértelmű orientációt.
Először a modern köztudatba Salman Rushide esetében került: 1989 februárjában Khomeini ajatollah egy efféle vallási döntvényben nyilvánította ki, hogy az angol-indiai írót az igazhitűek kötelessége megölni. Azóta nyugaton sokan hiszik, hogy a fatva valamiféle halálos ítélet, pedig a legtöbbet, sőt szinte összeset egészen profán ügyekben hozzák. Sőt, néha egészen döbbenetesek is vannak. Egy libanoni blog összegyűjtötte az utóbbi évek legabszurdabbjait:
1. Szoptatás
A kérdés arra a problémára ad választ, hogy a modern munkahelyeken férfiak és nők együtt dolgoznak. Ez pedig nem fér össze - az egyiptomi hittudós, Ezzat Ataja szerint - a hagyományos iszlám társadalomképpel. De megvan a megoldás. A férfinak legalább ötször kell szopnia a nő melléből és akkor az a mostohaanyjának számít. Akkor meg már nyugodtan lehetnek együtt akármilyen helyzetben.
2. Biztonsági öv
Ezt már az őrült fatvák őshazájában, Szaúd-Arábiában, adták ki. Tiltja a biztonság öv használatát. Miért? Mert ha Allah azt a sorsot szánta neked, hogy egyszer egy balesetben halj meg, akkor abba te mindenféle biztonsági intézkedéssel ne avatkozz bele!
3. Öld meg Miki egeret!
Muhammad Al-Mudzsahid - szintén szaúdi - vallástudós már nemcsak Salman Rushdie-t, hanem Mickey Mouse-t is a bitóra küldené. Mert, mint amerikai teremtmény, a gonosz szolgája, sőt maga a Sátán.
4. Banán
Szintén szaúdi lehet annak a fatvának a kiadója, aki szerint a nők, még a zöldségesnél sem nyúlhatnak banánhoz vagy uborkához. Sejtjük, mi járhatott az eszében, amikor ezt megálmodta.
5. Emotikonok
Miltaka Ahl Al-Hadisz szerint tilosak. Mert Allah teremtményeit ábrázolják, ami tilos.
6. Polio
Egy pakisztáni hittudós szerint a férfiaknak tilos a gyermekbénulás elleni védőoltás. Hogy miért? Mert azt "a zsidók találták ki", hogy impotenssé tegyék a derék muszlim férfiakat, és különben is, aki megkapja, az onnantól csak a kecskével akarja csinálni. A tudjuk mit.
7. Székek
Egy jemeni bölcs, Al-Habib Omár bin Muhammad szerint a nőknek tilos székre ülni. Mert akkor altestüket a széken keresztül a dzsinnek megtámadják, és azok titokban paráználkodnak velük.
8. Foci
Abdallah al-Nadzsdi szaúdi mufti szerint tilos - illetve szabad, ha a dzsihádra való felkészülés része.
9. Vizelde
Abd al-Vahhab al-Truajri szerint férfiaknak szigorúan tilos a nyilvános vizeldében pisilés közben beszélgetni.
10. Légkondi
Abu al-Bara' szaúdi mufti szerint az asszonynak, ha a férje elmegy otthonról, ki kell kapcsolni a légkondit. Nehogy aztán a szomszéd azt higgye, hogy valaki van otthon, átjöjjön, oszt' véletlenül egyedül találja az asszonyt, és akkor meg aztán...
Ezeket végigolvasva kétségtelenül örömteli tény, amit Tantavíi sejk, a szunni világ legtekintélyesebb intézményének, a kairói al-Azhar egyetemnek a vezetője mondott, hogy még az ő fatvái sem kötelező érvényűek. Tehát akinek tetszik, betartja, akinek meg nem, az nem. Az élet és az efféle fatvák közti ellentmondást egyébként persze az illető országok vallási vezetői pontosan érzik - Szaúd-Arábia főmuftija a televízióban jelentette be, véget akar vetni az efféle abszurd fatvák gyakorlatának. "Allahnak hála".
(Fotelkalandor - menaribo nyomán)