A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál - Magyarországon elsőként - felkerült az Oscar-kvalifikáló fesztiválok listájára - közölte a filmfesztivál pénteken az MTI-vel.
A Friss Hús rövidfilmfesztivál mostantól a Legjobb magyar élőszereplős rövidfilm és a Legjobb magyar animációs film kategóriájában kvalifikálhat az Oscar-díjra. A díjazott filmek ezáltal automatikusan jogosulttá válnak a nevezésre, lerövidítve az egyébként bonyolult és szigorú nevezési procedúrát - olvasható a közleményben.
Mint írták, a következő Friss Húson a fenti két kategóriában díjazott filmek már jogosulttá válnak a 98. Oscar-díjra való nevezésre. A 13. Friss Hús fesztivált 2025. május 29. és június 4. között rendezik meg a Puskin moziban, október 30-ig pedig még fogadják a nevezéseket a Filmfreeway és a Shortfilmdepot felületein.
"A minősített fesztiválok listájára való felkerülés kiváltságát olyan szervezetek számára tesszük lehetővé, amelyeket az akadémia nemcsak az általuk kiválasztott filmek, hanem a nemzetközi filmkészítői közösség iránti folyamatos elkötelezettségük miatt is kiemelkedőnek tart" - idézik a közleményben az amerikai filmakadémia indoklását.
Az akadémia döntésével az eddigi legjelentősebb mérföldkövéhez érkezett a Friss Hús: Oscar-kvalifikáló fesztiválként még több nemzetközi figyelmet tudnak a magyar filmre, illetve magára a Friss Húsra is irányítani - mutatott rá a közleményben Deák Dániel, a fesztivál alapító-igazgatója, aki reményét fejezte ki, hogy ez a lehetőség lendületet ad a magyar animációs és élőszereplős rövidfilmgyártásnak, valamint a filmes tehetséggondozásnak is.
A közlemény szerint a Friss Hús fesztivál 2013 óta a legnagyobb magyar rövidfilmfesztivállá és az egyik legfontosabb hazai filmes eseménnyé nőtte ki magát, évi több mint tízezer látogatóval. A programban olyan egyéni hangú, kreatív fiatal filmesek friss és értékes alkotásai tűnnek fel évről évre, mint például Deák Kristóf Mindenki című Oscar-díjas filmje vagy Buda Flóra Anna Cannes-ban Arany Pálmát nyert animációja, a 27.