2020. október 26., hétfő, Dömötör napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
08:04 Brutálisan jó késélező módszer - így bármit megélezhetsz (x)07:46 Több száz embert vettek őrizetbe Fehéroroszországban07:45 Lándzsával halászott egy férfi a Nagy-korallzátonynál, miközben egy cápa őrá07:28 Ellenzéki győzelem Litvániában06:56 Jelentősen nőtt a pingvinek és a röpképtelen kormoránok populációja a Galápagos-szigeteken01:15 Igazuk volt a ballibeknek, nagy a nemzetiszociálizmus hazánkban00:51 Karantént fontolgatnak a "kádban ülő" Franciaországban00:33 Nigériai meglepetésvendégek miatt kellett bevetni a brit különleges alakulatokat egy tankeren00:10 Az Izraelben élő örmények tiltakoznak Azerbajdzsán izraeli felfegyverzése ellen23:54 Buzik is tüntettek az "abortuszhoz való jogért" Lengyelországban - misét szakítottak félbe, híveket inzultáltak23:36 Állatkínzó Hamilton – Heti progresszió (LI. rész)23:07 "Úzvölgye fiai" ismét a magyar temetőben játszottak tébolydásat: úgy vélik, német beleegyezéssel Erdély megszállására készülünk22:53 Kijev szerint alattomos csapást mértünk a konstruktív Ukrajnára22:18 Ezúttal az amerikai külügy jelentett be hegyi-karabahi tűzszünetet22:03 A testszégyenítés ellen küzdő kreatúrának Dúró Dóra alkata szúrta a szemét, de visszavett az "objektivitásból"
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

Leleplezték az elefántok rejtélyes gyilkosát Botswanában

Reklám

A vízben lévő cianobaktériumokból származó méreganyagok végeztek több mint 300 elefánttal idén Botswanában - jelentették be a hatóságok hétfőn, amikor beszámoltak a hónapok óta tartó nyomozás eredményéről.
A cianobaktériumok mikroszkopikus méretű organizmusok, megtalálhatóak általában a vízben és esetenként a talajban is. Nem mindegyik termel méreganyagot, de a kutatók szerint a globális felmelegedés hatására egyre gyakrabban fordulnak elő a toxikus baktériumok. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) adatai szerint Dél-Afrika hőmérséklete kétszer olyan gyorsan emelkedik, mint a globális átlag.
Cyril Taolo, a vadvédelemért és nemzeti parkokért felelős minisztérium helyettes vezetője az ügyben tartott sajtótájékoztatón elmondta, az elpusztult állatok száma 330-ra emelkedett.
"A legutóbbi tesztek cianobakteriális idegmérgeket azonosítottak az egyedek halálának okaként. Ezek a baktériumok a vízben találhatók meg" - mondta Mmadi Reuben, a minisztérium főállatorvosa.
Speciális elemzést végeztek tetemekből, vérből, talajból, időszakos vizekből vett mintákon, ezekben cianobaktériumokat azonosítottak. Reuben elmondta, hogy az Okavango deltájában élő cianobaktériumok halálos toxinokat tudnak termelni, az elhullott állatokon pedig az idegrendszerük összeomlásának jelei mutatkoztak. Ugyanakkor rengeteg kérdés vár még megválaszolásra, például hogy miért csak az elefántok pusztultak el, és miért csak azon a területen? "Számos elméletünk van, melyeket még vizsgálunk" - tette hozzá.
Reuben szerint elképzelhető, hogy más állatok is ittak a baktériumokat rejtő vizekből, mégsem volt rájuk hatással, mivel az elefántok ormányukat használják vízivásra, így lehetséges, hogy ők a felszín alatti mélyebb rétegekből ittak, ahol a baktériumok élnek.
A cianobaktériumok elszaporodása káros lehet az emberekre és az állatokra is. A tudósokat aggasztja ennek lehetősége, mivel a klímaváltozás a vizek hőmérsékletének emelkedésével jár, ami számos baktérium számára kedvezőbb feltételeket jelent.
"Azt is észrevettük, hogy amikor június környékén elkezdtek kiszáradni a kisebb vízfelületek, az elefántok halálozási aránya is visszaesett. Tudjuk, hogy hamarosan itt van az esős évszak, ezért több intézkedésen is dolgozunk, melyek biztosíthatják, hogy ne legyen több elefántpusztulás a területen" - mondta Reuben.
Afrika teljes elefántpopulációjának mérete csökken az orvvadászat miatt, Botswanában azonban, ahol a kontinens elefántjainak csaknem egyharmada él, növekedett az ormányosok száma, jelenleg mintegy 130 ezerre tehető az állomány.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready