Frissítés: az Origó riportja:
A vácszentlászlóiak már hozzászoktak, hogy lopnak tőlük, a rendőrség pedig tehetetlen, vagy ha be is viszik a tolvajokat, másnap már kint vannak. A rutint csak az zavarta meg a napokban, hogy az egyik tolvaj meghalt, miután benyakalt egy csomó lopott bort. A családja szerint megmérgezték, és a borosgazdának börtönben lenne a helye, míg a tolvajlásoktól senyvedő helyiek szerint akár kitüntetést is érdemelne, ha ilyet tett.
Csendbe burkolózott kedden délelőtt a szakadó esőben Vácszentlászló, a kétezer fős település központjában sokan csak némán, mosolyogva csóválták a fejüket, amikor meghallották, hogy újságírók vagyunk. Nem tudnak semmit, és ha tudnának sem mondanák el, és véleményük sincs arról az ügyről, amiről a fél országnak van.
Vasárnap derült ki, hogy a Gödöllő közelében lévő Pest megyei településen meghalt egy 30 éves férfi, aki korábban bort lopott egy helybéli gazdától. A férfi családja szerint a lopott borban volt valami, ami végzett a fiúval, de a borosgazda tagadja, hogy ő tett volna valamit a borba, amire rendszeresen rájártak a tolvajok. A rendőrség ismeretlen tettes ellen indított nyomozást, a borosgazdától lefoglalt bormintákat még vizsgálják, így nem kommentálják a sajtóban megjelent találgatásokat, nyilatkozatokat.
Megörült, hogy nem kell szenvednie
"Tudja itt mindenki, hogy mi folyik, csak félnek a bosszútól, azért nem beszélnek" – mondta a titokzatoskodó helyiekről egy beszédesebb férfi, ami csak addig tűnik kissé regényes magyarázatnak, amíg nem találkozunk össze a település központjában egy tébláboló fiatalemberrel, akiről kiderül, hogy az elhunyt férfi testvére, és éppen egy helybelit vár, mert magyarázatot akar tőle kapni arra, miért mondott rosszakat a testvéréről hétfőn a faluban kérdezősködő tévéseknek. De leginkább a borosgazdára neheztel.
Zoom
Pedig azt ő is elismeri, hogy a testvére rendszeresen járt lopni a borosgazdához. "A bátyám járt be oda bort lopni, én is ittam már belőle, múlt szerdán megittunk nyolc litert hárman, hulla részeg voltam, de amúgy semmi bajom nem volt, jó volt az. A bátyámnak mindig egy hordóból kellett lelopnia, és mindig szenvedtünk, mert nem találtunk üveget, amibe beletöltsük. Aztán amikor megint ment, látta, hogy már ki van palackozva, megörült neki, hogy már nem kell szenvednie vele, felkapta, aztán eljött vele. Ennyi volt az egész" – mesélte.
A fiú azt állította, ő látta, hogy nincs valami rendben a borral, mert "olyan vastag réteg volt az alján, mintha patkányméreg lett volna benne", mondta is a testvérének, hogy ne igyon belőle. De hiába, megitta, ő talált rá később öntudatlan állapotban. Kórházba került, ahol öt napig feküdt agyhalottan, mielőtt meghalt, a testvére szerint az orvosok azt mondták, hogy kiégett egy darab az agyában. A lopott bor egy részét elajándékozta egy haverjának, akik továbbajándékozta másvalakinek, így egy hatvani banda rúgott be tőle. "Apám hívta ki rájuk a mentőt, mert ők azt mondták, hogy nincs semmi bajuk. Pedig az egyik az hallucinálta, hogy három lába van, a másik meg azt, hogy barátja a mosogatóba vizel. Olyanok lettek a bortól, mintha százszoros drogosok lennének" – mesélte.
"Miért nem rakott bele hashajtót, hogy fosson egész nap? Megölte a testvéremet, az azért elég durva, nem? Szemét dolog volt tőle" – mondta. És lopni nem volt szemét? – kérdeztünk vissza. "De, lopni is szemét, de tudod mit kellett volna? Törje el kezét-lábát, hogy nyomorék legyen. Tudta ő, hogy lopja a bort, mondta is a testvérem, hogy meglátta a pali. Mondták azt is, hogy korábban volt bent az önkormányzatnál panaszkodni, hogy lopja a borát. Miért nem ment a rendőrségre?"
Zoom
Ebből a házból lopták a bort
A gazdának sajnos nem tudtuk feltenni ezeket a kérdéseket, mert az újságírók kopogtatásaira senki nem válaszolt kedden a házából. Mindenesetre a Blikknek hétfőn azt mondta, ő semmit nem tett a borba, de egy üveg méreg is eltűnt a kertjéből, szerinte a tolvaj keverhette össze az anyagokat mámorában.
Beviszik, másnap már kint vannak
"Most mondjam azt, hogy én kitüntetném?" – állt a borosgazda pártjára egy idősebb férfi, aki ugyan nem biztos abban, hogy a gazda megmérgezte a tolvajt, de akkor se ítélné el, ha így volna. Vácszentlászlón sokat lopnak, és hiába megy valaki a rendőrségre, semmi eredménye nem lesz. Vele is előfordult már, hogy ellopták a szalonnáit vagy egy bála szalmáját. "Még látták is, ahogy vitték el tőlem, mégse csináltak semmit. Azt mondták a rendőrségen, hogy majd ha elkapnak egy bandát, rájuk verik ezt is." Legutóbb akkor ment a rendőrségre, amikor az udvarán álló traktorból kilopták a benzint, de annak sem lett semmi következménye. "Hiába tudják, hogy ki csinálta, beviszik, másnap már megint kint vannak" – mondta.
A tolvaj fiú testvére szerint ez természetes is. "Engem is volt már, hogy bevittek, aztán ha elvisszük a balhét, kiengednek" – mondta, de azt igazságtalannak tartja, hogy a gazda szabadlábon van, és nem vitték be a rendőrségre.
Az egyik kisboltba annyiszor betörtek, hogy a tulajdonos végül már nem is tett feljelentést, mert hiábavalónak érezte. Egyszer azért csak elpanaszolta a rendőrnek, hogy mindig a kisablakot törik be, és amit onnan elérnek, azt viszik. Tanácsot akart kérni, hogyan védekezzen a tolvajok ellen, vagy mit tudhatna tenni, de a rendőr csak annyit válaszolt: "mit csináljunk, ez Vácszentlászló". "Na, ő legalább már nem rendőr itt, ez is eredmény" – mondta a nő.
"Nemcsak Vácszentlászlón van ez így, hanem az egész országban. Ezt már rég rendbe kellett volna tenni. Szigorúbb törvényre lenne szükség" – mondta egy idősebb férfi, aki szerint nem csoda, hogy az emberek megpróbálják megvédeni, amijük van. "Itt a szomszéd faluban pár éve a csősz lelőtt két almatolvajt. Jó, talán nem kellett volna őket teljesen lelőni, de amúgy mit tudott volna tenni ellenük? És a végén még őt sittelték le, a családjának pedig el kellett költöznie a környékről" – mondta rosszallóan.
Korábban írtuk: Hírhedt drogos tolvaj volt a fagyállóval megkínált vácszentlászlói cigány
Fagyállót öntött a borába egy vácszentlászlói gazda, és a tőle lopó férfi (99%-os eséllyel egy cigány) meghalt a mérgezéstől. A rendőrség azonban ismeretlen gyanúsított ellen nyomoz, és nincs megerősítve, hogy a fagyállótól halt volna meg a rosszhírű áldozat.
Rendszeresen lopott a vácszentlászlói házakból az a 30 év körüli férfi, akiről a Havaria Press vasárnap közölte, hogy meghalt, miután olyan borból lopott, amelybe fagyállót öntöttek. A helyiek szerint rendszeresen betörtek a gazdához, aki azért töltött fagyállót a hordóiba, mert elege lett abból, hogy hiába szólt többször is a rendőrségnek, semmit nem tettek a lopások ellen. Az eset a múlt hétvégén történt, és a Havaria Press szerint a múlt héten több embert súlyos mérgezéssel szállították kórházba.
Több vácszentlászlói is azt mondta, hogy az áldozatnak nagyon rossz híre volt, az egész falu tudott róla, hogy lopásokból él néhány társával együtt. A lopások mellett elhagyott házakba is többször betörtek, és mindent vittek, amit találtak, például csöveket, vasakat.
Bár a helyiek közül többen tudtak arról, hogy ki lehet a fagyállót használó férfi, a rendőrség azt mondta, hogy ismeretlen tettes ellen nyomoznak, nincs konkrét gyanúsított, és egyelőre nem tudják megerősíteni, hogy valóban a fagyállótól halt volna meg. A vácszentlászlói polgármester nem kívánt nyilatkozni az ügyben.
Drogos társaság járt a kertjébe
A károsult azt állítja, hogy nem tett fagyállót a borába, hanem a tolvajok önthették össze a szeszt a vegyszerrel. A gazda kertje tele van vegyszerrel. A rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomoz.
