Olvassuk el az MTI ma reggeli hírét (képernyőkép itt):
Darabokra törték a Radnóti-szobrot Győr határában
Autóval darabokra törték Győr határában a Radnóti-szobrot, amelyet a költő halálának helyszínéhez közel állítottak föl 1980-ban - írja hétfői számában a Kisalföld.
A cikk szerint két faluval távolabb, Öttevény határában, az árokban megtalálták azt a járművet, amellyel nekihajtottak Melocco Miklós alkotásának. A rendőrség most az autó vezetőjét keresi. A győri városüzemeltetési társaság már telephelyére szállította az szobor darabjait; a művet a szakértői vizsgálatot követően helyrehozzák.
Az üggyel kapcsolatban a hatóságok Öttevényen magyar rendszámú fekete Mercedest vizsgáltak, amely megsérült - írja a fotót is közlő Kisalföld.
A lap arra emlékeztet: a szobrot nem először gyalázzák meg, a rendszerváltás idején ismeretlenek vörös festékkel öntötték le a művet.
Kiderül tehát, hogy "darabokra törték" a szobrot, s hogy az olvasó számára még egyértelműbb legyen az antiszemita indíttatás, a végére odaírják: még véletlenül sem balesetről van szó, a szobrot "meggyalázták" - ráadásul nem is először, így egészen biztos, hogy szándékos szélsőjobboldali támadásról van szó.
A médiamanipulációra kevésbé fogékony olvasókban talán az a kérdés is felvetődhetett, hogy miért pont a zsidónak született, de magyarellenes érzelmekről tanúbizonyságot nem tevő, sőt hazaszeretetről árulkodó verset író Radnóti, aki mellesleg '43-ban ki is keresztelkedett; de ha ez nem, az bizonyára felkeltheti a jámbor olvasó érdeklődését, hogy miféle dúsgazdag és ostoba neonáci lehet az, aki úgy "töri darabokra" a szobrot, hogy közben a saját autóját is tönkreteszi, ahelyett, hogy szépen félrehúzott volna, és pl. kalapáccsal ejti meg a "szoborgyalázást".
A fenti gyanút erősíti az eredeti cikk is, melyből kiderül: nemcsak sugalmazni próbáltak az MTI-sek, hanem egyenesen hamisítanak is. "Darabokra törték a szobrot" - "idézik" a lapot, ott azonban ilyen mondat nem szerepel. Sőt azt írják, egy autó kidöntötte a szobrot, mely ennek következtében kettétört. Azért van egy kis különbség mind az eredmény, mind pedig a vélhető szándékosság tekintetében, mert ugye nem mindegy, hogy például egy járókelőt figyelmetlenségből elgázolnak, aminek következtében eltörik a lába, és ez szerepel a híreken, vagy pedig így tálalják: "valakik szándékosan szilánkosra törték Kolompár bácsi lábát - korábban már volt példa romaellenes atrocitásokra, elég csak a hírhedt romagyilkosságokra gondolni".
Sőt, az "előző meggyalázásra" utaló mondat, mellyel az MTI (egyébként a napokban lett új vezetője, de a jelek szerint az irányvonal a régi marad) azt "támasztja alá", hogy ismét "gyűlölet-bűncselekménynek" lehetünk tanúi, nem is szerepel a hivatkozott cikkben (legalábbis a világhálós változatban). Nézzük hát az eredetit, és döntse el ki-ki magának, megtalálhatók-e benne az MTI sugalmazásai (képernyőkép itt):
Kidőlt és összetört az abdai Radnóti szobor - fotó
Valószínűleg egy autó döntötte ki a szobrot. A rendőrök Öttevényen magyar rendszámú fekete Mercedest vizsgáltak, amely megsérült.
Szabó Zsolt abdai polgármesternek falubeliek szóltak, hogy kidőlt a faluhoz közel lévő részen, de már Győr területén lévő szobor. A faluvezető a helyszínre ment és azt látta, hogy térdmagasságban tört ketté a költőt ábrázoló alkotás és nagyobb része a tuják közé esett.
Azt nem látta pontosan, mennyire sérült meg a letört rész. Úgy tudja, hogy nekihajtó autó döntötte ki a szobrot és az üggyel kapcsolatban a hatóságok Öttevényen magyar rendszámú fekete Mercedest vizsgáltak, amely megsérült.
Zoom
Az abdaiakat megrendítette az eset, ugyanis Radnóti emlékét méltón ápolják. Nemrégiben halálára emlékeztek úgy, hogy több környékbeli faluban is irodalmi szakember tartott előadást és diák szavalt gitárkíséret mellett. A költő ugyanis Abda határában hunyt el, úgy tudni, munkaszolgálatos sorstársaival együtt 1944. november 9-én lelőtték.
Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol sajtószóvivője elmondta, hogy a rendőrség értesítette cégüket a szobor kidőléséről. Ezért a szolgáltató gondoskodott a kármentésről. A több darabra tört szobor részeit telephelyükre szállították. Később rendbetételét, helyrehozatalát tervezik, de előtte szakértővel kell megvizsgáltatniuk.
(Kuruc.info)
Frissítés: igazunk volt: alig egy órával cikkünk megjelenése után az MTI kénytelen volt korrigálni, íme az újabb hírük:
Közúti baleset gondatlan okozása miatt nyomoz a hétvégén összetört, Győrhöz közeli Radnóti-szobor ügyében a rendőrség - közölte az MTI érdeklődésére hétfőn a Győr-Moson-Sopron megyei főkapitányság szóvivője.
Kocsis Tünde elmondta: a helyszíni szemle adatai szerint az abdai útról lefutó autó zúzta szét Melocco Miklós alkotását. A Győri Rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen indított szabálysértési eljárást az ügyben, mivel a sofőr nem jelentette a rendőrségen a károkozást.