Tíz hónap letöltendő és húsz hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek csütörtökön Ausztriában egy férfit, aki egy nudista strandon felfedte a testét borító, horogkereszteket és egyéb nemzetiszocialista jelképeket ábrázoló tetoválásait.

Egy grazi bíróság a "náci ideológia felelevenítése" címén találta bűnösnek a 35 éves férfit. Az elítélt férfi lakása tele volt a korszakot idéző tárgyakkal. Az egyik bíró szerint a vádlott otthona úgy nézett ki, mint egy Hitler-múzeum. A hatóságok találtak nála több Adolf Hitlert ábrázoló képet, és rábukkantak egy karlendítést végző kitömött mókusra is.
A nemzetiszocialista relikviák gyűjtését nem tiltja jogszabály Ausztriában, viszont azok közszemlére tétele már törvénybe ütközik.
Már rendszámtábla miatt is büntetnek
Salzburgban felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki csütörtökön egy német férfira, akinek a rendszámtábláján éveken keresztül - a saját monogramja után - a 88-as szám szerepelt, amely a "Heil Hitler!" köszöntés kódszáma is lehet. A vád szerint ezzel a vádlott "a nácizmus iránti szimpátiáját akarta kinyilvánítani".
Zoom
A férfi hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott, de ezt három év próbaidőre enyhítették. Az ítélet nem jogerős.
(MTI nyomán)