Az alábbi cikket szemlézi az ATV honlapja a Hit Gyülekezetének lapjából, a Hetekből.
A melegtörvényt kérte az SZDSZ Bajnai támogatásáért?
300 millióba kerül az egynemű párok élettársi kapcsolata az államnak. De lehet 2,5 milliárd is.
Kijelenti-e ön, Kis Tihamér, hogy az itt megjelent Nagy Ödönnel élettársi kapcsolatot köt? Ha igen, kérem, feleljen hallható szóval. Kijelenti-e ön, Nagy Ödön, hogy az itt megjelent Kis Tihamérral élettársi kapcsolatot köt? Ha igen, kérem, feleljen hallható szóval. A Magyar Köztársaság által rám ruházott hatalmamnál fogva kijelentem, hogy Kis Tihamér és Nagy Ödön a Magyar Köztársaság családjogi törvénye alapján élettársak.
Körülbelül így hangzik majd június elsejétől az ország csaknem 300 anyakönyvvezetője előtt megköthető bejegyzett élettársi kapcsolat hivatalos szövege. Miután ugyanis a Bajnai-kormány miniszterei hétfőn letették ünnepélyes esküjüket a parlamentben, a T. Ház első határozatainak egyike a melegházasság előszobáját jelentő együttélési forma megszavazása volt. Hogy a sok sebből vérző magyar gazdaság gyógyítgatása közepette miért éppen ennek a megannyi társadalmi feszültséget generáló kérdésnek a rendezése volt ennyire sürgős, arra csak azok tudnának válaszolni, akik magukévá tették azt az összeesküvés-elméletet, amely szerint ez volt az ára az SZDSZ „bajnaibarát” hozzáállásának a kormányalakítás baljós napjaiban.
Az új jogszabályt, valamint az ezzel összefüggő és az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges módosításokat az országgyűlési képviselők 199 igen (183 MSZP + 16 SZDSZ), 159 nem és 8 tartózkodás mellett fogadták el. A törvény szerint bejegyezett élettársi kapcsolatot két, tizennyolcadik életévét betöltött, azonos nemű személy létesíthet anyakönyvvezető előtt.
Az Alkotmánybíróság (Ab) tavaly év végén egyszer már megsemmisítette a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, így az nem lépett hatályba január 1-jén. Akkor az volt a testület kifogása, hogy ha ilyen kapcsolat férfi és nő között is létesíthető, akkor az az Alkotmány által védett házasság megkettőzésének tekinthető. Ráadásul az egyik szabály az új jogintézményt a lényeges tartalom tekintetében azonossá tette a házassággal. Mivel az Ab nem tartotta alkotmányellenesnek az azonos neműek tartós párkapcsolatának törvényi rendezését, a kormány már márciusban új törvényjavaslattal rukkolt elő, majd a héten kipipálta e jogalkotási kötelezettségét.
Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) tájékoztatása szerint valamennyi fővárosi kerületben és megyei jogú városban található összesen 286 okmányirodában jelentkezhetnek a meleg párok együttélésük törvényesítése céljából. A törvény azonban arra is felhatalmazást ad a miniszternek, hogy az igények ismeretében szélesítse a lehetséges helyszínek körét, ami Draskovics úr egyik munkatársa szerint „politikai megfontolás kérdése” csupán. A hazánkéhoz hasonló lélekszámú Írországban évente 110 egynemű pár él a lehetőséggel. Ha Magyarországon is ez a nagyságrend várható, akkor az adófizetőknek egyelőre 300 millió forintjába kerül az átállás (informatikai fejlesztés, anyakönyvek, okmányok stb.), amennyiben viszont „beindul az üzlet”, az összeg – valamennyi anyakönyvezésre kijelölt helyszínt bekalkulálva – akár 2,5 milliárd forintig is felkúszhat. És akkor még nem említettük, hogy a törvény hatálya kiterjed mindazokra a külföldi melegekre, akik hazánkban letelepedési engedéllyel rendelkeznek.