Mi történt 1987. augusztus 17-én a spandaui börtönben? Legendák keringenek Rudolf Hess halála körül, de most részlegesen feloldották egy rendőrségi vizsgálat titkosságát, amely bűncselek­ményre utal: két brit ügynök fojtotta meg Adolf ­Hitler néhai helyettesét.  Így akadályozták meg, hogy számukra kínos háborús titkokról ránthassa le a leplet szabadulása után.
Zoom
Hess Hitlerrel - aláírását viselik többek között a nürnbergi faji törvények, s egyebek mellett ő találta ki a Heil Hitler! köszöntést és a Führer elnevezést
Mint ismeretes, a nemzetiszocialista vezető 1941 májusában – a sikertelen próbálkozás után azt állították, hogy a Führer tudta és engedélye nélkül – átrepült Nagy-Britanniába, hogy tárgyaljon az angolokkal a békekötésről, ám gépével lezuhant, ők pedig tárgyalás helyett inkább lecsukták.
1987 áprilisában Mihail Gorbacsov környezetéből kiszivárgott, hogy a Szovjetunió vezetője nem fogja elutasítani Hess következő kegyelmi kérvényét. Rudolf Hesst 1946. október 1-jén ítélték életfogytiglanira, és a 600 cellás fegyintézetnek 1966-tól ő volt az egyetlen lakója, amerikai, brit, francia és szovjet katonák havi váltásban vigyáztak rá.
Zoom
A nyugat-berlini Spandau börtön, ahol Hesst "megöngyilkolta" a demokrácia
A hivatalos mese szerint 1987 augusztusában az amerikai An­thony Jordan a börtönudvar házikójába kísérte a séta közben kimerült Hesst, később ott talált rá holtan. Az ablak fogantyújára volt erősítve a lámpa drótja, amelynek hurkos vége Hess nyaka köré volt tekerve. James Cameron brit patológus vizsgálta meg először a holttestet, és "megállapította", öngyilkosság történt. A holttest kiadása után Hess fia, Wolf Rüdiger megbízta dr. Wolfgang Spannt az alapos vizsgálattal, és az orvos szerint megfojtás okozta az idős harcos halálát.
Zoom
46 esztendőt töltött börtönben - bűne: békét akart
Howard Jones, a Scotland Yard akkori főnyomozója vizsgálatot indított, és a börtön korábbi orvosát, Hugh Thomast is felkereste, aki (legalábbis a naiv széplelkek számára) meglepő dolgot állított. Az amerikai sebész nevén nevezte a két brit ügynököt, akik amerikai katonai egyenruhában érkeztek a börtönbe, és Hesst megfojtották, az öngyilkosságot pedig megrendezték.

A demokrácia sajtójának ujjongása
Az 1989-ben befejeződött Scotland Yard-vizsgálatot titkosítani kellett, de az információs szabadságáról szóló törvény értelmében most részlegesen feloldották. A nevek ismeretlenek maradnak, de egy titokra legalább fény derült.
(The Daily Mail - The Independent - Blikk korrigálva)