Bezár!
2021. január 24., vasárnap, Timót, Surány napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
14:59 "Keményen az asztalra csaptunk" - mondta az Európai Tanács elnöke14:23 A demokrácia csodája: továbbra is "jobboldali-szociáldemokrata" elnöke lehet Portugáliának13:57 Lapátra tették a Hertha vezetőedzőjét - Dárdai visszatérhet13:41 Eljött a női kvóták ideje a madridi Prado múzeumban is - mindezt a takarékosság jegyében13:02 Az iraki vezetés ma elárasztotta a jogvédők könnycsatornáit12:26 Lassan érkezik a vírus antiszemita variánsa11:57 OGYÉI-főigazgató: idő kérdése, és Európában szerephez jut a Szputnyik V11:40 Tizenegy bányászt kimentettek a berobbant kelet-kínai aranybányából11:23 A "elveszett jobboldali szavazat" mítoszának cáfolata11:06 Közútkezelő: újra téliesebbek az útviszonyok10:51 Szijjártó: kész a megállapodástervezet a kínai vakcináról, csak alá kell írni, ha megkapja a hazai engedélyt az oltóanyag10:34 Így játszhatták át a kurvák a cigánybűnözők kezei közé a később meggyilkolt milliárdost - egy érdekes beszélgetés fedett fel újabb részleteket10:20 Vucic büszke a szerb oltási arányra10:04 Kalózok támadtak egy török hajóra - egy tengerészt megöltek, tizenötöt elraboltak09:45 Sörért ütöttek egy kőbányai benzinkúton
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

A Focke-Wulf 190 A szériájának jelentősebb fejlesztései

Reklám

Idén már két cikk is volt a Focke-Wulf 190 típusú vadászrepülőgépről. Az első az A sorozat ismertebb újításaira, a második pedig a D sorozat fejlesztéseire koncentrált. A következő cikkünk gyakorlatilag a kettő közötti átmenetet tölti ki, vagyis az eredeti A sorozat tovább fejlesztésének lépéseit az 1942-44-es időszakban, mielőtt megjelent a D verzió. Akit érdekel a két korábbi cikk is, az megtekintheti az előzmények között.
Üzemanyag-minőség
Az, hogy egy belsőégésű motor milyen teljesítményt tud leadni, számos tényezőnek az összeségéből tevődik össze. Az egyik az, hogy milyen minőségű üzemanyagot használ a motor, amit leginkább az oktánszámmal mérnek. A Luftwaffe a háborút 87 oktános (motoroktánszám: 89) benzinnel kezdte, de a háború folyamán a legyártott üzemanyag-mennyiség nagy része már 100 oktános (motoroktánszám: minimum 95) volt.
Az, hogy a Focke-Wulf jobb volt, mint a Messer, jelentős részben annak volt a következménye, hogy a 190-es motorja kihasználta ezt a minőségi javulást, mivel a 190-esek BMW motorjai ’42-ben elkezdték használni a 100 oktános üzemanyagot. Ezzel szemben a 109-es DB 605 motorja továbbra is a gyengébb minőségű 87 oktános benzint használta. Az új üzemanyag önmagában 140 lóerővel növelte a BMW motor teljesítményét.
Zoom
BMW 801 motor
C3-befecskendezés
Az egyik teljesítményfokozó rendszer, amit a 190-es BMW motorján alkalmaztak, a C3-befecskendezés volt. Ennek az volt a lényege, hogy a motorba töltött levegőbe a keverék robbanásához szükségesnél több üzemanyagot adagoltak (bedúsították a keveréket), hogy a benzin párolgása hűtse a levegő-benzin keveréket. Ez lehetővé tette, hogy jelentősen növeljék a teljesítményt.
Ez a rendszer elsősorban alacsony repülési magasságon működött, és nagyjából 30-45 kilométer per órával növelte a vadászgép sebességét. ’43-ban kezdték széleskörűen használni, leginkább a vadászbombázó feladatú gépeken. Nagyjából 200 lóerővel növelte a teljesítményt.
Zoom
190-esek startja
GM-1 rendszer
Egy másik teljesítményfokozó rendszer a GM-1 volt. Ennek a lényege az volt, hogy nitrogén-oxidot fecskendeztek a BMW-motorba, hogy pótolják a magasság növekedésével egyre ritkább oxigént. Ezt már 1940-ben elkezdték alkalmazni a 109-esen, a 190-esen pedig '43-tól alkalmazták.
Ez a rendszer elsősorban nagy repülési magasság esetén tudta fokozni a teljesítményt.
MK 108 gépágyú és Minengeschoss
Amikor megjelentek a négymotoros amerikai nehézbombázók, hamar kiderült, hogy nagyobb tűzerő kell a legyőzésükhöz. Ezért a Luftwaffe elkezdte fokozni a vadászgépei tűzerejét. Ehhez az egyik legjobb gépágyú az Mk 108 volt.
Ez a fegyver a tűzerejéhez képest viszonylag olcsó és könnyű volt a sajtolásos gyártási módszer miatt. Emellett a nagy kaliber és a romboló lőszer miatt néhány találattal le tudott lőni egy B-17-est. A gépágyú leginkább Minengeschoss-t tüzelt, amiben jóval nagyobb mennyiségű robbanótöltet volt, mint egy tipikus lövedékben.
Zoom
Mk 108 gépágyú és lőszere
A motor túltöltése a kompresszor révén
'44-ben a németek elkezdték szándékosan túltölteni a BMW-motorokat. Ezt a lehetőséget '44 júliusától építették be az A8 verziójú 190-esekbe. A módszer lényege az volt, hogy kompresszorral nagyobb nyomást állítottak elő, mint ami korábban megengedett volt. Ezzel a módszerrel nagyjából 25 kilométer per órával tudták fokozni a 190-es sebességét. Ezt a teljesítményt a motor 10 percig tudta tartani a túlhevülés miatt.
Zoom
FW 190 A8. 44-ben ezt a verziót gyártották a legnagyobb számban
(Olvasónktól)
Előzmények:
Források:
http://www.wwiiaircraftperformance.org/fw190/fw190a5.html
http://powerplants.warbirdsresourcegroup.org/german_bmw_801.html
http://www.warbirdsresourcegroup.org/LRG/luftwaffe_focke_wulf_fw190_variants_a-models.html
http://all-aero.com/index.php/component/content/article/64-engines-power/12500-bmw-801
http://www.warbirdsresourcegroup.org/LRG/luftwaffe_mk108.html
http://users.skynet.be/Emmanuel.Gustin/fgun/fgun-am.html
http://www.airvectors.net/avfw190.html#m3
http://www.warbirdsresourcegroup.org/LRG/luftwaffe_fuels.html
http://www.wwiiaircraftperformance.org/fw190/fw190a8.htmlFriss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Állítólag növekszik az oltási kedv hazánkban, kampányt is indít a kormány. Ön kérte már, vagy kérni fogja az oltást?
» Igen» Nem» Még nem tudom, de meggyőzhető vagyok» Még nem tudom, de inkább nem

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready