A koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorítások enyhítését és az amerikaiak mielőbbi munkába állítását szorgalmazta Donald Trump a Fox News keddi, a Fehér Ház kertjében készült interjújában.
Zoom
Fotó: Pool / Getty Images Hungary
Az amerikai elnök szerint a munkahelyek bezárása tömeges depresszióhoz vagy akár ezrek öngyilkosságához is vezethet. „Több embert fogunk elveszíteni azzal, ha mély recesszióba vagy depresszióba süllyed az ország” – jelentette ki.
Az elnök úgy látja, a teljes leállás tönkreteheti az egész országot, és hogy ez a gyógymód rosszabb, mint maga a probléma, ezért azt javasolja, április közepéig induljon újra minden az Egyesült Államokban. „Az országot vissza kell állítani a munkába, és az országunk ismét munkába akar állni” – mondta.
Deborah Birx, a vírus megfékezésén dolgozó kormányzati munkacsoport egyik tagja az adásban elmondta: meglehet, hogy a közegészségügyi szakemberek a szigorú intézkedések enyhítését javasolják majd, de egyes államokban vagy vidékeken a szigorú korlátozásoknak érvényben kell maradniuk.
Az elnök már hétfőn bedobta, hogy szerinte az amerikai gazdaságnak néhány héten belül újra kell indulnia. Az álláspontját elemzők azzal magyarázzák, hogy a múlt héten nyilvánosságra hozott adatok szerint a második negyedévben a munkanélküliség a 20 százalékot, a GDP csökkenése pedig a 24 százalékot is elérheti.
New York állam kormányzója, Andrew Cuomo kedden újságírói kérdésre Trump javaslatával kapcsolatban úgy fogalmazott: „Az édesanyám nem feláldozható, az öné sem feláldozható. (...) És nem fogadunk el semmilyen olyan érvelést, ami szerint az emberélet eldobható volna. És nem fogunk dollárjelet biggyeszteni egyetlen emberéletre sem.”
(MTI - Index nyomán)