Szilágyi Iván Péter
Az alábbi levelet juttatta el szerkesztőségünkhöz Szilágyi Iván Péter. Mi pedig, mint minden, a magyarsághoz intézett bocsánatkérést, ezt is közzétesszük.
T. Szerkesztők!
El kell oszlatnom néhány félreértést és megcáfolnom a vádakat, amelyekkel legutóbbi cikkükben személyemet illeték.
1. Azért mert a Kurucinfó stílusával nem értek egyet és a Jobbik számos felvetését kritizáltam (nem mindegyiket, mivel elhangzanak tőlük is jó, megfontolandó javaslatok), még nem vagyok magyarellenes. Honlapjuk és pártjuk nem egyenlő Magyarországgal. Amellett, hogy tiszteletben tartom a radikális magyarok véleményét-bizonyos szempontból én is radikális vagyok.
2. "Égő kurucok" című cikkem, pamfletem hangvétele utólag visszaolvasva tényleg közönséges és bántó. Elismerem és elnézést stílusáért! Hirtelen felindulásból írtam, mivel zsidósággal és cigánysággal kapcsolatos cikkeik, általánosításaik kiverték nálam a biztosítékot.
3. Írásukban többször is céloznak arra, hogy miért mentem el a Mazsihisztől? Találgatások helyett a valós okok:
-Származásom (vallásjogilag nem vagyok zsidó) és zsidóságba való be nem térésem miatt egyes blogokban és újságokban lejáratókampány indult ellenem (folyamatosan gójoztak), amelyet nem voltam hajlandó tovább tűrni,
-Keresztény neveltetésem és a zsidó sajtóban betöltött szerepem nem fért össze. Úgy éreztem, választanom kell. Zsidó gyökereimet továbbra sem tagadom meg, ugyanolyan büszke vagyok rájuk, de a kereszténységet választottam vallásomul és utamul. Mostanra érett meg bennem a döntés. Hitemet azonban korábban is védtem, képviseltem.
Mint blogomban is írtam, nem érdekből választom a kereszténységet.
Sem most, sem a jövőben nem kívánok a Fidesz-média munkatársa lenni és kereszténységemből üzletet csinálni. Az tényleg undorító húzás lenne.
A zsidóságból önként mentem el, nem elküldtek. Számos értékes embert megismertem.
4. Kertész Imrével kapcsolatos álláspontomat fenntartom: értékes és jó magyar embernek tartom, akit világszerte becsülnek. Kertész Imrén keresztül Magyarországot is elismerik, műveivel hazánk jóhírét öregbíti, inkább büszkének kellene lenni rá. Még akkor is, ha néha tényleg túl indulatosan fogalmaz Magyarországgal kapcsolatban.
5. Kardos Péterre sok mindent lehet mondani, de nem buta ember.
6. Nem "hirtelen" ébredtem magyar és keresztény öntudatomra. Mindig is magyarnak, zsidó származású magyar embernek éreztem magam. Trianont és a kommunizmus ocsmány bűneit blogomban cikkeimben elítéltem.
A kereszténységtől valóban eltávolodtam, mivel -mint sok vegyesházasságból származó gyermek- identitásproblémákkal szembesültem.
A Mazsihiszben tényleg sokat tanultam. Tudom, hogy sokat kritizálják a Hitközséget és van is miért, kikért, de számos értékes és igaz ember is dolgozik ott, főként pedig a zsinagógákban. Rájuk és barátságukra mindig is büszke leszek, ahogy hazámra és keresztény hitemre is.
Emellett sosem hallgattam, amikor egy zsidó közszereplő hibát vétett vagy elítélendő módon viselkedett.
Üdvözlettel:
Szilágyi Iván Péter
Korábban írtuk: A Kuruc.info a Mazsihiszt faképnél hagyó firkász legfőbb vesszőparipája
Szilágyi Iván Péter, a zsidó felekezeti lapoktól a napokban megvált, látszólag fölmondott újságíró egyik központi témája, legfőbb gondja a Jobbik és a Kuruc.info mocskolása. Igaz, hogy a radikális nemzeti oldal ellen alpári stílusban és izzó gyűlölettel megejtett uszítást általában nem a zsidó közösség hivatalos médiájában művelte, ám ugyanarról az emberről van szó, akinek állítólag elege lett a zsidók részéről megnyilvánuló gojozásból, s ezért felülkerekedett benne a katolikus és a magyar érzés.

