Kersti Kaljulaid észt elnök szerint homofób (értsd: normalitáspárti - a szerk.) megjegyzései miatt Mart Helme belügyminiszter nem alkalmas a kormányzásra.
Helme, aki a radikális jobboldali Észt Konzervatív Néppárt alapítója és alelnöke, a Deutsche Welle német műsorszolgáltatónak adott interjújában azt mondta: nem kedveli a homoszexuálisokat. Az észt belügyminiszter azt tanácsolta nekik, menjenek inkább Svédországba.
Zoom
Mart Helme észt belügyminiszter üdítő szavaitól csuklik a progresszív Európa (kép: DW)
"Egy ilyen nézetekkel rendelkező tárcavezető nem való az Észt Köztársaság kormányába" - szögezte le Kersti Kaljulaid szombati nyilatkozatában. Az elnök szerint az Észt Konzervatív Néppárt nézeteit nem lehet politikai agendaként félresöpörni, mert azok gonoszságon és gyűlölködésen alapulnak. Az elnök aláhúzta: véleményét Jüri Ratas miniszterelnökkel is megosztotta.
A kormányfő is elhatárolódott Helmétől, és a Facebookon sajnálatosnak nevezte kijelentéseit. Megjegyezte: a "homofóbia" nem része koalíciós megállapodásuknak.
Az észt ellenzék Helme lemondását követelte.
A belügyminiszter 2019 végén a finn kormányt gúnyoló megjegyzéseivel keltett felzúdulást.
Az EU-ellenes és egyben bevándorlásellenes Észt Konzervatív Néppárt a 2019-es választások óta az észt kormány tagja. A tömörülés gyakran vált ki megrökönyödést botrányaival, valamint provokatív akcióival és állásfoglalásaival - fogalmaz riadtan a buzipropagandistává züllött MTI.