A Pio atya szentté avatási eljárásának aktáit tartalmazó ún. positio második kötetében a szent szerzetes életének különleges epizódját tárja fel közvetlen munkatársa, Angelo Battisti. 
 
A Vatikáni Rádió magyar adásában érdekes riportot hallhattunk páter Rupnik jezsuita atyával és képzőművésszel; abból az alkalomból, hogy XVI. Benedek pápa megáldotta az új Szent Pio templom kriptájában készített mozaikját.
A szentatya külön felfigyelt a mozaik egy érdekes részletére, mely azt ábrázolja, mikor Pio atya állítólag megjelent Mindszenty bíboros börtönében Az egykor börtönben sínylődő bíboros nagyon szenvedett attól, hogy rabtartói nem engedték misézni és áldozni. Amint imádkozott, a történet szerint megjelent cellájában a szentéletű kapucinus, hogy megvigasztalja. Pio atya bort és ostyát is hozott magával. Barátságosan elbeszélgettek, majd szentmisét mutattak be közösen, és megáldoztak.
Reméljük, a hercegprímásunk jelenleg folyó boldoggá avatási pörében is előrevivő lesz Pio atya pártfogása, hiszen köztudott, hogy van egy másik szempont, ami hátráltatja a boldoggá avatást. Erről maga Mindszenty számolt be emlékirataiban.
Mivel VI. Pál pápa a kommunizmussal szemben, úgymond a „hívek érdekében” gyengekezű, engedékeny „keleti egyházpolitikát” folytatott, megegyezett a kommunista vezetőkkel a kínos „Mindszenty-ügy” lezárásában.
Az 1956-os szabadságharc leverésekor, midőn a szovjet tankok elkezdték Budapestet szétlőni, a bíboros épp a parlamentben tartózkodott. Innen pedig a szomszédban lévő Amerikai Követségre menekült be, ahol menedékjogot kapott. 15 évnyi „házi őrizet” után VI. Pál pápa kérésére végül hagyta magát Bécsbe vitetni, azzal a kikötéssel, hogy rehabilitálják, amnesztiát nem hajlandó elfogadni. Becsapták, csak Ausztriába érkezése után közölték vele, hogy amnesztiát kapott.
Természetesen azt sem tudhatta, hogy a pápa megígérte háta mögött a kommunistáknak, hogy a bíboros nem fejt majd ki nyugaton antikommunista propagandát. Mikor Rómába érkezett, a pápa tárt karokkal várta: „Te vagy és te maradsz az esztergomi érsek és Magyarország prímása!” Mindszenty azonban már alig várta, hogy figyelmeztesse a még „szabad világot” a sátáni, kommunista terjeszkedés veszélyeire.
Hiába kérte a pápa, hiába fenyegette rangfosztással, a hercegprímás csak a lelkiismeretére hallgathatott.
Ekkor felszólították, hogy önként mondjon le, amit nem volt hajlandó megtenni.
Így végül, a Vatikán örök szégyenére, ígéretét megszegve fosztotta meg érseki rangjától a pápa.
Mivel a nyilvánosságra hozatalban úgy állt, hogy a szentatya az esztergomi érseki széket megüresedettnek tekinti, a hercegprímás sajtótájékoztatóban jelentette be a nyilvánosság számára, hogy nem ő mondott le önként. És ettől kezdve még harciasabban támadta a kommunizmust világszerte, egészen haláláig…
Tarnóczy Szabolcs