"Nem ment el az eszem, nem mérgezem meg a saját boromat" - mondta a Blikknek P. Gyula, az a vácszentlászlói gazda, aki a korábbi hírek szerint fagyállót rakhatott a borába, hogy megleckéztesse az arra rájáró tolvajokat. A P. Gyula borára rendszeresen rájáró férfi meghalt, kuncsaftjai közül többen kórházban fekszenek, a gazda szerint viszont nem mérgezte meg a saját borát, ellenben a lap szerint tele van vegyszerekkel a kertje, ugyanis kertészmérnök, és kertépítéssel foglalkozik.
A gazda teóriája szerint "egy drogos társaság" járt a kertjébe, legalább 40 litert elvittek, az egyik mámoros eltulajdonlás alatt pedig beleihattak valamelyik vegyszeres üvegbe. P. Gyula szerint ugyanis az egyik fagyállóból is eltűnt egy göngyöleg az egyik éjjel. "Ki tudja, mit kotyvasztott össze azokból a tolvaj" - tette fel magának a költői kérdést.
A rendőrségi nyomozást az elhunyt tolvaj apjának feljelentése alapján zajlik. A rendőrök mintát vettek az eltulajdonított borból, amely alapján ismeretlen tettes ellen indítottak nyomozást.
"Igaza volt"
A helybéliek ugyan nem tudják, pontosan mi történt, de többségük úgy vélekedett, teljesen igaza volt a gazdának, ha meg akarta védeni tulajdonát.
A saját borospincéjében pedig mindenki azt csinál, amit akar. Ha fagyállót tesz a hordójába, az ő dolga.
Vitték a vasat
A Bors már úgy tudja, V. Pálnak hívják a gazdát, és pár éve költözött oda feleségével és két kisgyermekével. A férfi kertészmérnökként dolgozik, gyakran fordulnak meg nála alkalmi munkások, egyszer azonban rosszul választotta meg a segítőit. Pál egy idő után észrevette, hogy eltűntek dolgok a házából.
A szomszédos telken álló, elárverezett és megüresedett házat is valaki vagy valakik teljesen kifosztották: minden fémet elvittek a kertvégi vaskaputól a falból kibontott villanyvezetékig. – Egy alkalommal eltűnt egy több tízezer forintos speciális létra is, Pali pedig szólt a rendőrségnek, de azt állította, hogy nem intézkedtek – meséli a férfi egyik közeli ismerőse.
A barátnak V. Pál azt is elmondta, hogy kergetett már el betörőt a portájáról, de nem értette, hogy a kutyájuk miért nem jelezte a behatolót. Azt gyanította, hogy azok közül lehet valaki, akik munka miatt jártak nála, hiszen őket a kutya már ismeri. Megelégelve a sorozatos lopásokat, és tartva a lehetséges újabb találkozástól a betörőkkel, a férfi úgy döntött, hogy a borba etilén-glikolt tölt. Arra viszont nem számított, hogy a bortolvaj másoknak is ad a mérgezett italból: így kerültek kórházba hatan, s így vesztette életét a 29 éves Sz. Sándor.
Még a bűnöző apja van felháborodva
Pár utcával odébb, egy ápolt családi ház kertkapuja mellett Sz. Sándor fényképe lóg gyászszalaggal a kerítéshez erősítve. A fotón látható férfi kezében tartja kislányát. A gyermek akkor boldog volt, most azonban nem érti, hogy mi lett az apukájával. Csöngetni sem kell, rögtön a kapuhoz jön az elhunyt férfi apja, aki azonnal leszögezi: nem szeretné az arcát vállalni, de pár dolgot elmondana.
– Gyorsan terjednek a hírek a faluban. Most már mindenki azt beszéli, hogy a fiam lopta a mérgezett bort, amitől kórházba kerültek. De könyörgöm, ő meghalt! Ha tényleg lopta is, esélyt sem kapott arra, hogy bűnhődjön. Az életbe visszahozni pedig már nem lehet – kel ki magából Sz. Sándor édesapja, aki szerint igen felelőtlen döntés volt a lopás effajta megtorlása. – Sajnos a fiamnak hét éve kábítószer-problémái kezdődtek, és az italt sem vetette meg. Gyakran kérdőre vontam, amikor olyan hírek jutottak el hozzám, hogy lopott a faluban.
De mindig csak azt mondta: ugyan, apa, ez badarság! – emlékezett vissza a férfi. – Meggyőződésem, hogy a fiam nem követte el azt, amivel sokan vádolják. De ha meg is tette, halált érdemelt érte? Úgy gondolom, a válasz magától értetődő – mondta az apa.
A rendőrség azt közölte: emberölés miatt folyik az eljárás jelenleg ismeretlen tettes ellen.
(Origó - Blikk - Bors nyomán)
Íme az "ártatlan" tolvaj - ez sem az idén barnult le: