Napok óta menekültszállóként működik Gyurcsány Ferenc budai villája, ahol a volt miniszterelnök afgán, szír és kurd bevándorlókat szállásol el. Főznek, mosnak rájuk, és leginkább kézzel-lábbal beszélgetnek - mesélte a szemkilövető. Úgy fogalmazott: "befogadni őket, jót tenni velük még nem bűncselekmény".
Elege lett abból, hogy mindenki csak beszél, de senki sem cselekszik - ezzel indokolta Gyurcsány, miért döntött úgy, hogy "menekülteket" fogad be minden éjszakára az otthonába. A volt miniszterelnök azt mondta: "kiadhattam volna még néhány közleményt, de igazából zavart, hogy csak dumálunk, és nem csinálok semmit".
Este telefonálnak a civil segítők, hogy aznap hányan és kik jönnek, ez a menetrend.
Volt, amikor egy tíztagú szír család, máskor két kurd család érkezett, tegnap két afgán fiatalember aludt nálunk” - mondta, hozzátéve, hogy ma egy kilencfős eritreai csoportot várnak.
Mivel a vendégek többsége nem, vagy gyengén beszél angulul, a volt kormányfő szerint van, hogy kézzel-lábbal, esetleg a Google fordítóprogramjával beszélgetnek. A szírek és a kurdok például elmondása szerint a kevesebbnél is kevesebbet beszéltek angolul.
A társalgás általában ott kezdődik, hogy ki melyik városból érkezett, és érdekes módon legtöbbjük nem is tudja, ki fogadja be őket Budapesten.
Az önkéntesek nem mondják nekik, hogy a volt kormányfőhöz mennek, mi sem említjük ezt, úgyhogy nem is tudják szerintem”
- mondta Gyurcsány.
A raguval bizalmatlanok voltak, mert nem tudták, milyen hús van benne pontosan - tért át a vendéglátás fontos elemére, a vacsorára a volt kormányfő. A roston sült csirkemell és a grillcsirke viszont jól fogyott.
Gyurcsány egyik reggel még a boltba is lement, hogy friss kakaós csigát hozzon. Egyik vendége nem volt oda a rántottáért, viszont a másik szívesen ette, ahogy Gyurcsány mondta, "egy szelet kenyérrel és kézzel, tenyérből." Kurd vendégei egyébként fiatal, modern nők voltak, baseballsapkában - mondta, hozzátéve: egyikük babát várt, őt elkísérték egy nőgyógyászati vizsgálatra.
Arról, hogy az elmúlt két nap a Keleti pályaudvarnál mindenki számára látványos eseményei mennyire keserítik el a "menekülteket", a volt kormányfő azt mondta, békével viselik a sorsukat, és bizakodóak, de ezt egyszer meg kell oldani, mert a tömeg előbb-utóbb kikényszeríti a megoldást.
(Origó nyomán)
Frissítés: mennyivel egzotikusabb négereket vacsoráztatni, mint rászoruló magyar családokat!
Zoom
Úgy tűnik egyébként, Fletó portálunkról merít ötleteket: alig két hónapja jelent meg nálunk ez az írás, és máris valósággá vált: Egy migráns regénye. Reméljük, a klárikás rész sem marad puszta fikció...