Egy új eljárás lehetővé teszi, hogy az azonos nemű "pároknak" is lehessen mesterséges megtermékenyítéssel olyan utódjuk, aki mindkét szülő genetikai anyagából örököl részeket.
Egy új eljárás, az úgynevezett in vitro (szó szerint üvegben, azaz laboratóriumi körülmények közt) gametogenezis (IVG) segítségével a szülőkből származó őssejtek ivarsejtekké alakíthatók a szülők nemétől függetlenül. Ez egy nap lehetővé teszi az aberráltak számára, hogy olyan gyerekük legyen, aki mindkét szülővel genetikai kapcsolatban áll, vélik a kutatók.
Kettőnél több vagy kevesebb szülő is lehet
Az őssejtek gamétává (ivarsejtekké) alakításával végzett új megtermékenyítési eljárás jelenleg még fejlesztés alatt áll. A technika – amelyet emberen eddig még nem próbáltak ki – potenciálisan megvalósíthatóvá teszi, hogy férfi sejtekből petesejteket és női sejtekből hímivarsejteket hozzanak létre.
A George Washington Egyetem genetikusa, Sonia M. Suter által a Journal of Law and Biosciences ismertetett kutatás a „multiplex szülőségre” is kitér, ahol a gyereknek "kettőnél több szülője", vagy éppen ellenkezőleg, csak "egy biológiai szülője" van.

Ennél azért szebb jövőt!...
Keveset tudunk a következményekről
Suter szerint az in vitro gametogenezis bizonyos körülmények között előnyösebb lehet más megtermékenyítési kezelésekkel szemben, viszont „lényegesen problémásabb”, ha "egyszülős" gyermekekről van szó.
Egyelőre minimális a tudásunk a következményekről” – nyilatkozta Suter a Gay Star News nevű buziportálnak. „Az egyetlen módja a technika hatékonyságának és biztonságosságának demonstrálására embereken, ha az in vitro ivarsejteket szabályozott körülmények között felhasználják életképes utód előállítására akkor és amennyiben úgy véljük, hogy kellőképpen biztonságos ezt megvalósítani.”
"Csodálatos tudomány"
Dr. George Ndkwe a londoni Zita West termékenységi klinika orvosigazgatója úgy nyilatkozott, hogy az eljárás „csodálatos tudomány”, de a jövőben kihívást jelenthet a szülőség egész fogalmával szemben.
Léteznek olyan alkalmazási területei, ahol véleményem szerint hasznos lehet” – mondta Ndkwe a Huffington Postnak. „Ilyen például, amikor valakinek nem termelődik spermája vagy életképes petesejtje.
Ha bármely sejtjét felhasználva hímivarsejtet vagy petét lehet létrehozni, akkor így segíthetünk rajta, tehát a módszer felhasználása kizárólag kezelés céljára előnyös lehet.”
„Az eljárás viszont teljesen új kontextusba helyezheti a szülőség fogalmát, nagy összetett jogi következményekkel együtt. Ebből a szempontból azonban nagyon ijesztővé válik a dolog” – tette hozzá dr. Ndkwe.
(Origó nyomán)
Kapcsolódó: