Az alábbiakban Josefin Dolsten, a Jewish Telegraphic Agency munkatársa összefoglalójának lényegi fordítása olvasható.
Az amerikai zsidók félelemmel és egyben reménnyel tekintenek Donald Trump elnökségének kezdetére. Többen kifejezték aggodalmukat amiatt, hogy Trump egyes támogatói az úgynevezett „alt-right” mozgalomhoz kötődnek, melynek követői között sok a fehér nacionalista, a bevándorlásellenes, az antiszemita, és megvetik a „politikai korrektséget”. Ezek a félelmek felerősödtek, amikor Trump stratégiai főtanácsadónak Stephen Bannont, a Breitbart News volt főszerkesztőjét nevezte ki, aki a hírportálra egy alkalommal az alternatív jobboldal „platformjaként” hivatkozott. Trump erőteljesen konzervatív kormányának továbbá az egészségüggyel, a környezetvédelemmel, az abortusszal és a polgárjoggal kapcsolatos politikai elképzelései szöges ellentétben állnak a zsidó szavazópolgárok nézeteivel.
Közben mások Trump Izraelhez való viszonyulását dicsérték, és azt, hogy az elnök David Friedman csődügyi jogászt nevezte ki izraeli nagykövetnek, akiről köztudott, hogy támogatja a ciszjordániai telepépítést, és kételkedik a „két állam” elvén alapuló megoldásban. Trump a zsidó szavazatok 24 százalékát szerezte meg, és különösen erős a támogatottsága az ortodox zsidók körében.
Íme az új elnök zsidó tanácsadói, akik az elkövetkezendő négy évben közreműködnek az Egyesült Államok politikájának alakításában.
Jared Kushner
Trump ortodox zsidó veje az elnöki főtanácsadói pozíciót tölti be. A The New York Times szerint a 36 éves Kushner, aki egyébként egy New Jersey-i vagyonos ingatlanbefektető család sarja, nem fog fizetést kapni, és elsőrendű feladatai a Közel-Kelethez és Izraelhez, valamint a magánszektorral való együttműködéshez és a szabadkereskedelemhez fognak kapcsolódni. Egy nappal a kinevezése előtt Kushner bejelentette, hogy lemond a családja vállalkozásában betöltött vezérigazgatói tisztségről.
Zoom
Kushner, aki 2009-ben vette feleségül Trump lányát, Ivankát, kulcsszerepet töltött be az elnök kampányában, különösen az Izraellel kapcsolatos ügyekben. Ő készítette elő Trumpnak az Amerikai-Izraeli Közpolitikai Bizottság (AIPAC) éves konferenciáján elhangzott beszédét, amelyre az ingatlanmogul álló ovációt kapott. Ugyancsak ő segített megtervezni apósa tavalyi izraeli útját. (Trump végül lemondta az utat, miután Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök elítélte muzulmánellenes kijelentéseit.)
Úgy tűnik, Trumpot lenyűgözi Kushner, és gyakran hivatkozik „fantasztikus” vejére, amikor Izrael-barát bizonyítványát akarja lobogtatni.
Bár Kushner neve a kampány ideje alatt vált közismertté, korábban is övezte már rivaldafény. 2006-ben, 25 évesen vásárolta meg a New York Observert. Két évvel később a Kushner család ingatlanvállalatának vezérigazgatója lett, négy évre rá, hogy az apja adócsalás, illegális kampánybefizetések és tanúk megvesztegetése miatt rács mögé került. 2015-ben Kushner rákerült a Fortune Magazin „40 Under 40” listájára, amely a legbefolyásosabb fiatal vállalkozók éves rangsora.
David Friedman
Friedmant, aki csődügyi szakértő és hosszú idő óta Trump ügyvédje, az Amerikai Egyesült Államok izraeli nagykövetének nevezték ki. A kormányzati átmenetet lebonyolító Trump-csapat közleménye szerint a héberül is beszélő Friedman Jeruzsálemben fog tevékenykedni, de a Fehér Ház sajtótitkára, Sean Spicer múlt héten arról beszélt, hogy Trump még nem döntött a tel-avivi nagykövetség elköltöztetéséről.
Zoom
Az ötvenes évei végén járó Friedman egy konzervatív rabbi fia, olyan családi háttérrel, amely hagyományosan republikánus - a Friedman család 1984-ben, az elnökválasztás évében például vendégül látta Ronald Reagent szombati ebédre. Az új izraeli nagykövet a New York-i Woodmere zsidó negyedében él, és a Háárec szerint van egy otthona Jeruzsálemben is.
Friedman támogatja és pénzügyileg is segíti az izraeliek által [Ciszjordániában – a ford.] épített [illegális – a ford.] telepek bővítését, és kétségeit fejezte ki a „két állam” elv jövőjével szemben.
Néhány vitatott kijelentése – például amikor a palesztin állam létrehozását támogató zsidókra azt mondta: rosszabbak, mint a kápók, vagy amikor Barack Obama elnököt „otromba antiszemitának” nevezte – felháborodást keltett a liberális zsidó csoportokban.
Jason Greenblatt
Greenblatt, aki ősidők óta a Trump Organization jogi főtanácsadója, a Trump-kormányzatban a nemzetközi tárgyalások különmegbízottjaként dolgozik, és ebben a pozícióban az izraeli-palesztin békefolyamatokért, a kubai kapcsolatokért és a kereskedelmi megállapodásokért felel. Greenblatt ortodox zsidó, a ciszjordániai Jeshiva Egyetemen tanult a nyolcvanas években, és ugyanott teljesített katonai szolgálatot.
Zoom
Greenblatt saját bevallása szerint kapcsolatban áll az izraeli kormányzattal, de a Jeshiván folytatott tanulmányai óta palesztinokkal nem állt szóba. Greenblatt az Amerikai-Izraeli Kormányközi Kapcsolatok Bizottságát tartja az egyik legjelentősebb hírforrásnak Izrael állam tekintetében, és ő is segített megírni Trumpnak a lobbicsoport éves konferenciáján elhangzott beszédét.
Greenblatt, aki a két állam elv támogatója, célzást tett arra, hogy Trump a béketeremtést illetően egy laissez-faire megközelítést fog képviselni.
„Semmilyen elvet nem fog rákényszeríteni Izraelre” – hangoztatta novemberben Greenblatt az izraeli Army Rádióban. Azt is elmondta, hogy Trump „nem tekinti a zsidó telepeket a béke akadályainak.”
Steven Mnuchin
Trump a pénzügyminiszteri szerepet Mnuchinre, a Goldman Sachs bankház korábbi ügyvezetőjére, saját elnöki kampányának pénzügyi igazgatójára osztotta.
Zoom
Az elnököt tizenöt év barátság köti össze az 54 éves Mnuchinnel, és utóbbi már azelőtt is Trump tanácsadója volt, mielőtt a kampány pénzügyi vezetői pozícióját megkapta volna. Mnuchin abból a családból származik, amely a The New York Times szerint Manhattan „legbefolyásosabb családja”. Mnuchin és apja, Robert Mnuchin híres műkereskedő is a Goldman Sachs munkatársaiként váltak vagyonossá. Az ifjabb Mnuchin társalapítója volt a RatPac-Dune Entertainment szórakoztatóipari vállalatnak, amely olyan hollywoodi sikerfilmeken is dolgozott, mint az Avatar és a Fekete hattyú.
Egyesek szokatlannak találták, hogy Trump bevette Munchint is a csapatába, tekintve hogy az ingatlanmogul folyamatosan támadta a Goldman Sachs bankházat a kampánya során, de úgy tűnik, mindez nem rontotta meg a kettejük közötti jó munkaviszonyt.
Stephen Miller
Trump a politikai főtanácsadói posztra Millert nevezte ki, aki már a kampány ideje alatt is fontos szerepet töltött be az elnökjelölt beszédeinek megírásával és a kampánygyűlések résztvevőinek lelkesítésével.
Zoom
Miller, aki saját magát „gyakorló zsidónak” tartja, 2016 elején csatlakozott Trump kampánycsapatához, és nagyon hamar a kampány egyik legmeghatározóbb alakjává vált, mint ahogyan azt Trump kampánymenedzsere a The Wall Street Journalnak nyilatkozta.
Korábban a 31 éves Miller hét éven át tanácsadóként dolgozott Jeff Sessions szenátornál, Trump igazságügy-miniszteri jelöltjénél, akinek munkaanyagokat készített a bevándorlási reformra vonatkozó törvény megbuktatásához. Sessions néhány érve hasonlít Trumpnak a témában megejtett kemény és sokszor vitatott nyilatkozataihoz, ilyen közös pont például mexikói határra tervezett fal és a muzulmán bevándorlók kitiltása.
Bár Miller liberális zsidó családban nőtt fel Dél-Kaliforniában, korán vonzották a konzervatív ügyek. Középiskolai diákként levelet írt egy helyi lap szerkesztőjének, amelyben az iskoláját támadta, többet között azért, mert az intézmény ingyen óvszert osztogatott a diákoknak, és mert két nyelven, angolul és spanyolul jelentette be az intézményi közleményeket.
Carl Icahn
Az üzletember és befektető Icahn reformügyi tanácsadóként dolgozik a Trump-kormányzatban. Icahn inkább magánszemélyként, és nem szövetségi alkalmazottként vagy különleges kormánymunkatársként látja el ezt a feladatot.
Zoom
A 80 éves Icahn, aki Trump jelöltségét már a kezdeti időszakban is támogatta, a New York Cityben székelő Icahn Enterprises alapítója. Az évek során számos más amerikai vállalat tartozott az érdekeltségi körébe, köztük a RJR Nabisco, a Texaco, a Philips Petroleum, a Western Union, a Gulf & Western, a Viacom, a Revlon, a Time Warner, a Motorola, a Chesapeake Energy, a Dell, a Netflix, az Apple és az eBay is.
Gary Cohn
Cohn, a Goldman Sachs bankház leköszönő elnöke és operatív igazgatója a Fehér Házban a nemzeti közgazdasági tanácsban fog tevékenykedni. A Goldman Sachs bankháznál, ahol 1990 óta dolgozott, Cohn Lloyd Blankfein vezérigazgató közvetlen beosztottja volt, és úgy tekintettek rá, mint a bankvezetői poszt igen esélyes várományosára.
Zoom
Az 56 éves, három gyermekes Cohn rámenős ember hírében áll, de a Wall Street Journalban tavaly megjelent életrajza szerint az is köztudott róla, hogy különösen tehetséges a dolgok megoldásában. 2014-ben Greg Smith volt Goldman Sachs vezető felmondásának napján azt írta a The New York Times véleményrovatában, hogy Blankfein és Cohn tehettek a cég erkölcsi hanyatlásáért, azzal, hogy saját érdekeiket az ügyfelek érdekei elé helyezték.
A clevelandi születésű Cohn 2009-ben alapította a Kent Állami Egyetemen a Cohn Zsidó Hallgatói Központot, amelyet szüleiről nevezett el.
A siker nem volt mindig jelen Cohn életében, a diszlexiával való küzdelem igencsak megnehezítette iskolai éveit. De a Goldman Sachs-bankár azt vallotta Malcolm Gladwellnek, aki hátrányos helyzetűekről írt könyvet, hogy a tanulási rendellenessége megtanította kezelni a kudarcot, és hogy diszlexia nélkül ma nem tartana ott, ahol tart.
Boris Epshteyn
Epshteyn, a republikánus politikai stratéga, aki a tévében Trump helyetteseként jelent meg, az elnök különleges asszisztenseként dolgozik. A harmincas éveinek közepén járó Epshteyn kommunikációs igazgatóhelyettesi feladatokat is ellát.
