A végletekig elmérgesedett a vita a WikiLeaks korábbi szóvivője és a titkos kormányzati anyagok publikálásával foglalkozó honlap alapítója között. Daniel Domscheit-Berg ex-szóvivő több ezer adatot semmisített meg, amit a szervezet eredetileg kiadásra szánt. A WikiLeaks jelenleg nem publikál új anyagokat, és nem is fogad dokumentumokat, a vád szerint ennek is a volt szóvivő az oka.


A WikiLeaks korábbi szóvivője, Daniel Domscheit-Berg saját állítása szerint több mint 3500, eddig még nyilvánosságra nem hozott adatot semmisített meg. A titkos forrásból származó információk visszavonhatatlanul elvesztek – tudta meg a Der Spiegel.
A dokumentumokat 2010 késő nyaráig tárolták az egyik WikiLeaks-szerveren, ennek egy részét Domscheit-Berg magával vitte a távozásakor. Döntését azzal indokolta, hogy garantálni akarta, hogy a források biztonságban maradhatnak, mert szerinte az alapító, Julian Assange nem bánik gondosan az anyagokkal.
A Der Spiegel információ szerint a dokumentumok között volt többek között az USA kormányának „no-fly”-listája, amin terrorizmussal gyanúsítottak neve szerepel, akiknek tilos repülőgépre szállniuk. Ha mégis megkísérlik, azonnal átadják őket a rendőrségnek. Julian Assange nyilatkozatából az derült ki, hogy az anyagok között 20 „szélsőjobboldali” szervezetből származó belső információk is voltak. Daniel Domscheit-Berg ezt nem akarta megerősíteni. Az alapító az év eleje óta követelte vissza az adatokat.

Most már Assange is tudja, miért kell óvakodni tőlük
A WL Central oldalon a hétvégén publikáltak egy állásfoglalást, amely valószínűleg magától az alapítótól származik. Hevesen támadják benne Domscheit-Berget, a szemére vetik többek között azt is, hogy szoros kapcsolatban állt a titkosrendőrségekkel és a rendőrséggel. Már korábban is elhangzott vádak is sorakoznak a szövegben, többek között az is, hogy Domscheit-Berg az „Inside WikiLeaks” című könyvéhez „titkos, belső WikiLeaks-chateket is felhasznált”, hogy „adatokat lopott” és „szabotálja” a WikiLeaks működését. Most pedig, hogy az adatokat megsemmisítette, pótolhatatlan információkat tüntetett el.
Domscheit-Berg jelenleg egy alternatív kiszivárogtató oldalon dolgozik, az OpenLeaksen, amelyet azonban több fronton is kritizálnak , olyannyira, hogy a Chaos Computer Club (CCC) ki is zárta soraiból az OpenLeaks alapítóját. Arra hivatkoznak, hogy Domscheit-Berg kihasználta a CCC-t, hogy az OpenLeakset reklámozza, ám végül rájöttek, hogy a szervezet nem átvilágíthatóan működik.
A WikiLeaks jelenleg nem publikál új anyagokat, és nem is fogad dokumentumokat. Közleményük emiatt is Domscheit-Berget hibáztatja, mondván, jogtalanul magával vitte a WikiLeaks biztonságos online iratkezelési rendszerét is.
(HVG nyomán)