Egyperces néma felállásra szólította fel az Országgyűlést Tóbiás József Schweitzer József főrabbi emlékére. A kegyeleti gesztusból komoly purparlé kerekedett, a szocialisták elnöke ugyanis ezt már a rendelkezésére álló időkereten túl tette - adja hírül az ATV. Magyarul Tóbiás átvette a hatalmat, Kövér pedig nem mert ellenszegülni, nehogy antiszemitát kiáltsanak.

Kövér László szerint ilyen "formabontó akcióra" az elmúlt 25 évben nem volt példa. A házelnök ugyanakkor megkérte a képviselőket, hogy tisztelegjenek Schweitzer József emléke előtt: ennek a Jobbik képviselői is eleget tettek – Novák Előd kivételével, aki a közvetítés szerint ülve maradt - olvasható az ATV honlapján.
A Kuruc.info információi szerint több jobbikos képviselő gyorsan távozott az ülésteremből, amikor látták, hogy milyen megemlékezés készül. Igaz, ezt csak a hátsó sorok folyosó melletti székein ülők tudták megtenni ilyen rövid idő alatt.
Novák Előd kapcsolódó Facebook-bejegyzése:
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem lehetett hallani, hogy az MSZP elnöke ki(k)nek az emlékére kért néma felállást (bár az nyilvánvaló volt, hogy persze nem a ma 17 éve elhunyt Wass Albertről van szó), így komolyan felmerült bennem, hogy már megint "a felszabadító szovjet hősökről" van szó, akinek Putyin ma a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben avathat emlékhelyet olyan gyalázatos módon, hogy visszakerültek az 1956-os, vörös csillagos obeliszkek is, amik az ’56-os forradalomra ellenforradalomként hivatkoznak. (Jó, legalább nem a Szabadság térre, de azért hadd ne örüljek így se!)
Amikor Horn Gyulára emlékezett az Országgyűlés, akkor diszkréten távol maradtam a Pufajkás előtti főhajtástól, nálam egy hazaárulónál eddig terjed a kegyelet (mellesleg Benke Lászlónak is ezt javasoltam volna, ha már úgy döntött, hogy nem hajt fejet). Hogy Schweitzer József esetén is előre távoztam volna egy szabályos megemlékezésről, azt nem tudom (mert azért őt korántsem lehet egy lapon említeni pl. a Pufajkással vagy akár Zoltai Gusztávval sem), de nem is volt lehetőségem végiggondolni, miután Kövér sem mondta a felállása előtt (csak utána), hogy kiről van szó, ráadásul Kövér sem a Házbizottság 2010. október 14-ei állásfoglalása szerint járt el: "Az elnöki megemlékezésről Országgyűlés elnöke előzetesen tájékoztatja a Házbizottságot. (...) Az Országgyűlés által tartandó megemlékezés során – függetlenül annak jellegétől – kizárólag az Országgyűlés elnöke, illetve az ülést vezető elnök kérheti fel az Országgyűlést egyperces felállással történő megemlékezésre."