Az RTL Klub tegnap esti híradójában a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosságról készült tudósításban a következő mély értelmű megállapítás hangzott el: "a településen a romák és nem romák egyaránt félnek".

Ezt követően is hű maradt a tudósítás készítője az említett etnikai felosztáshoz, és következetesen, minden alkalommal „nem roma” megnevezéssel illette a falu többségi lakosságát. Vajha kik lehetnek Tatárszentgyörgyön azok a bizonyos nem romák? Kínaiak? Arabusok? Kirgizek? Netán beduinok? Esetleg hottentották?!

Ha már viszont Magyarországon élünk, akkor talán Tatárszentgyörgy és bármely más település lakóinak megnevezésével kapcsolatban kerülni kellene a „roma” kifejezést, s következetesen a magyarban már mintegy 600 esztendeje használatos cigány szót illenék használni, tekintettel arra, hogy a „roma” a cigányok önmegnevezése.
E feje tetejére állított logika szerint a németet „Deutschnak”, az angolt „englishnek”, az oroszt „russzkijnak”- és hadd ne soroljam tovább a többieket - kellene neveznünk. Ha pedig valaki jelzőt akar használni, azt a roma elé épp úgy odabiggyesztheti, mint a cigány elé.

Úgyhogy a  politikai inkorrektség, vagyis normalitás nevében tiszteltetem az RTL Klubot.

Lipusz Zsolt