Az Egyesült Államokból hazatérő Szijjártó Péter a közrádiónak nyilatkozva azt mondta, meg kellett magyaráznia tárgyalópartnereinek, hogy miért volt szükség új alaptörvényre. A külügyi államtitkár szerint a zsidó szervezetek üdvözölték a kormány eddigi lépéseit, ő pedig azt kérte tőlük, segítsenek a Kuruc.info lekapcsolásában.

Szijjártó énekelt a zsidóknak
Az Amerikai Egyesült Államok nagyra becsüli Magyarország afganisztáni szerepvállalását - mondta Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár hétfőn az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Az államtitkár a múlt heti amerikai és a jelenlegi azerbajdzsáni tárgyalásokkal kapcsolatban - Azerbajdzsánból telefonon nyilatkozva - azt mondta, több olyan cél van külügyi kérdésekben, amely erősítheti az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatát. Ezek közül a NATO és a szervezet keretében végzett közös missziókat, illetve a nyugat-balkáni stabilitást említette.
Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elismerte, hogy magyarázatra szorult az új alaptörvény az amerikai külügyi intézetekkel folytatott egyeztetésen. "Világossá vált, hogy nem pontosan értik, hogy miért volt erre szükség, és akkor rávilágítottam arra, hogy a rendszerváltást követően itt, Közép-Európában mi maradtunk az egyetlen olyan kommunista diktatúrától szenvedett ország, amely nem tudott új alkotmányt elfogadni" - tette hozzá.
Szijjártó Péter elmondta, hogy találkozott a legjelentősebb zsidó szervezetek vezetőivel is, akik üdvözölték a kormány eddigi lépéseit, és arra hívták fel a figyelmet, hogy továbbra is szükség van a határozott, kemény hangú fellépésre az antiszemitizmussal szemben. Az államtitkár arra kérte őket, járjanak közben annak érdekében, hogy az amerikai szerverről működtetett Kuruc.info hírportált kapcsolják le az ottani hatóságok. Hozzátette, hogy ezt a kérést általában a szólásszabadságra hivatkozva utasítják el az amerikai hatóságok.
A jelenleg is tartó azerbajdzsáni tárgyalásokkal kapcsolatban kitért arra: a magyar vállalatok lehetséges ottani szerepvállalásáról egyeztet az ázsiai országban; elsősorban az építőiparban és a mezőgazdaságban vannak lehetőségeik a magyar cégeknek.
Szijjártó Péter múlt kedden utazott háromnapos látogatásra Washingtonba, ahol tárgyalásokat folytatott az Egyesült Államok külügyminisztériumának vezető munkatársaival, a régióval és a magyar ügyekkel foglalkozó befolyásos tisztségviselőkkel. Találkozott a nemzetközi zsidó szervezetek vezetőivel, valamint a legjelentősebb tudományos intézetek irányítóival is.
(MTI nyomán)
Szijjártó éneke: