Szomorú volt Horn Gyula hétfői, 78. születésnapja - írja a Napi Ász. Előrehaladott agysorvadása miatt már legközelebbi rokonait sem ismeri fel, egyedül ápolói tudnak vele valamilyen kapcsolatot tartani. Az orvos szerint a Hornhoz hasonló állapotú betegek alig érzékelnek valamit a külvilágból.
Kezdetben sokan látogatták a Pufajkást, de mára a család kérésére már a barátok sem mennek a közelébe. Állapotáról hivatalos információt senki sem szolgáltat. Mostanra csak családja látogatja, akiket azonban a Napi Ász információi szerint "a korábban diplomáciai bravúrokra képes Horn" már nem ismer fel.
"Az ilyen betegség kiszámíthatatlan lefolyású. A beteg állapota romló tendenciát mutat, sohasem javul. Már nem nagyon érzékeli a külvilágot, 24 órás ápolást igényel, az ápolói heroikus küzdelmet folytatnak. Ők egyébként előnyt élveznek a rokonokkal szemben, mert őket még valamilyen szinten felismerheti, ugyanis rájuk hallgat. Beszélgetni már nem tudnak, mert az ilyen betegek azt sem fogják fel, amit nekik mondanak. Az agysorvadt beteg egy vegetatív lény" - magyarázta Dr. Bense Tamás orvos, aki szerint a fizikailag jó állapotban lévő betegek, akik olyan profi ápolásban részesülnek, mint Horn Gyula, akár évekig is élhetnek még.
(Napi Ász - Stop nyomán)