Szilágyi Iván Péter újságíró hirtelen távozásának a Mazsihisztől valószínűleg nem az az igazi oka, amit a blogjában állít, hanem egészen más, amit nem tudunk, csak sejtünk. A Mazsihisz megadta neki az elegánsabb lelépés lehetőségét, s talán ez lehet az oka annak is, hogy a Zoltaiéknak írt elbocsátó szép üzenetében személy szerint szinte mindenkinek hálás köszönetet mond, amiért olyan sokat tanult a zsidó hitközségben...

Szilágyiról szinte egészen mostanáig az a mendemonda járta az Új Élet című zsidó felekezeti újság Síp utcai szerkesztőségében, hogy nemsokára ő lesz Kardos Péter főrabbi és főszerkesztő utódja. Mármint a nevezetes személy utóbbi funkciójának betöltője. Egyébként a másokból oly szívesen gúnyt űző Kardos Péter képességeit Szilágyinak nem lett volna nehéz túlszárnyalnia, mert annak idején, a múlt század 70-es éveiben, az Országos Rabbiképző Intézet növendékeinek körében elterjedt az a szokás, hogy a nehezebb fölfogású társaik butaságát Kardos-fokokban mérték.

De térjünk vissza eredeti témánkhoz és nézzük meg, hogy az egyik pillanatról a másikra magyar és katolikus öntudatra ébredt Szilágyi nem is olyan régen mit szokott írni a nemzeti radikális oldalról, a kereszténységről, de leginkább a Kuruc.infóról, amely szemében a legnagyobb gerenda volt. Trágár, a magyar nemzeti értékeket, jelképeket gúnyoló, főleg a maga és más zsidók által szerkesztett portálokon, illetve világhálós naplókban megjelenő számos nemzetellenes írásai közül ezúttal csak kettőt emelnénk ki.

Előbb nézzük az alig másfél hónappal ezelőtti, Szilágyi világhálós naplójában olvasható, Kertész Imre jobbik magyar című írását. A magyarellenesség szinte valamennyi szélsőséges zsidó érvét fölvonultató cikkében mindvégig ostorozza, mocskolja a nemzeti érzelmű magyarokat. A műből kiemelve alább csak azt a részt idézzük, amelyben a szerző megmagyarázza és a világ legtermészetesebb dolgának tartja, hogy a mindannyiunknál jobbik magyar Kertész Imre miért nem mondja magát magyarnak és miért szereti inkább a németeket:
Kertész Imrének az antiszemitizmusra hajlamos magyarok szemében egyetlen, de annál nagyobb bűne van: zsidóként kritizálni meri Magyarországot, a múltat, a vészkorszak magyar közreműködéssel végrehajtott népirtását és az azzal való szembeNEMnézést. Ha nem lenne zsidó és Nobel-díjas (irigység-faktor: "Miért nem egy igazi magyar kapta?"), hanem csak magyar (azaz etnomix), nem bántanák ennyit. Akkor kritizálhatná ezt a bűntelen, tiszta népet.

De a zsidónak magyar ügyekben kuss a neve: „Örüljön, hogy eltűrjük, hogy itt lehet!"-mondja a bunkó náci, aki három értelmes sort sem képes leírni, veri feleségét és kulcsot akaszt gyereke nyakába. Kurva büszke magyarságára, de ő, onnan a kültelki, agyonbagózott kocsmából akarja eldönteni, hogy ki számít magyarnak és ki nem. Miközben mindig megbukott a suliban történelemből és ősei fele bevándorló sváb, szlovák, román volt.

Kertész Imre nem érti, amikor megkérdezik tőle: magyarnak érzi e magát? Számára ez természetes, nem kérkedik vele, de nem is büszke rá. Tizenévesen járta meg Auschwitz és Buchenwald poklát, elárulta és kivetette hazája. Joga van sértettnek lenni, de ettől még nem hazaáruló. Ha az lenne, rég letojná, hogy mi történik szülőföldjén.

Kertész Imre bátrabb magyar, mint az őt kritizáló kurucok. Őszinte mer lenni hazájával és kitartott mellette még a legnehezebb időkben is.

Képes megbocsátani, ha őszinte megbánást tapasztal: a németekre például rég nem neheztel, mert a sunyi (el)hallgatás helyett mertek elnézést kérni. Szembenézni gyalázatos múltjukkal. Jó magyar, aki több más értelmiségivel együtt bátran kiállt a magyar nyelvű oktatás bevezetéséért a Babes-Bolyai Egyetemen és ugyanúgy elítéli a kommunizmust, mint a nácizmust.”
Ezt írja pestipeti néven Szilágyi 2010. június 21-én a Kósersrác című blogjában.

Szilágyi Iván Péter másik, általunk megismertetésre méltónak tartott írása Égő kurucok címen 2009. június 6-án látott napvilágot a Budapest-ferencvárosi szadeszes zsidók által működtetett Liberalcafe9 portálon. Az iromány mindvégig minősíthetetlenül trágár, proli hangnemben (későbbi magyarázkodásaiban ezt a szerző a radikális magyarok stílusaként igyekszik beállítani), a nemiség szélsőséges kidomborításával ábrázolja a Kuruc.info szerkesztőségének helyet adó magánlakást (!), s annak lakóit, azaz a portál újságíróit. A gyűlöletiromány elolvasása után némileg igazat kell adnunk az általunk egy nappal ezelőtt elmarasztalt Naftali Krausnak, aki az idézett opus szerzőjét többek között korcsnak nevezte. Mi ilyent nem mondunk és írunk, azt viszont nyugodt lélekkel megállapíthatjuk, hogy Szilágyi dezertálásával a zsidóság semmit nem vesztett, s a magyar katolikusság pedig semmit nem nyert.

Egyébként egyszerűen nem értjük, hogy a Mazsihisz miért nem tette azonnal lapátra ezt az újságírót, amikor tavaly júniusban megjelent a fentebb idézett förmedvény (Égő kurucok). Talán azért, mert csak a magyar radikálisokat, a kereszténységet, s az Árpád-sávot és a Nagy-Magyarország gondolatot mocskolta? Szilágyi azonban annak idején a Mazsihiszhez eljuttatott rosszalló zsidó bírálatok ellenére is maradt, s továbbra is vezető zsidó felekezeti lapok munkatársa lehetett, egészen addig, amíg általunk eddig nem ismert okok miatt ő maga hagyta faképnél a hitközséget. Egyébként nem nagyon csodálkoznánk rajta, ha a hirtelen magyar és keresztény öntudatra ébredt Szilágyi cikkeit nemsokára a Fidesz médiabirodalmának egyik fórumán látnánk viszont. Nem lenne magányos, mert a cionista előőrs már régóta ott állomásozik.

Mikó Áron – Kuruc.info
Korábban írtuk: "Korcs termék" - Pro Cultura Hungarica-díjas izraeli a Mazsihisz volt újságírójáról
Amint arról néhány órával ezelőtt a Kuruc.info beszámolt (lásd alább), Szilágyi Iván Péter, több zsidó újság szerkesztője fölmondott az őt foglalkoztató Mazsihisznek, mert saját nyilatkozata szerint ezután katolikusként és magyarként akar élni. A zsidó reakció, amint az várható volt, nem sokáig váratott magára. A külvilág számára is megismerhető első vélemény a Szentföldről, Naftali Kraus koszorús újságírótól és önjelölt prófétától érkezett.



Naftali Kraus izraeli újságírót Hiller István volt oktatásügyi miniszter két és fél esztendővel ezelőtt a Pro Cultura Hungarica-emlékplakettel tüntette ki Netánjá izraeli városban. Magyarán, Hiller haver házhoz vitte a kitüntetést. Krausnak legalább egy tucat könyve jelent meg magyar nyelven Magyarországon, s a világhálós naplójának tanúsága szerint az Új Élet című kétheti lap munkatársa, valamint az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem (OR-ZSE) honlapja több rovatának a vezetője. Kraus véleménye egy ilyen faji kérdésben éppen ezért mindenképpen figyelemre méltó.

Naftali Kraus Az áldozat visszatér című Tolerancia Díj-gyanús, Budapesten kiadott önéletrajzi könyvében már korábban kifejtette, hogy a magyarok és a zsidók közötti vegyes házasság gyakorlata tulajdonképpen olyan mocsár és hínár, amely még a holokausztnál is nagyobb csapást jelent a zsidóság számára. A vegyes házasság területén Naftali Kraust tehát nyugodt lélekkel nevezhetjük kiváló szakértőnek. Nem meglepő, hogy alig néhány órával a vegyes házasságból származó Szilágyi Iván Péter újságíró fölmondása után Naftali Kraus a Talmuddal és egyéb gyűlöletirománnyal fölfegyverkezve Tel-Avivból sietett a haverja, Feldmájer Péter megtámogatására.

Kraus a magát „negyed zsidóként” meghatározó (lehet, hogy a Síp utcában felet mondott a róse – M. Á.) Szilágyi Iván Péter pálfordulására reagálva a világhálós naplójában többek között ezt írja: „A csaló gójnak (mármint Szilágyinak – M. Á.) igaza van: zsidónak születni kell. A szerencsétlen vegyes házasság e korcs terméke válólevelet adott – végre, hál' Istennek – a zsidóságnak”, írja öles betűkkel a tel-avivi újságíró, majd a Mazsihisz megtámogatására szánt mondandóját így folytatja: „A csaló gój, aki évek óta próbálja zsidónak kiadni és eladni magát, végre belátta, hogy ez nem megy, és válólevelet adott annak a zsidóságnak, amelyhez soha nem tartozott”.

Mikó Áron – Kuruc.info
Korábban írtuk: A Mazsihisz újságírója is új szeleket vél érezni: "A szívemben mindig is forrófejű, vad magyar maradtam"

Szilágyi Iván Péter (SZIP) a Szombat, a Mazsihisz.com és az Új Élet című hazai zsidó kiadványok ismert újságírója. A magát apai ágról negyed zsidónak valló Szilágyi, nem tudni miért, de bedobta a törölközőt, azaz fölmondott Zoltai Gusztávnak. Világhálós naplóbejegyzése szerint azért, mert hiába próbált jó zsidó lenni, s ostorozta a jobboldalt – így a Kuruc.infót is –, énjének magyar és katolikus oldala felülkerekedett benne.

Szilágyi Iván Péter alábbi „búcsúlevele” a Kósersrác.blogon pestipeti nicknéven látott napvilágot:
Cirka tíz éve apám zsidó származása előtt tisztelegve, gyökereimet kutatva jelentkeztem az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetemre. Izgalmas utazás volt, de csak egy állomás. Nem a végcél. Nemsokkal később a Szombatban jelentek meg cikkeim, majd az Új Élet rendszeres szerzője lettem. Sajtósikereim ellenére sosem tudtam igazán beilleszkedni a balliberális és erősen szocialista elkötelezettségű zsidó vallásos és világi mainstreambe. Se vallási, se ideológiai értelemben nem adtam fel neveltetésemet, hátteremet. Hazáját szerető konzervatív demokrataként éltem életem és próbáltam megélni a zsidóságot. Nem ment, kilógtam a sorból. A XX. század által megkínzott zsidóság és főként idősebb tagjai szemében a jobbos eszmék mindig gyanúsak és veszélyesek lesznek.

