Nálunk egyelőre ez még nincs (mármint a parlamentben), de Lengyelország parlamentjében hanukiát állítottak a zsidó ünnep alkalmából, ám nem úgy sült el, ahogy tervezték. Ugyanis Grzegorz Braun képviselő tűzoltókészülékkel oltotta el azt.
Zoom
Fotó: Beata Zawrzel / East News
Grzegorz Michał Braun nemzeti politikus, újságíró, akadémiai oktató, sőt, filmrendező és forgatókönyvíró is, tehát elég sokrétű személyiség, most az alább látható módon színesítette tevékenységét. Egyébként pedig a Lengyel Korona Konföderációja és a Szabadság és Függetlenség Konföderációjának egyik vezetője. 2019-ben beválasztották a szejmbe, most 56 éves.
A képviselő, mielőtt eloltotta volna a lángokat, a szónoki emelvényen ismertette céljait, miután ezt megtette, kizárták az ülésről.
Érdemes idézni a lengyel Business Insider nyomán:
Tisztelt Ház, a Lengyel Köztársaság területén lévő szejmben nem lehet helye rasszista, törzsi, vad talmudi istentiszteleteknek. Önök nincsenek tisztában ennek a cselekménynek az üzenetével és tartalmával, amelyet ártatlanul hanukának neveznek. A rasszista indítékok nekem tulajdonítják, miközben jelenleg csak helyreállítom a dolgok normális állapotát. A normalitást és egyensúlyt, véget vetve a sátáni, talmudi, rasszista diadalnak, mert ez ezeknek az ünnepeknek az üzenete.
Szavait pedig tett követte:
L. J. - Kuruc.info
Frissítés: kerekedett egy kis botrány az ügyből
Az MTI így számol be róla:
Botrányt váltott ki Grzegorz Braun, a Konföderáció tömörülés parlamenti képviselője kedden, amikor a varsói alsóház épületében rendezett hanukai ünnepség során poroltó készülékkel eloltotta a menóra gyertyáit. (Úgy tűnik, kivételesen nem kiválasztott fogalmazta a hírt, különben tudta volna: nem menóráról van szó, hanem hanukiáról, ezzel még a magunkfajta nácifasiszták is tisztában vannak - a szerk.)
Az ünnepséget a Donald Tusk keddi programbeszédéről folytatott parlamenti vitával párhuzamosan rendezték meg. Szymon Holownia házelnök az incidens után kizárta Braunt - aki az ellenzéki Konföderáció részét képező Lengyel Korona Konföderációja nevű párt tagja - a szejm üléséről.
A házelnök "mély fájdalmát" fejezte ki a történtek miatt.
Grzegorz Puda, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselője a történtek miatt a szejm ülésének felfüggesztését kezdeményezte.
A szünet után Holownia közölte: a szejm elnöksége a parlamenti házszabály értelmében a lehető legmagasabb pénzbírságot szabta ki Braunnak. Bejelentette: ügyészségi panaszt is benyújtanak a vallási szertartás megzavarása miatt.
Braun a tette után kiállt a parlamenti szószékre, és kijelentette: meg akarta akadályozni a hanukát mint "a sátánizmus és a rasszista triumfalizmus" ünnepségét.
Piotr Glinski volt kulturális és örökségvédelmi miniszter, a PiS képviselője hangsúlyozta: pártja nem ért egyet a vallási ügyeket érintő, vagy más összefüggésű intoleranciával és agresszióval, amely - mint fogalmazott - sérti a humanitárius alapértékeket. A Konföderáció politikusaihoz fordulva Glinski kijelentette: Braun tette nemcsak vallási, hanem személyek elleni agresszió is volt, ráadásul kisgyerekek is voltak a helyszínen.
A Konföderáció nevében Krzysztof Bosak, a szejm egyik alelnöke azt válaszolta Glinskinek: ő személyesen nem volt tanúja az incidensnek, ezért megvárná a további döntéseket.