Bezár!
2019. augusztus 20., kedd, István, Vajk napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:38 Megfordult az autópályán a szerb kamionsofőr, majd sokkot kapott22:15 Az amerikai kormányzat köszöntötte Magyarországot a nemzeti ünnep alkalmából22:02 Országszerte hőség várható holnap21:50 Zsidótalálkozó Ukrajnában21:31 Transzvesztita világtalálkozó volt Londonban - remélhetőleg jövőre nem nálunk tartják majd ezt is21:19 180-nal csapódott villanyoszlopnak egy BMW-s20:42 Zsidók lemészárlásáról fantáziált egy amerikai - volt is néhány fegyvere20:31 Terroristagyanús marokkóit utasítottak ki Romániából20:02 Megkezdődött a korrupcióval vádolt korábbi elnök pere Szudánban19:05 Németország megmenekült: mégsem kell a szegény fiataloknak horogkereszt alakú körhintán szórakozniuk18:38 Szurkolók vonultak a kutyakínzó nő tanyájához, de rendőreink éberek voltak18:18 "Meghalt" az első gleccser Izlandon17:35 Pokolgép robbant Észak-Írországban, rendőrök voltak a célpontok16:55 Több mint 400 kurdot vettek őrizetbe Törökországban16:07 Seehofernek csak most tűnt fel, hogy Szíriába járnak nyaralni az "üldözött menekültek"
24 óra legolvasottabbjai

Extra, Holokamu ::

Ami a Charlie Hebdóból kimaradt, avagy mikor rehabilitálják A holokamu meséinek alkotóit?

Reklám

Az abszolút kóser The New York Times véleményoldalán egy Ross Douthat nevű nem kevésbé kóser közíró, a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen intézett merényletek kapcsán leszögezi: a blaszfémiához (vagy más jellegű sérelem okozásához) való jog alapvető egy liberális rendszerben. Ami annyit jelent, hogy “a blaszfémia ellen hozott törvények (amelyeket napjainkban általában a gyűlöletbeszéd korlátozásának neveznek) lényegükből fakadóan illiberálisak” – szögezi le Ross Douthat.
Zoom
A cikkben ugyan szó esik arról, hogy az “önkorlátozás a blaszfémia terjesztésével kapcsolatban teljes mértékben összeegyeztethető a liberális normákkal”, a lényeg mindenképpen az, hogy Ross Douthat szerint a “gyűlöletbeszéd korlátozása” ellentmond a liberalizmusnak. Feltételezhetően azok, akik mostanában a “Charlie vagyok” jelszót ismételgetik, hasonlóképpen gondolkodnak, így tehát joggal ki lehet jelenteni: mindenfajta holokauszt-tagadó törvény, illetve a „holokauszt-tagadás” és a “gyűlöletbeszéd” címén az elmúlt évek során született ítéletek ellentétben állnak a liberalizmus alapelveivel, és azonnali hatállyal semmisnek nyilvánítandók. Hasonlóképpen ideje végleg beszüntetni a Tett és Védelem Alapítvány védőszárnyai alatt működő internetes figyelő és feljelentgető szolgálat teljességgel antiliberális, alkotmányellenes – valamint az általuk is csodált Charlie Hebdo című lap szellemiségével sem összeegyeztethető - tevékenységét.

Stephen Whittle és Simon Sheppard
Miközben a Charlie Hebdo szerkesztősége most sokak szemében valóságos hőssé és a szólásszabadság jelképévé vált, ideje emlékezetünkbe idézni: 2009-ben két brit állampolgárt börtönbüntetésre ítéltek egy „rasszista weboldal üzemeltetése”, valamint a Tales of the Holohoax (A holokamu meséi) című képregény terjesztése miatt. Egyikük, Stephen Whittle két év négy hónap, másikuk, Simon Sheppard, négy év, tíz hónap börtönbüntetést kapott. Mindketten fellebbeztek, melynek nyomán Whittle ítéletét hat hónappal, Sheppard büntetését pedig egy évvel csökkentették. A vád ellenük “faji gyűlölet felkeltésére alkalmas anyagok közzététele” volt. A két “rasszistának” bélyegzett elkövető legfőbb bűnéül pedig a holokauszt túlzásait és képtelenségeit kigúnyoló Tales of the Holohoax című képregénynek a megalkotását és terjesztését rótták fel.
Érdekessége még az ügynek, hogy miután 2008-ban bíróság elé citálták őket, Kaliforniába menekültek, abban reménykedve, hogy a szólás szabadságára oly érzékeny USA-ban nem eshet bántódásuk. Tévedtek, ugyanis hazatoloncolták őket, ahol is folytatódott ellenük az eljárás. Mindeközben a Charlie Hebdo című lap karikaturistái zavartalanul ontották magukból a muzulmánok és keresztények vallási érzékenységét súlyosan sértő rajzok tömkelegét. De az ugye más: mert ha muzulmánokat, keresztényeket gúnyolnak a legalpáribb módon, az a vélemény-és sajtószabadság része, ezzel szemben, ha a holokauszt, a cionizmus vagy a judaizmus a vicc és az irónia tárgya, az antiszemitizmus és gyűlöletbeszéd.
Mivel a Charlie Hebdo című lap gúnyrajzait a “szólásszabadság jegyében” továbbra is szabadon leközlik, a holokauszt-képregény karikatúrái sem eshetnek más elbírálás alá. Megtekinthetők és letölthetők ide kattintva. (Magyar nyelvű részletek a kapcsolódó cikkre kattintva.)
Perge Ottó - Kuruc.info
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready