Felszólították a főváros XIII. kerületi önkormányzatának képviselői a testület jobbikos tagját, Benke Lászlót, hogy mondjon le mandátumáról, mert a politikus ülve maradt, amikor a képviselő-testület ülésén egy perces felállással emlékeztek a közelmúltban elhunyt Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbira.

Ezt Gellért Lajos, a XIII. kerületi önkormányzat sajtóreferense mondta el az MTI megkeresésére. Közölte: a csütörtöki testületi ülésen, napirend előtt Tóth József polgármester méltatta a kerület közelmúltban elhunyt díszpolgárát, Schweitzer Józsefet.

Benke László - így viselkedik egy nemzeti képviselő; a bocsánatkérés remélhetőleg elmarad
Ezután, amint egy ilyen megemlékezéskor szokás - fogalmazott -, a polgármester arra kérte a képviselőket, hogy egyperces, néma felállással adózzanak Schweitzer József emlékének. Mindenki felállt, kivéve Benke László jobbikos képviselőt, aki ülve maradt a helyén. Hozzátette: a vita során rákérdeztek erre a képviselőnél, akinek részéről "tudatos volt ez a döntés".
Úgy fogalmazott: elítélik ezt a "durva, kirekesztő, provokatív" cselekedetet, és erről közös nyilatkozatot is tettek, amelyet - az egyetlen jobbikost kivéve - valamennyi, a testületbe képviselőket adó párt (tehát az MSZP-Lokálpatrióták Egyesülete, a Fidesz-KDNP, az Együtt-PM-DK-MoMa és az LMP) minden képviselője egyetértésben írt alá.
A nyilatkozatban felszólították Benke Lászlót, hogy nyilvánosan kövesse meg a kerület közösségét, "minden jóérzésű magyar embert", és mondjon le mandátumáról. A Jobbikot is felszólították, hogy határolódjon el Benke Lászlótól.
(MTI)
Frissítés: A Jobbik sem kíván foglalkozni a rabbival
A Jobbik nem adott ki semmiféle utasítást, útmutatást a Schweitzer József haláláról szóló megemlékezést illetően, az elhunyt személyének emlékével ugyanis nem kívánunk foglalkozni. Benke László tehát magánvéleményét fejezte ki, mely alapján nagyon úgy tűnik, nem igazán értett egyet a néhai főrabbi közéleti tevékenységével, megnyilvánulásaival. Mivel a képviselő-testületi megemlékezést nem tartjuk az ország előrehaladása, az itt élők jóléte szempontjából releváns eseménynek, így az üggyel kapcsolatban semmilyen lépést nem tervezünk - áll a nemzeti párt közleményében.
2. frissítés: Mazsihiszti: az eset nyilvánvalóan rasszista és antiszemita
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz) "megdöbbentette és szomorúvá tette" a hír, hogy a Jobbik XIII. kerületi önkormányzati képviselője, Benke László az "elemi tiszteletet" sem adta meg a 93 éves korában elhunyt Schweitzer József országos főrabbinak.
A Mazsihisz az MTI-hez péntek délben eljuttatott közleményében azt írta: a Jobbik képviselője az alapvető emberi tisztességet és a gyász méltóságát is semmibe vevő fellépésével kiírta magát a humánusan gondolkodó emberek táborából.
A "demokratikus érzelműek" kirekesztenék Benkét
A Mazsihisz közleménye szerint a "nyilvánvalóan rasszista és antiszemita" eset egyértelműen reális képet ad a Jobbik valódi arcáról. A demokratikus érzelmű magyar társadalom felelőssége, hogy kikényszerítse az ilyen alakok távozását a magyar közéletből - írták a zsidók.
A Mazsihisz vezetősége egyetért a XIII. kerület "jóérzésű képviselőivel", akik az esetet gyűlölettel teli kirekesztő viselkedésnek, valamint a néhai főrabbi életéhez, munkásságához és intelmeihez méltatlan provokációnak tartják. A közleményben kitértek arra is, hogy Tóth József szocionista polgármester az elsők között fejezte ki részvétét, és az általa vezetett kerület hivatalosan is saját halottjának tekintette Schweitzer Józsefet.