Ismét több száz diák, tanár, politikus, helyi vezető és civil volt kíváncsi Vona Gábor előadására, ezúttal az isztambuli Marmara (Márvány) Egyetemen.
Zoom
A pártelnök tegnapelőtt a turanista értelmiség egyik központjának tekinthető Sakarya egyetemén tartott előadást a türk-magyar közös múltról, jelenről és jövőről, tegnap az isztambuli Marmara (Márvány) Egyetem következett. Ismét több százan várták a Jobbik elnökét, és, mint Vona Gábor Facebook-bejegyzésében írja, leírhatatlan volt a hangulat:
"Az isztambuli Marmara egyetemen tartottam előadást több száz tanár, diák és érdeklődő előtt. A szervezők elmondták, sajnos az emberek másik fele nem fért be a terembe. Valami egészen hihetetlen erejű szeretet fogadott, olyan ünneplésben volt részem, mint egy sztárnak. Az előadásomban arra kértem a hallgatókat, álljanak ki a székelyek mellett, mert ők is Atilla unokái. A fórum végén az egyetem dékánjától kaptam emlékplakettet, és véget érni nem akaró közös fényképezkedés következett."
Zoom
Vona előadásában leszögezte, a turáni összefogás egy olyan lehetőség lehet minden vérrokon nép számára, amellyel hazánk a legnyugatibb turáni ország lehet, és összekötő kapocs Kelet és Nyugat között.
A jelenlegi világpolitikai légkörről Vona a török hallgatóságnak elmondta, a globalizmus minden olyan társadalmat szétrombol, amely feladja értékeit és tradícióit, vagy képtelen megvédeni azokat:
"A világ ma forrong, tele van igazságtalansággal, manipulációval és erőszakkal. Egyesek szerint a különféle civilizációk, kultúrák, vallások összeütközése ez, mint például a keresztény Nyugat és a muszlim Kelet harca. Ez azonban csak féligazság, és tudjuk jól, hogy a féligazság rosszabb, mint a hazugság, mert könnyebben elhihető. Valóban küzdött egymással kereszténység és iszlám a múltban, ezt nekünk, magyaroknak és törököknek nem kell magyarázni. De ez már a múlté, a mostani küzdelem a világban ennél jóval mélyebb. Valójában az euroatlantizmus globalizálja, vagyis gyűri le a világ maradék részét. Kelet-Európát már többé-kevésbé leigázta, és most az iszlám világ következik. Most az iszlám világ nemzeteire akarja kiterjeszteni a globális kapitalizmust. "
Zoom
Vona Gábor előadását számtalanszor taps szakította meg. Amikor a székelyekről és egyre közelebb kerülő autonómiájukról esett szó, Vona a közönség soraiból (!) egy székely zászlót kapott. Azt a lobogót, amelyen a nap és a hold pontosan úgy van ábrázolva, mint számos türk ország zászlaján.
A székelyekről szólva a közönség soraiból többen megjegyezték: a török sajtóban egyre nagyobb teret kap a székelység, Székelyföld, törökül Sekelistan megismertetése. A múlt vasárnapi székely menetről például egy csaknem ötperces riportban számolt be a TRT Haber, a török közszolgálati tévé híradója és a többi sajtótermék is tele volt a szintúgy testvérnépnek tartott székelyek ügyével.
Zoom
A törökök szeretnének minél több információt kapni Székelyföldről, és teljes erővel támogatni fogják szabadságharcukat.
A Jobbik elnöke az isztambuli előadás után találkozott azokkal a futballszurkoló fiatalokkal is, akik a török-magyar mérkőzésen viszonzásul ugyanolyan transzparenst készítettek, mint ami a budapesti mérkőzésen lett kifeszítve: "Mindannyian Attila unokái vagyunk!".
Horváth Ádám (Isztambul) - alfahir.hu