A világháborús német motorgyártók közül a legjelentősebb beszállító a Daimler-Benz volt. Ennek a gyárnak a motorjai hajtották meg a híres Messerschmitt vadászgépeket. Ezek a motorok több fejlesztést is tartalmaztak, amik hozzájárultak az egyre nagyobb sebességhez és egyéb előnyös tulajdonságokhoz.
Fordított-V elrendezés
Az egyik jellegzetessége a jelentősebb német repülőgépmotor-típusoknak az volt, hogy fordított V elrendezésűek voltak. A fordított elrendezés már a kezdetektől jellemzője volt a DB 600 sorozatnak. Ennek a fő előnye az volt, hogy tábori körülmények között könnyebben lehetett karbantartani a motorokat, mivel a hengerfejlek lefelé néztek.
Zoom
A DB 600, az alaptípus. A maximális teljesíténye 1050 PS (Pferdstärke - lóerő) volt
A hűtőrendszer áttervezése
A 109-esnek a háború elején legjelentősebb verziója az E volt. Ennek a verziónak az egyik fejlesztése a hűtőrendszer áttervezése volt. Amikor az új DB 601-est alkalmazni akarták a 109-esen, akkor a tervezők arra a következtetésre jutottak, hogy egy hagyományos hűtőrendszer nagy légellenállással járt volna. Ezért a 109-es E verziójától kezdve a hűtőradiátorokat a szárnyakba építették be, ami jelentősen csökkentette a légellenállást. A légellenállás mellett az új hűtőrendszer abból a szempontból is előnyös volt, hogy hátrébb került tőle a repülőgép tömegközéppontja, ami ellensúlyozta az erősebb motort.
Zoom
Az új hűtőrendszer
DB 601 – közvetlen befecskendezés
A világháborús német repülőgépmotorok egyik jelentős fejlesztése a közvetlen befecskendezés volt. Ennek az innovációnak több előnye is volt és a világháborúban gyártott német repülőgépmotorok többségét ellátták vele.
A közvetlen befecskendezés a DB sorozaton a DB 601 típussal jelent meg, amit 1937-től gyártottak. Az egyik fő előnye az volt, hogy negatív g-erő esetén nem hagyott ki a motor. Ez lehetővé tette, hogy a 109-es zuhanórepülésbe átmenve lehagyja az üldözőt, például a Spitfire-t. Emellett a közvetlen befecskendezés az üzemanyag-fogyasztást is csökkentette.
A DB 601 típusnak több lépésben növelték a teljesítményét. Az egyik verzió a DB 601 N volt, ami jobb minőségű, 100 oktános üzemanyagot használt. Ez a verzió ’40 végén jelent meg jelentősebb számban a 109-esen. Maximális teljesítménye 1270 PS volt.
Zoom
A DB 601 N metszete
DB 605 – felfúrás
A Harmadik Birodalom egyik legfejlettebb repülőgépmotorjának a BD 605 típust tartják. A fejlettsége mellett ez volt egyben a legnagyobb számban gyártott Daimler-Benz repülőgépmotor is.
A 605-ös jelentősen nagyobb teljesítményt adott le, mint a korábbi DB 601-es. A 605-ös fejlesztése folyamán az egyik lépés az volt, hogy a 601-es motorblokkját felfúrták. Így ugyanazzal a motorblokkal jelentősen nagyobb űrtartalmat tudtak elérni. Ezért a 605-ös beépíthető volt a Messerbe, mivel úgy növelték a hengerűrtartalmat, hogy a külső dimenziók nem nőttek.
A felfúrás révén az űrtartalom 33.9 literről 35.7 literre nőtt, bár a teljesítmény növekedésében más tényezők is szerepet játszottak, például a fordulatszám növekedése. A típust ’42-től alkalmazták a 109-eseken és 87 oktános üzemanyagot használt. Maximális teljesítménye 1475 PS volt.
Zoom
DB 605-ös
Magassági repülőgépmotor: a DB 605 AS
A DB 605-ből kialakítottak magassági repülőgépmotor-verziókat, amiket S-el (Sonder) jelöltek, és amikből az első az AS volt. Ennek a verziónak a fő fejlesztése az alap A verzióhozhoz képest az volt, hogy egy nagyobb kompresszort adtak a motornak. A kompresszort a nagyobb teljesítményű DB 603 repülőgépmotorról vették át, aminek a kapacitása 25 százalékkal nagyobb volt, mint az alapverzió kompresszorának.
Emiatt az AS-nek nagy repülési magasság esetében jelentősen nagyobb volt a teljesítménye, mint az A verziónak. Tengerszinten nem volt különbség az A verzióhoz képest.
Zoom
DB 605 AS repülőgépbe építve: jól látszik a nagyobb kompresszor a kép felső részén látható A verzióhoz képest
Azáltal, hogy a DB 603 létező kompresszorját használták, rövid idő alatt létre tudtak hozni egy magassági repülőgépmotort.
A DB 605 motor D sorozata
A háború végén jelent meg a DB 605 jelentősen nagyobb teljesítményű sorozata, a D sorozat. Ennek a sorozatnak az volt a jellemzője, hogy standardként alkalmazták az MW-50 teljesítményfokozó rendszert. Amikor bekapcsolt állapotban volt a rendszer, akkor a motor teljesítményét az alapverzió 1475 PS-éről 1700-1850 PS-re növelte (verziótól függően).
Az MW-50 teljesítményfokozó rendszer hatása az volt, hogy gátolta a motorba jutó keverék kopogását. Ez lehetővé tette, hogy a kompresszorral nagyobb nyomást állítsanak elő. Ez több mint 200 PS-el növelte a leadható teljesítményt. Ezt a sorozatot ’44-től építették be a 109-esbe, bár közel sem mindegyik gépbe.
Zoom
DB 605 D repülőgépbe építve
A D sorozat másik jellemzője a jobb minőségű üzemanyag (opcionális) használata volt. Amennyiben az A sorozat esetében használt 87 oktános üzemanyag helyett 100 oktánost használtak, úgy a teljesítményt tovább lehetett fokozni 1800-ról 2000 PS-re.
(Olvasónktól)
Korábban írtuk:
Források:
http://powerplants.warbirdsresourcegroup.org/german_daimler-benz_DB_600.html
http://www.warbirdsresourcegroup.org/LRG/images/messerschmitt_bf109_coolant_system.jpg
http://109lair.hobbyvista.com/techref/systems/cooling/f_flaps.htm
http://powerplants.warbirdsresourcegroup.org/german_daimler-benz_DB_601-variants.html
http://powerplants.warbirdsresourcegroup.org/german_daimler-benz_DB_605_design.html
http://www.aviation-history.com/engines/db605.htm
http://www.museomotori.unipa.it/scheda.php?id=26&lang=en
https://airandspace.si.edu/collection-objects/daimler-benz-db-605-inverted-v-12-engine/nasm_A19670086000
http://109lair.hobbyvista.com/techref/systems/engine/as_vs_d/as_vs_d.htm