Vad Dezső "Zsuzsa"
titkos megbízott
Kis ügynök abszurd a Magyar Olimpiai Bizottság internetes oldalán (www.mob.hu). A honlap főszerkesztője, Vad Dezső, a "Zsuzsa" fedőnevű volt titkos megbízott két hírt közöl.
Az első derűs: a MOB Fair Play Életmű díjat adományozott Szepesi Györgynek, a "Galambos" fedőnevű volt titkos ügynöknek.
A másik kissé szomorú: elhunyt egy volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő, ismert sportvezető, Nádori László, a "Ligeti Kornél" fedőnevű informátor.
Abszurd a helyzet, mert természetesen senki sem ejti ki a száján, hogy ügynök szereplőkről szól a híradás. De azért is abszurd, mert 21 évvel a nagy átverés-show után a Fidesz-KDNP továbbra sem akar ügynöktörvényt, a tisztázás szándékáról nem szól az új alkotmány, nincs az napirenden sem az Országgyűlés, sem a kormány munkatervében. Így jó, ahogy van, a kétharmad pökhendi cinizmussal ráérősen úszkálhat a fekáliában, legfeljebb az ügynökiratokat engedi széthordani.
Egyetlen internetes portál egy napi híreiben mennyi érdekes összefüggés van...
Vad Dezső sportújságíró (1929. III. 9., Budapest, Erdélyi Róza) 1965-től 24 éven át szolgálta a BM III-as állambiztonsági főcsoportfőnökségét, előbb a kémelhárítás III/II-6-b osztályát, majd hamar átvette a politikai rendőrség III/III-2-b osztálya, s mivel nagyon pedálozott, informátorból tmb. lett. Megbízható, jó elvtárs, szeret mulatni, főleg inni, igazi cimbora, néha még teniszezik is a fejesekkel.

Vad Dezső 6-os kartonja

(Nagyobb méretben itt.)
Vadnak találkoznia kellett Schmitt Pállal. Schmitt 1983-1986 között az OTSH elnökhelyettese, 1983-1989 között a MOB főtitkára, 1989 és 2010. augusztus 5. között pedig a MOB elnöke, napjainkban tiszteletbeli elnöke Borkai Zsolt elnök mellett. Vad Dezső ("Zsuzsa") Schmitt Pál MOB-elnök sajtófőnöke volt 1992-től 2004-ig, majd a MOB-kiadvány szerkesztője, jelenleg MOB-tanácsadó, az internetes oldal főszerkesztője.
Egy neve elhallgatását kérő bennfentes szerint Schmitt az első pillanattól tudott Vad Dezső hálózati szerepéről, mert az köztudott volt környezetében. Mikor figyelmeztették erre, állítólag azt mondta: "Tudom, régi vörös katona. Majd most engem fog védeni a szuronyaival!" Feltehetően ebben a szellemben adta át kedvenc sajtósát Borkainak, aki tovább foglalkoztatja zsíros állásban. De tételezzük fel, hogy a jelenlegi köztársasági elnök semmit sem tudott Vad hálózati múltjáról. Ám értesülnie kellett arról előbb 2009. november 9-én, majd 2010. április 25-én, amikor is a Kuruc.info név szerint leleplezte Vad Dezsőt. Informátorunk - számunkra ellenőrizhetetlen - elbeszélése szerint, Schmitt elé tették kinyomtatva mindkét cikkünket, de a válasza ennyi volt: "Nem baj! Akkor is marad és kész!" Borkai tán semmit sem tud minderről. Vad, a hivatalosan is átmentett, kipróbált tmb. nevet a markába. Az ügynökök mindent s mindenkit túlélnek.
Vad Dezső a MÚOSZ örökös tagja, "Aranytollas újságíró". Az Aranytollat odaítélő bizottság elnöke a mai napig a régi jó barát: Szepesi György, "Galambos" titkos ügynök, kinek Orbán Viktor személyesen gratulált, amikor az Aranycsapat besúgója életművéért 2005. március 15-én az Országházban ünnepélyes külsősége között átvette Mádl Ferenc köztársasági elnöktől az állami elismerést: a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje polgári tagozata kitüntetést.

