Na, mi éppen nem, de a világunkban minden egyes nap tombol az agyhalálkór, vélhetően sokkal több agysejt pusztul el naponta a túlfeszített szellemi környezetszennyezéstől, mint ahány koronavírus vírust valaha is a hátán hordott a glóbuszunk. Nem maradhatott ki Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulója, és a december 16-i köszöntés sem (nem ismerjük a pontos születési dátumot, csak azt, hogy 17-én keresztelték).
A BOZAR néven is ismert brüsszeli Szépművészeti Központ munkatársai a Facebook-oldalára tettek ki egy négeresített képet ennek örömére, amelyet egy korábbi videóból vettek, mert a zeneszerző zseni a feketének beállítása már régi téma, idén végképp nem lehetett kihagyni...
Zoom
A szélsőjobboldali elhajlással aligha vádolható Smithsonian Magazine még a nyáron fontosnak látta tisztázni egy cikkben, hogy Beethoven "valószínűleg" nem néger. Az egész alapja egyetlen homályos és túl sokat nem mondó leírás, illetve az a spekuláció, hogy mivel a felmenői flamandok, elméletileg lehetséges, hogy valamelyik női felmenője félrelépett egy, a spanyol uralomnak köszönhetően odakerült mórral. Persze semmi erre vonatkozó adat nem is kell, de a legenda kóros terjengéséhez ez is elég. A Simothsonian Magazine arra is felhívja a figyelmet, hogy Bécsben bizony igencsak feltűnt volna fellépései során, ha egzotikusabb Beethoven származása, ahogy más - akár vele együtt - fellépő félvérek esetében ez ki is derül a forrásokból, de az ő esetében véletlenül sincs erről szó.
Az már csak hab a négerrajongók rasszista tortáján, hogy egyetlen elképzelt felmenő alapján ők kívánják teljesen feketének látni a komponistát. Nem hangzik túl liberális felfogásnak.
A Facebook-bejegyzéshez hozzászólók is rámutatnak, hogy mennyire szánalmas próbálkozás befeketíteni egy kiváló alkotót, mintha a saját kultúrkörükből nem találnák senkit, akire büszkék lehetnének. (Egyébként a BLM-bolondoknak a Smithsonian-cikk próbál alternatívát kínálni, de ha a sajátjaikat nem ismerik vagy nem értékelik, ha nem rapperek...) Egy másik kommentelő már azt várja, hogy nehogy egy bizonyos német festőről (ezzel az osztrák-német Hitlerre célozva) is "kiderüljön" ezek után, hogy néger.
Egy posztban az intézmény köszöni a hozzászólásokat (lehetséges, hogy a durvábbnak ítélteket már törölték, az is csoda manapság, hogy a kritika maradhatott), és büszkén hangsúlyozzák benne egész Brüsszel és a BOZAR saját sokszínűségét és nyitottságát, miközben várják a hasonlóan sokszínű közönségüket. Már látjuk magunk előtt, ahogy Molenbeek gettóban integráltjai Allahu akabar-ozva betérnek...
(Kuruc.info)