"Negatív diszkrimináció" miatt marasztalta el egy ír bíróság az Ashers pékséget, amiért annak pékei nem voltak hajlandók megsütni egy helyi köcsögjogi aktivista tortáját.
Zoom
Az észak-ír Ashers pékség ugyan felvette a rendelést a tortára, azonban elutasította annak megsütését, miután megtudta, hogy a süteményen szereplő jelmondattal egy helyi homokosszervezet, a QueerSpace népszerűsítené a fajtalankodást. A tortát az első nyíltan ferde hajlamú ír polgármester, Andrew Muir megválasztásának apropóján rendelte meg Gareth Lee "aktivista".
Zoom
Az Ashers pékség tulajdonosa a mély keresztény gyökerekkel rendelkező McArthur család, amelyet világszerte buzdítottak hittársaik és támogatóik arra, hogy ne süssék meg a szóban forgó tortát – írja a The Guardian.
Zoom
Daniel McArthur, a pékség vezetője
A belfasti bíróság azonban úgy ítélte meg a márciusi tárgyaláson, hogy "szexuális diszkriminációt követettek el", amikor a sütés helyett inkább visszaadták a torta árának megfelelő 36,50 fontot (kb. 15 000 forintot). Gareth Lee ennek következtében egy "kevesebb, haszontalan" embernek érezte magát. Az is.
Zoom
A pontos bírósági döntésről nem érkeztek információk.
Zoom
Daniel McArthur politikailag teljes mértékben inkorrekt családjával
Az alábbi videón Daniel McArthur elmondja, hogy a buzi először "kárpótlást" kért tőlük, majd amikor nem kapott, akkor kezdte magát annyira "kevesebbnek és haszontalannak érezni", hogy jónak látta kirobbantani a botrányt és meghurcolni a buzilobbi előtt meg nem hajlókat:
(Kuruc.info - The Guardian - Origó korrigálva)