Heinz-Christian Strache, a hivataláról az idén májusban lemondani kényszerült osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadság Párt (FPÖ) volt elnöke az Fb-oldalán közölte: az autóbaleset következtében 2008 októberében elhunyt Jörg Haider családja a Karintia osztrák tartomány államügyészségétől kikérte a néhai politikustól vett vér- és szövetmintát. A hatóság azonban azzal utasította el a kérés teljesítését, hogy „már nincsenek meg a minták” - magyarán, eltűntek - habár a törvény előírja, hogy azokat jól őrzött helyen kell tárolni.
Zoom
Heinz-Christian Strache (fotó: Fb)
Heinz-Christian Strache a Jörg Haider családjától kapott információ alapján azt is leírja, hogy valójában milyen indokkal utasította el a karintiai államügyészség a vér- és szövetminta kiadását: „Már nincsenek meg a minták”, közölte nemes egyszerűséggel Markus Kitz, a klagenfurti államügyészség szóvivője. A sokak szerint az izraeli Moszád által Ibiza szigetén kelepcébe csalt, s ezért az idén tavasszal az alkancellárságról és a pártelnökségről lemondásra kényszerült Strache ezután kifejti: Az eset nyomán fölvetődnek további kérdések, például az, hogy végül is mi történt a Jörg Haidertől, röviddel a halálos balesete után vett vér- és szövetmintával, s miért nem őrizték meg azokat, amint azt a törvény előírja?
Zoom
Jörg Haider és Heinz-Christian Strache 2003-ban (fotó: APA)
„Ez egy felfoghatatlan botrány!”, írja Heinz-Christian Strache, majd bejegyzése végén megjegyzi: „Sürgősen ki kell vizsgálni a Klagenfurti Államügyészség eljárását. Az Államügyészség már röviddel Haider halálával végződő szerencsétlen baleset után be is szüntette a további nyomozást, s ezért sok további adatnak nem jártak utána”.
Zoom
Jörg Haider-emlékhely Lambichlben – „Örökké a szívünkben maradsz. Köszönjük, Jörg”
Jörg Haidert, korábban az Osztrák Szabadság Párt (FPÖ) elnökét 2008 októberében érte a halálos kimenetelű autóbaleset az általa kormányzott Karintia (Kärnten) tartomány Lambichl nevű településén. Az osztrákok szerették Jörg Haidert, s Lambichlben, a baleset színhelyén, az út mellett az időközben zarándokhellyé változott, több egységből álló emlékhelyet alakítottak ki a néhai tartományi kormányzó emlékére.
Zoom
Heinz-Christian Strache 2018-ban megkoszorúzza Jörg Haider emlékhelyét Lambichlben (fotó: Kleine Zeitung)
A máig tisztázatlan baleset 10. évfordulóján, 2018 októberében Heinz-Christian Strache még alkancellárként helyezte el koszorúját a lamblichli emlékhelyen.
Hering J. – Kuruc.info
Kapcsolódó: