Miközben a román politikum részéről minduntalan felmerül a revizionizmus vádja Magyarországgal szemben (sajnos alaptalanul, de sem ők, sem a tótok nem képesek elhinni, hogy létezik ilyen önfeladó nemzet a világon), addig a bocskorosok a Moldovával való egyesülést fontolgatják, s további magyar területeket csatolnának el - legalábbis ez derül ki a WikiLeaks kiszivárogtatásaiból, amelyekben az ukrán diplomáciai levelezést idézik.

Solnoca, Debretin és a többi település már az "ősi román nevén" szerepel egy a további nagyromán törekvéseket bemutató térképen

(Nagyobb méretben itt.)
Ezek szerint egy 2007-ben kelt, titkosnak minősített levélben a kijevi nagykövetség arról tájékoztatta Washingtont, hogy „az ukránok arra a következtetésre jutottak, hogy a nyugat-barát moldovai politikusok Romániával való egyesülés révén jutnának be az Európai Unióba." Mindez a Dnyeszter folyótól nyugatra lévő területeket érintené, az így létrejövő országnak pedig Romanova lenne a neve. A Dnyszter keleti partja, azaz Transznisztria pedig Ukrajnába olvadna bele. Andrej Veszelovszkij a levél szerint aggodalmát fejezte ki Románia és Moldova kapcsolatai miatt.

A "történelmi Moldva"
(Románia 1938-as térképén)
Egy másik, 2009-ben íródott és a „Román-ukrán kapcsolatok: lemondott csúcstalálkozók és kiutasított attasék" elnevezésű, ugyancsak titkos jelentés szerint Bogdan Jaremenko, az Elnöki Titkárság külügy irodájának egyik vezetője arról beszélt „hogy az ukrán kormány Románia revizionista törekvései miatt aggódik, mely szándék Nagy-Románia létrehozására törekszik, mely országba Moldova és magyarországi területek mellett ukrajnai területeket is csatolna." (Lenti kapcsolódó anyagaink fényében ezen csak a legnaivabbak és a figyelmetlenebb olvasók lepődhetnek meg - a szerk.) Jaremenko szerint Romániának a Prut menti Csernyivci (Cernauti) és Odessza déli területeire fáj a foga, melyet a Szovjetunió előbb 1940-ben, majd 1944-ben csatolt el.

"Nagy-Románia" - egyelőre további magyar területek nélkül

Ugyanezen jelentés szerint Ukrajnát aggasztja az az ellene irányuló nacionalizmus, amely Traian Basescu választási kampányának diskurzusában észlelhető. Ugyanez a levél idézi Szerhij Tihipko ukrán elnökjelölt kijelentéseit, amelyek szerint „Moldova függetlensége nagyon fontos Ukrajna számára" és amelyek Románia és Moldova esetleges egyesülésére céloztak.
(Kuruc.info - Impulzus nyomán)
Kapcsolódó:
Mielőtt hozzászólna ehhez a cikkhez alul, feltétlenül olvassa el ezt: Kommentálhatók a Kuruc.info cikkei - lesznek, akiket letiltunk (moderálási alapelvek, feltételek). Ha nem nézi meg a linket, megeshet, hogy örökre letiltja valamelyik moderátorunk, és nem fog tudni többé hozzászólni.