Szepesi György "Galambos"
titkos ügynök
Szepesi György riportert (1922. II. 5., Budapest, Rajkovits Irén) 1955-ben szervezte be az Államvédelmi Hatóság, 1957-ben tovább foglalkoztatta a BM Politikai Nyomozó Főosztálya, majd 1963-ban átvette a politikai rendőrség III/III-4-a osztálya, amely a radikális ellenzéket volt hivatott elhárítani. Jelentéseit - melyek közül számos olvasható az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában - olyannyira értékelték, hogy később személyesen Harangozó Szilveszter r. altábornagy, állambiztonsági főcsoportfőnök, belügyminiszter-helyettes tartotta vele a közvetlen kapcsolatot. Most a MOB, már Borkai Zsolt elnökletével úgy ítélte meg, hogy "Galambos" titkos ügynöknek még hiányzik a Fair Play Életmű díj, oda kell ítélni neki, Orbán Viktor bizonyára ezt is örömmel támogatja. És lőn! Hiába, aki a focit szereti...
Szepesi hatos kartonja ide kattintva tekinthető meg.
A MOB internetes portálja tegnap átvette az MTI hírét, akárcsak ma a Népszabadság: elhunyt Nádori László (1923. I. 11., Kisláng, Schiszler Katalin) testnevelő tanár, pszichológus, sportvezető, a sport tudományának művelője, a MOB régi harcosa. Két ciklusban (1990-1998) volt az SZDSZ országgyűlési képviselője, a frakció sportszóvivője. 1990-1994 között a kulturális bizottság tagja, a sportalbizottság elnöke, az IPU magyar-izraeli baráti tagozatának tagja; 1994-1998 között pedig az oktatási és a külügyi bizottság tagja, a sportalbizottság vezetője.

Nádori László - "Ligeti Kornél"
titkos informátor
A Belénessy Csaba-féle új MTI nekrológjában így fogalmaz: "Melbourne-ben (ti. az 1956-os olimpián) a magyar csapat helyettes vezetője volt. Néhány hónapos amerikai tartózkodás után tért haza..." Mennyivel szebb lett volna megírni az igazat: Melbourne-ből disszidált az USA-ba, ahonnan 1957. III. 6-án tért haza, miután előzetesen megegyezett a Kádár-rendszer illetékeseivel. 1959-ben "Ligeti Kornél" fedőnéven szervezte be a BRFK Politikai Nyomozó Osztálya informátornak hazafias alapon kémelhárítási feladatokkal. Beszervezési dossziéjának egykori száma: B-98394, a jelentéseit tartalmazó M dossziéjáé: M-15134, amint ez az ÁBTL-ben megtalálható 6-os hálózati nyilvántartó kartonjáról kiderül:

Nádori László 6-os kartonja
(Nagyobb méretben itt.)
"Ligeti Kornél" nem szerepel az SZDSZ azon 5 besúgója között, akiket Dr. Ilkei Csaba tudományos kutató 2010. március 12-én a Kuruc.infón megjelent tanulmányában megemlít. ("Az átmentett állambiztonsági múlt - A behálózott első szabadon választott magyar országgyűlés" itt olvasható).
Az azóta feldolgozott kutatási anyagból azonban feltárul a BM III/II-6-b osztályának jelentése: "Dr. Nádori László - volt hálózati személy, anyaga irattárban." (Ld.: ÁBTL. 3.2.5. O-19460/1.: "MTS" Nemzetközi kapcsolatai, I. kötet, Magyar Vívó Szövetség, operatív és hálózati helyzet.)

MTS Nemzetközi Kapcsolatai, I. kötet

BM III/II: "Dr. Nádori László – volt hálózati személy, anyaga irattárban"
Ez a jelentés utal előzetesen disszidálására és hazatérésére is. A kötetben egy oldallal később olvasható Schmitt Pál bírósági ítélete 1964-ből: 4 hónap szabadságvesztés felfüggesztve foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és társadalmi tulajdon gondatlan rongálása büntette miatt.
Minden mindennel összefügg. Az összefüggések feltárása csak azért nehéz és meglepő, mert olyan országban élünk, ahol az aktuális hatalom érdeke változatlanul a tények elhallgatása, összemosása és elmaszatolása, Az ügynököket kitüntetik és a paradicsomba mennek, a kutatókat bíróság elé állítják, a még meglévő iratokat eltüntetik.
Kuruc.info