Conchita Wurst osztrák kreatúra nyerte Rise Like a Phoenix (Szállj főnixként) című dalával az 59. Eurovíziós Dalfesztivált, amelynek döntőjét szombaton este rendezték Koppenhágában. A Magyarországot képviselő Kállay-Saunders András Running című számával az ötödik helyen végzett.

A 26 éves osztrák győztes, Conchita Wurst, aki tizenegyedikként adta elő dalát, nagy fölénnyel, 290 ponttal győzött a 26-os döntőben, mögötte a holland duó, a Common Linnets lett a második a Calm After the Stormmal (238 pont), a svéd Sanna Nielsen és az Undo (218 pont) a harmadik.
A végeredmény a nemzeti zsűrik és a tévénézők szavazatainak kombinációjaként alakult ki.
Ausztria másodszor nyerte a versenyt, 1966-ban Udo Jürgens lett az első. A Magyarországot képviselő Kállay-Saunders András, aki a keddi első elődöntőből jutott a fináléba, 143 ponttal az 5. helyen végzett Running című dalával. Ez az eddigi második legjobb "magyar" eurovíziós helyezés. Magyarország Montenegrótól a maximális 12 pontot kapta, 10-et Romániától és Macedóniától, 8-8-at Azerbajdzsántól és Albániától.
Az idén a Join Us (Csatlakozz hozzánk) szlogennel zajlott Eurovíziós Dalfesztivál 26-os döntőjében a B&W Hallernében a végeredmény úgy alakult ki, hogy összeadták az egyes országok által adott kombinált (a nemzeti zsűrik még a pénteki főpróbán megszületett értékelése, illetve a tévénézők telefonos szavazatai alapján összeállt) pontszámokat. Az országok által adott három legmagasabb pontszámot (8-10-12) a 37 országból bejelentkező szóvivők, Magyarországról Novodomszky Éva, ismertették; a 7 ponttól egyesével lefelé következett a többi nemzeti pontszám.
A férfiként - Tom Neuwirth néven - született, de a színpadra női külsővel, ám szakállal lépő Conchita Wurst a grazi divatiskolában tanult, és egész eddigi életében az eurovíziós szereplésről álmodott. Egy fiúcsapat színeiben korábban már indult az osztrák válogatóversenyen, de akkor másodikok lettek.
Zoom
Ez sajnos nem Photoshop
Az MTI-nek még a verseny előtt azt mondta, talán sokszor nem könnyű az érvényesülés számára, de ez az élete, az éneklés, emellett a modellkedés, illetve a házigazda szerep is nagyon érdekli különböző műsorokban.
Rise Like Phoenix című dala olyan, akár egy James Bond-film betétdala. "Pontosan ez volt a célom, egy ilyen dal, imádom a James Bond-széria Shirley Bassey által előadott zenekari betétdalát. Egy ilyen lehetőség talán csak egyszer adódik egy ember életében, én pedig élni akarok vele" - tette hozzá korábban.
Európa halott
A döntőt követő sajtótájékoztatón azt mondta, a választással Európa megmutatta, hogy toleráns és tiszteletben tartja mindenki jogát ahhoz, hogy megválassza, miként kíván élni.
További szégyen, hogy szimfonikus kíséretét a Magyar Rádió 22-es stúdiójában vették fel a Budapest Art Orchestrával.
Kállay-Saunders András az MTI-nek az öltözőben a szereplésről elmondta: "Soha nem fogom ezt elfelejteni, amikor öreg leszek, akkor is emlékezni fogok rá. Sajnálom, hogy vége, de fantasztikus volt. A jövőben is szeretném Magyarországot képviselni a világban, nagy álmaim vannak, célom, hogy minél többen megismerjék a hangomat".
A 29 éves, New York-i születésű - az MTI szerint - magyar énekes hangsúlyozta: reméli, otthon most büszkék rá és nagyon boldog, köszöni mindenkinek, hogy lehetőséget kapott a szereplésre.
Conchita Wurstról elmondta: nagyon jól énekelt, a dal is remek volt. Hozzátette: a hollandok voltak a kedvencei, drukkolt nekik és örül, hogy befutottak másodiknak.
A magyarverő nigger szerint a Common Linnets és az ő jó szereplése mutatja, hogy az Eurovízió változik, "az igazi dalok kerülnek előtérbe".
A magyar dal társszerzője, Szakos Krisztián elmondta: óriási "flash" ez az érzés, megérte ennyit dolgozni, majdnem egy év munkája van az 5. helyezésben.
Az idei dalfesztivál döntőjét, a showműsort 45 ország közvetítette élőben, köztük Ausztrália és Kína, és több mint 180 millióan nézték a televízión keresztül.
Mivel az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny szabályai szerint mindig az előző évi nyertes a rendező ország, jövőre Ausztriában lesz az esemény.
Eddig 26 ország győzött Eurovíziós Dalfesztiválok 1956 óta zajló történetében, a legtöbb győzelem - hét - az íreké.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: