Egy Erdogan-közeli török tévécsatorna Mainzba küldte riporterét, hogy reklamáljon a ZDF-nél a török elnököt ért rágalmakra. A török tényfeltáró azt állítja, nem engedték be, ezért a tévé parkolójában beszélgető emberek testtartásából vezette le a sajtószabadság németországi állapotát.
Korábban a török elnök feljelentést tett Jan Böhmermann német humorista ellen, aki a ZDF-en alpári módon poénkodott rajta. Erdogan nem csupán politikai nyomással próbálkozik: egy az elnökhöz közel álló tévécsatorna Mainzba küldte egyik riporterét, hogy számon kérje a német közszolgálati tévé vezetésén a török elnököt ért sérelmeket. Mint ismert, Jan Böhmermann a Neo Magazin Royale című műsorban egy verset olvasott fel, amely szerint a török elnök kislányokat ver, miközben gumimaszkot visel, legszívesebben kecskéket b*szik és kisebbségeket nyom el, a kurdokra tapos és keresztényeket ver, közben gyerekpornót néz, és eleve kicsi a nemi szerve.
Az Erdoganhoz hű A-Haber nevű tévécsatorna szombat esti Yoz Boz című műsorában 12 percen keresztül taglalják az ügyet. A Die Welt a műsorról azt írja, hétről hétre Törökország elleni összeesküvéseket lepleznek le benne, keményen odacsapva az örményeknek, a zsidóknak, a kurdoknak, a CIA-nek, a német titkosszolgálatnak, a nemzetközi nagytőkének, a pápának, az Iszlám Államnak és az ellenzéki médiának.
A Die Welt németre fordította a videó négy legviccesebb percét (ezt láthatják nálunk is): eszerint Mevlüt Yüksel, a török riporter hiába akart bejutni a ZDF mainzi épületébe, a portás nem adott neki erre engedélyt. A videón nem látszik, hogy a biztonsági személyzet különösen akadályozná őt a bejutásban és forgatásban, holott a riporter váltig állítja, hogy a ZDF vezetőségét nagyon zavarja, hogy ők ott forgatnak.
Yüksel ezt követően felfedez két, a parkolóban beszélgető embert, akiket a ZDF fejeseinek nevez, és testtartásukból, valamint gesztikulációjukból vezeti le a német sajtószabadság állapotát: „A zsebébe dugja a kezét, micsoda gorombaság!”
A török riporter – aki egyébként a Takvim című török napilap hírigazgatója – azzal folytatja, hogy a kezeivel gesztikuláló férfi reszket a haragtól a török tévé jelenléte miatt, azért mozgatja így a kezeit: „Itt tart ma a német sajtószabadság!”
Mindezt hosszú perceken keresztül.
(Mandiner)