Sok támadást kaptam az utóbbi években: egyesek gójoztak, mások zsidóztak, és szinte senki sem értett meg. Nem is csoda... Keményvonalas jobboldali keresztapám templomjáró ember volt, gyakorolta és megélte kereszténységét. Budán, az I. kerületben lakott és csodálatos emberként élt. Példája mindig hatással lesz rám. A szülői háttér, azaz, az engem mindig is elhanyagoló, de általam mégis rajongott apám zsidósága sok kor- és sorstársamhoz hasonlóan 18 éves koromban jött fel bennem. Elkezdtem érdeklődni gyökereim iránt – túl későn. Zsidónak születni kell. A gimnázium elvégzése után mégis az ősi vallás felé fordultam. Naivan elhittem, hogy lehetek keresztény és zsidó egyszerre. Mostanra ráébredtem, nekem ez nem megy. "Nem lehet egyszerre két istent szolgálni!"- bölcs barátom annak idején figyelmeztetett. Igaza lett.

Máma felmondtam a Mazsihisz lapjánál, otthagyom a hitközséget. Döntöttem. Zsidó tárgyú cikkeimre, barátaimra és tanítóimra büszke vagyok és leszek, de nem tudom és akarom megtagadni keresztény gyökereimet. A két vallást együtt hinni csak tudathasadáshoz és lelki töredezettséghez vezet. Nemes, de irreális cél.

Hitet nem lehet úgy váltogatni, mint egy alsónadrágot. Ha elvek és meggyőződés nélkül betértem volna a zsidóságba és rabbi lettem volna, nemcsak keresztény, hanem zsidó barátaimat is becsapom és megtagadom. Van, amikor dönteni kell. Sajnos nekem ez tíz évembe került... Valamit csinálj 100 százalékosan, vagy sehogy! Érdekből, pénzért semmiképpen. Egynegyed, apai zsidóságom mindig is fontos lesz számomra, lélekben és elveimben azonban sokkal közelebb érzem magamhoz a kereszténységet és etikáját.

Az elmúlt években, a Mazsihisz munkatársaként csodálatos és keserű élmények egyaránt értek. Harag nem maradt bennem, viszont néhány megfontolandó tanulságot levontam: Sosem fogadott be teljesen a zsidóság, de belátom, én sem tettem meg mindent ezért. Nem éreztem teljesen magaménak a zsidóság útját, annak ellenére, hogy vonzott és kíváncsivá tett. Zsinagógáinkban szívesen látott vendég lettem, de nem hívő. Istenhez ezen a valláson keresztül nem sikerült eljutnom - amellett, hogy a zsidó közösség hagyományhűsége és folklorisztikus gazdagsága mindig lenyűgözött.

Modern, liberális világunkban lehet, hogy idegenül hangzik, de a keresztény-zsidó vegyes házasságok jóhoz és jóra nem vezetnek. Sem a vegyes hátterű, és emiatt szorongó és megkeveredett gyerekek, sem az egyes vallások fennmaradása szempontjából.

A magyar neológ zsidóságnak van múltja és vannak, akik jól megélnek ebből. Politikai eszközként felhasználva a Soá túlélőinek félelmeit. Helytelen és visszataszító gyakorlat, amely tovább szítja a zsidóság elleni indulatokat. A baloldalnak végre le kellene venni „óvó kezeit” a zsidóságról, a jobboldalnak pedig kivetni magából azokat, akik rasszista nézeteket vallanak.

Nem minden baloldali ember filoszemita és nem minden jobboldali antiszemita. Sokfélék, sokféleképpen gondolkoznak a zsidóságról és Izraelről. Nem minden kritikus hang ellenséges, sőt: néha sok igazság van bennük. Akár Izrael, akár a zsidó értelmiség kétes megnyilvánulásaival kapcsolatban.

Jelenlegi formájában a Mazsihisz halálra van ítélve, elöregedett és hitelét vesztette. A közvélekedéssel szemben ez nemcsak Zoltai Gusztáv eredendő bűne, más vezetőket jóval nagyobb felelősség terhel. A magyar zsidóság neológ ága új, jobb, szerényebb és bölcsebb elnököt érdemel. A zsidóság nem egyenlő a Mazsihisszel és képviseletét nem sajátíthatja ki egyetlen, egyre inkább elnéptelenedő irányzat. Ha a Síp utca nem képes megváltozni és új, fiatal arcokat, vezetőket helyzetbe hozni, helyét át fogják venni a sokkal dinamikusabban fejlődő és aktívabb lubavicsi hátterű irányzatok.

