Még négert is vittek magukkal...
A felvételeken látni lehet Buffont, Cassanót és a mosolygó Sneijdert is, a két csapat le is kezel egymással. A felvétel végén Balotellit veszi hosszan a kamera, amint szép csendben elsétál a többiek mögött.
 
(SportGéza nyomán)
Frissítés: Az olasz La Gazzetta dello Sport című lap cikkének vonatkozó része magyarul:
Az olasz csapat Auschwitzba látogatott
Montolivo: „Kötelező eljönni ide”
Az olasz küldöttség a délelőtt folyamán Birkenauban is tiszteletét tette. Buffon fehér–vörös–zöld színű koszorút helyezett el a kivégzőfalnál (…)
(…)
A LÁTOGATÁS – A Prandelli vezette olasz csapat második lengyelországi napja az auschwitzi múzeum és a koncentrációs tábor megtekintésével indult. A holokauszt-túlélők, valamint az Ucei (Olaszországi Zsidó Közösségek Egyesülete) és a Római Soá Múzeum tisztségviselői társaságában tartott megemlékezésen az olasz küldöttség minden tagja részt vett.
VIRÁGKOSZORÚ – A lágermúzeumban tett egyórás látogatás után Prandelli, a játékosok és a csapatvezetők néhány pillanatra némán megálltak a vörös téglafal előtt, ahol a halálraítélteket annak idején felsorakoztatták. Buffon fehér–vörös–zöld színű koszorút helyezett el a falnál, és minden játékos mécsest gyújtott az elhunytak emlékére. Ezt követően a küldöttség átment a közeli birkenaui táborba, ahol a népirtás során használt gázkamrák romjai találhatók. Prandelli és a 23 játékos a halál sínpárjain ülve meghallgatta Piero Terracina, Anna Weiss és Samuel Modiano beszámolóját. Montolivótól Nocerinóig, Barzaglitól De Sanctisig sok játékos nem tudta visszatartani könnyeit, a látogatás végén mindenki öleléssel búcsúzott a túlélőktől.
„MEGRENDÍTŐ ÉLMÉNY” – „Nagyon megrendítő élmény volt számunkra, fontos volt eljönni ide, hogy emlékezzünk és tanúságot tegyünk annak tudatában, hogy mindannak, ami megtörtént, soha nem szabad megismétlődnie ― mondta Giorgio Chiellini az Auschwitzban tett látogatás után. ― Örülök, hogy sok fiatalt és iskolást látok itt, ennek így is kell lennie azért, hogy a jövendő generációk is megtapasztalják ezt az élményt ― tette hozzá a Juventus védője. ― A faji megkülönböztetés és az elkövetett atrocitások elleni küzdelemnek hangot kell adni.” Véleményét Morgan De Sanctis is osztja: „Harcolni kell a faji diszkrimináció minden formája ellen”. „Olyan nap volt, ami megrázza az embert, jelen pillanatban csak hatalmas ürességet érzek ― Montolivo nem tartotta vissza a könnyeit. ― Nem lehetett nem eljönni ide ― tette hozzá a Rai Sport mikrofonja előtt ― ez az a pillanat, amikor magunkba kell néznünk, meg vagyok rendülve”.
HOLLANDIA – A birkenaui tábor kijáratánál a játékosok összefutottak a holland válogatott játékosaival (…)
(Köszönet olvasónknak a fordításért!)