Zoom
A New York-i székhelyű befektetési bankár és pénzügyi jogász Epshteyn John McCain szenátor kommunikációs tanácsadója volt a 2008-as elnökválasztási kampányban.
A The New York Times szerint Epshteyn több mint százszor védte meg Trumpot a különböző tévéműsorokban. Epshteyn, aki 1993-ban költözött az Egyesült Államokba szülővárosából, Moszkvából, a tévés műsorvezetők szerint „nagyon harcias” és „rámenős”.
2014-ben erőszakos viselkedéssel vádolták, miután belekeveredett egy kocsmai verekedésbe. A vádat ejtették, azzal a feltétellel, hogy Epshteyn beiratkozik egy dühkezelési tréningre, és közösségi munkát végez.
David Shulkin
Amennyiben a Szenátus jóváhagyja, az egészségügyekért felelős miniszterhelyettes dr. David Shulkin miniszterként fogja vezetni Veteránügyi Minisztériumot. Ő lenne az egyetlen olyan kinevezett, aki az Obama-kormányzat idejéből maradt.
Zoom
Az 57 éves Shulkin komoly vezetői tapasztalattal rendelkező belgyógyász, dolgozott már korházak elnökeként, többek között a New York Cityben lévő Beth Israel Orvosi Központ vezetőjeként. Ugyanakkor vezető orvosi és akadémiai pozíciókban is megfordult.
Vállalkozóként Shulkin alapítója, elnöke és vezérigazgatója volt a DoctorQuality vállalatnak, amely egyike az első felhasználóbarát információforrásoknak az egészségügy minőségét és biztonságát illetően.
Reed Cordish
Cordish, akit Trump a kormányközi és technológiai intézkedésekért felelős elnöki asszisztensi pozícióba nevezett ki, az elnök vejének, Jared Kushnernek a barátja. Ő fog felelni azokért a kezdeményezésekért, amelyek több hivatal együttműködését igénylik, valamint azokért is, amelyek a technológiai újításokhoz és korszerűsítéshez kapcsolódnak.
Zoom
Cordish társ a családja ingatlan- és szórakoztatóipari vállalkozásában, a baltimore-i székhelyű Cordish Companiesben.
Cordish apja, David, a Cordish Companie elnöke és vezérigazgatója, az Amerikai-Izraeli Közpolitikai Bizottság igazgatótanácsi tagja, Trump egyik barátja. David Cordish és Trump egy mediálási folyamat során találkoztak, egy olyan polgári per kapcsán, amelyet Trump indított a Cordish Companies ellen.
A negyvenes évei elején járó Cordisht más szálak is kötik a Trump családhoz – jelenlegi feleségének, Margaretnek Ivanka Trump mutatta be. A Jewish Insider értesülései szerint Cordish és felesége társszervezői voltak a Trump-kampány októberi manhattani pénzgyűjtési akciójának.
Avrahm Berkowitz
A 27 éves Berkowitz Trump különleges asszisztense, és egyben Jared Kushner asszisztense is. A Jewish Insider szerint Berkowitz és Kushner egy arizonai szálloda kosárlabdapályáján találkoztak egy pészahünnepség keretében. Továbbra is kapcsolatban maradtak, és Berkowitz több ízben is dolgozott Kushnernek.
Miután befejezte tanulmányait a Queens College-ban, Berkowitz a Kushner Companies munkatársa lett, majd átigazolt újságíróként Kushner lapjához, a New York Observerhez. 2016-ban, amikor éppen befejezte az utolsó szemesztert a Harvard Egyetem Jogi Karán, levezényelt egy élő Facebook-adást a Trump kampány keretében. Később a kampányban adatelemzési igazgatóhelyettesként tevékenykedett.
A Jewish Insider szerint Berkowitz első unokatestvére Howard Friedman, aki 2006 és 2010 között az Amerikai-Izraeli Közpolitikai Bizottság elnöke volt.
Fordítás: Kuruc.info