Újságírói munkám során sok értékes és jó zsidó emberrel ismerkedhettem meg. Köszönöm segítségüket, kritikáikat, tanácsaikat vagy intelmeiket: Egri Oszkár, a Hegedűs Körzet elnöke, Vadász Gábor, a Dózsa Körzet elnöke, Gádor György Páva utcai elnök, Schőner Alfréd főrabbi-rektor (Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem), Streit Sándor budapesti elnök, Kardos Péter főrabbi-főszerkesztő, Raj Tamás, Domán István, Deutsch Róbert, Lőwy Tamás és Schőnberger András főrabbi urak, Klein Ervin és Fekete László főkántor urak, Deutsch Gábor, Oláh János és Szécsi József tanár urak, Heisler András és Tordai Péter elnök urak, Nógrádi Gergely kántorjelölt, és még sokan mások... Elnézést, ha valakit kihagytam volna!

Külön ki kell emelnem fiatal rabbijainkat és agilis körzeti elnökeinket, nagyon sok múlik rajtuk. Jóval több, mint a lejáratott és lejáratódott országos vezetőkön. Hangsúlyozom, nem a sokak által démonizált Zoltairól beszélek. Vannak hibái és elszólásai, de sokat köszönhet neki a magyar zsidóság. Más vezetőkkel szemben, akik sokat köszönhetnek a zsidóságnak... A körzeti elnökök érintkeznek közvetlenül és sokszor önzetlenül a zsidósággal.

A zsidó értelmiség normális és józan részéből ki kell emelnem a Szombat szerkesztőinek egy részét, a Judapest, az Izraeli Kulturális Központ, a Bálint Ház és a budai Micve Klub vendégeit és szervezőit. Öröm volt megismerni őket, benneteket! Külön kell szólnom Naftali Krausról, aki blogjában számtalanszor megtámadott és sokáig igencsak gyűlöltem. Ma sem tudom szeretni, de becsülöm, mert minden üldöztetés és nehézség ellenére is kitartott ősei hite mellett.

A magyar zsidóság és az én útjaim tehát szétváltak. Szomorú vagyok, de ennek így kellett történnie. Sosem fogom megtagadni zsidó származásomat, azonban keresztény-konzervatív neveltetésem fontosabb zsidó gyökereimnél. Az embert végigkísérik gyermekkori elvei, a szülői ház értékei és tanításai. Hiába próbáltam jó zsidó lenni, hiába ostoroztam sokszor a jobboldalt és kerestem utat az „antifasiszta” erőkhöz, szívemben mindig is makacs, kérlelhetetlen, forrófejű vad magyar maradtam. Hagyományőrző, patrióta figura. Én választottam. Visszatérek katolikus gyökereimhez. Elhagyom a zsidó sajtót, de sosem felejtem el, amit láttam és tanultam. 
Szilágyi Iván Péter pálfordulásának igazi okát nem tudjuk, csak sejtjük. Egy 2008-as írásában még harcos liberálisnak vallotta magát, amelybe természetesen beleillett a Jobbik és a Kuruc.info mocskolása is. A Mazsihisz újságírója Leblokkolt a Kuruc.info címet adta a Kósersrác.blogon 2010. április 11-én este, az előzetes fölmérések alapján közzétett választási eredmények tudatában. SZIP gúnyolódott, ünnepelt, mert a Jobbik csak a harmadik helyen végzett.

„Elég ránézni a jobbikos győzelmet vizionáló Kuruc.infóra. Láthatóan nem tudnak mit kezdeni a helyzettel. Valószínűleg összeült a válságstáb”, írja. A Mazsihisz válságstábja valószínűleg nem ült össze, amikor Szilágyi bejelentette, hogy távozik a zsidó sajtó berkeiből, ám mi, kurucok azt üzenjük SZIP-nek: Aki maceszliszt közé keveredik, azt megeszik a zsidók.

Mikó Áron – Kuruc.info