Folyik a vizsgálat a Magyar Kézilabda Szövetségben a hétvégi Békéscsaba-Debrecen női kézimeccsen történtek miatt, ahol a közönség egy része egy olyan transzparenst feszített ki, mely "Csatáry Lászlóra utalhatott" - írja a HVG. Bár a békéscsabai szurkolók egy társuknak üzentek ezzel, a zsidó lapot ez nem érdekli, máris megy a botránykeltés. Ez ma már a második eset a "Radnóti-szobordöntés" után.
Zoom
Remek hangulatról írt a Békés Megyei Hírlap online változata a hétvégi Békéscsaba-Debrecen női kézilabda meccs tudósításában, Bakó Botond vezetőedző is a közönséget dicsérte a lefújás után, a nagy riválist (női kéziben a Békéscsaba és a Debrecen összecsapása igazi „UTE-Fradi” szintű rangadónak számít) legyőző játékosa mellett.
A Népszava tudósítása szerint viszont mindez nem fontos, azzal kell foglalkozni, hogy a lila-fehérek egy „Egy 0% hurkás, 100% csabai, Veled vagyunk, Csatáry Laci!” feliratú transzparenst mutattak fel.
A beol.hu-nak a csapat gazdasági vezetője ezzel kapcsolatban azt mondta, a szurkolóktól úgy értesült, nem a "háborús bűnökkel vádolt, azóta elhunyt" (magyarul halálba kergetett) néhai Csatáry Lászlóra utaltak, hanem egy régi szurkolótársuknak, Csatáry Lászlónak, becenevén Csutaknak üzentek, aki jelenleg hajléktalan, így nem tud kijárni a meccsekre, de mindig szorít a lila-fehéreknek. Csutak ugyanis a szurkolók elmondása szerint most alkoholelvonóra készül, és azért üzentek neki a szurkolók a felirattal, hogy ebben az elhatározásában morálisan segítsék. Úgy egyébként, a debreceni szurkolók mégis „félreértették” az üzenetet, és egy részük állítólag „Sieg Heil!” skandálással üzent nekik vissza.
A HVG "természetesen" azonnal felhívta Soós Kálmánt, a Magyar Kézilabda Szövetség játékvezetői albizottságának elnökét, hogy megérdeklődje, milyen megtorlásra lehet számítani. Soós azt válaszolta, egyelőre telefonon érdeklődött a meccset vezető két bírótól, akik azt mondták, a molinót nem látták, a skandálásról pedig nem beszéltek. „Én kedden délelőtt kapom meg a meccsről készült játékvezetői és ellenőri jelentéseket, de be fogjuk szerezni a szükséges kép- és hangfelvételeket is, hogy lássuk, mi történt a meccsen” – magyarázta.
Mint a szövetség illetékese elmondta, a hatályos szabályok a kézilabdában is ugyanazok, mint például fociban: ha lelátói rendbontás történik, a bíróknak előbb figyelmeztetniük kell a közönséget, majd ha ez nem szűnik meg, félbeszakítani a játékot. A vizsgálat arra keres választ, hogy mi lett volna a játékvezetők, és a szövetség által delegált ellenőr kötelessége. A zsidó lap máris azt sugallja, hogy "nagy valószínűség szerint rendezői hiányosság is történt, a szövetség a klubot is büntetheti, a szankció a figyelmeztetéstől kezdve a pénzbüntetésen át a zártkapus meccsig terjedhet".
A rendezéssel kapcsolatban a Csatáry névtől herótot kapó metéltek megpróbáltak nyomást gyakorolni a szövetség biztonsági vezetőjére is. Kabók József egyelőre azzal zárta rövidre a dolgot, ők is vizsgálatot folytatnak, addig nem szeretne nyilatkozni.
A meccset egyébként – mivel kiemelt rendezvény volt – a Készenléti Rendőrség és helyi rendőrök is biztosították – a Népszava tudósítása szerint negyvenen – de ők sem léptek közbe, pedig - a HVG szerint - "valószínűleg kötelességük lett volna".
Az MKSZ egyik illetékese szerint egyébként az utóbbi időben megfigyelhető, hogy a futballban már ismert "szélsőséges megnyilvánulások" kezdenek átszivárogni a kézilabdába is. „Ez sajnos aggasztó jelenség, amivel mindenképpen kezdenünk kell valamit, csak a szigor segíthet".
(Kuruc.info)
Frissítés: fényképeket tett közzé a Békéscsabai Előre NKSE kézicsapat a régi drukkerről, aki tudtán kívül vált ma veszélyes antiszemitává - talán maga Efraim Zuroff fogja követelni, hogy büntetésből kötözzék az ágyhoz az elvonón.
A képeket az alábbi polkorrektkedő, Csatáry Lászlót jogállami ítélet nélkül háborús bűnösnek nevező szöveg kíséretében jelentették meg honlapjukon:
Mint az több országos médiumon is megjelent, a hétvégi Békéscsabai Előre NKSE – Debreceni VSC NB I-es bajnoki kézilabda mérkőzésen a második félidőben a hazai szurkolótábor egy "Veled vagyunk Csatáry Laci!" feliratú molinót feszített ki a nézőtéren. Ez utóbbi okozott gondot, hiszen sokan a nyáron 99 éves korában elhunyt háborús bűnös Csatáry Lászlóra gondolhattak, aki a második világháború idején 1944-ben rövid ideig a kassai gettót felügyelte, és Csehszlovákiában háborús bűnök miatt elítélték. A békéscsabai klubvezetés azonnal kivizsgálta az esetet, rögtön felvette a kapcsolatot a molinót kifeszítő drukkerekkel, akik az alábbi magyarázatot adták.
A békéscsabai szurkolók nem a háborús bűnös Csatáry Lászlóra gondoltak, hanem egykori szurkolótársuknak, a rendkívül nehéz élethelyzetbe került Csatáry Lászlónak kívántak üzenni, akit szurkolói berkekben mindenki csak "Csutak"-ként ismer. Csatáry László "Csutak" a 90-es években az Előre B-közepének meghatározó alakja volt, minden hazai labdarúgó és kézilabda mérkőzésen jelen volt, és rengeteg idegenbeli találkozóra is elkísérte szeretett csapatát. Csatáry László "Csutak" azonban egy szerencsétlen tragédiában elveszítette a családját, majd hajléktalan lett, jelenleg súlyos alkoholproblémákkal küzd. Az egykori drukker az elmúlt időszakban városunk utcáin kéreget, de a szíve továbbra is a csapatért dobog. A szurkolótábor továbbra is barátjának tartja őt, a lila-fehér drukkerek anyagilag is próbálják támogatni. A nehéz helyzetbe jutott szurkoló mindig az Előréről kérdezi egykori társait, hiszen a csapatokat ugyanúgy szereti mint régen, emberi sorsának tragikussá válása előtt.
Csatáry László "Csutak" a héten kezdi meg alkohol elvonókúráját, amit a szurkolótábor teljes mellszélességgel támogat és ezért készítette számára bátorításként a "Veled vagyunk Csatáry Laci!" feliratú molinót.
A Békéscsabai Előre NKSE vezetése előzetesen nem tudott arról, hogy a szurkolók ilyen feliratú molinót kívánnak kihelyezni. Amint a molinó megjelent a nézőtéren, a klubvezetés azonnal arra kérte a főrendezőt, hogy távolítsák el azt, ami gyorsan meg is történt. A szurkolók magyarázata szerint névazonosságról van szó, és eszükbe sem jutott a háborús bűnös Csatáry László említése. A szurkolók az ügy minél gyorsabb tisztázása érdekében két fényképet is a klub rendelkezésére bocsátottak Csatáry László "Csutak"-ról, aki az archív felvételen a kamerába nézve, a B-közép tagjaként baseball sapkában látható, a másik felvétel pedig napjainkban mutatja be őt.
Zoom

A Békéscsabai Előre NKSE vezetősége maximálisan elhatárolódik a háborús bűnös Csatáry Lászlótól, a leghatározottabban elutasít minden rasszista, kirekesztő magatartást, amelynek nincs helye sem a civilizált világban, sem pedig a sport világában. A klub azért is folytatta le a lehető leggyorsabban a vizsgálatot, hogy minél hamarabb magyarázatot kapjon a történtekre.