A fővárosban a jó idő beköszöntével egyre többen vannak az utcákon, fegyelmezettséget kérnek az emberektől. A fertőzöttek kétharmada budapesti, illetve pest megyei, itt még fontosabb a szabályok betartása. A hatóságok erőteljesebben ellenőrzik a veszélyhelyzet következtében hozott intézkedések betartását.
Zoom
Illusztráció
Kiss Róbert, az OT ügyeleti központjának szakembere:
A lakosság egyre nagyobb számban jelenik meg az utcákon tereken, egyre több (4192) az ellenőrzés, 3102 figyelmeztetés, 648 feljelentés. A fővárosban egyre többen szegik meg a szabályokat, 614 esetben intézkedtek 574 figyelmeztetés 24 helyszíni bírság. Kérik a budapestieket, legyenek fegyelmezettebbek.
A járvány lassítása érdekében nem kell fizetni a parkolásért az egész ország területén.
A román állampolgárokat beengedik az országba, ha bizonyítani tudják, hogy a befogadó országba beléphetnek.
Csak Röszkén van minimális sor a határokon
Ma 159 esetben indítottak bűncselekmény miatt eljárást.
14325 házi karantént rendeltek el. 112729 ellenőrzést végeztek.
Müller Cecília:
744 fő fertőzött hazánkban, sajnos 3 férfi és egy nő vesztette életét tegnap. Mindannyian idősek voltak, és súlyosabb betegségben szenvedtek. Ezzel 38-ra nőtt a halálesetek száma.
Ismét felhívta a figyelmet az idősek védelmére.
Két embert sikeresen le tudtak venni lélegeztető gépről.
Egyéni védőeszközök kiszállítása folyamatos, a kórházakon kívüli területekre és szociális intézményekbe is.
Továbbra is Budapest és Pest megye a listavezetől, az összes fertőzött kétharmada innen származik. Kéri, hogy az ingyenes parkolás miatt ne lazuljon a fegyelem, az intézkedés célja a tömegközlekedés mellőzése, s ezzel fékezni a járvány terjedését.
Kérdések:
A meleg idő csökkenti-e a fertőzőképességet? Erre nincs tapasztalat, mondta Müller Cecília.
A New York Times szerint a WHO szerint már egy hónapja tömeges terjedés van hazánkban. Igaz ez? Jó a viszony, nem tudja elképzelni, hogy a magyar tényekkel ellentétes nyilatkozatot tett volna a WHO magyarországi képviselője.
Mikor csoportos és mikor tömeges a terjedés? Csoportos, amikor kisebb közösségekben terjed a kór, tömeges, amikor már nem követhető, hogy honnan hova terjed, nagy tömegben.
Tervezik-e a jó idő miatti tömeges megjelenés esetén az ellenőrzés fokozottabb lesz? Kérik, hogy tartsák be a szabályokat, az ellenőrzéseket szigorítani fogják.
Lehet-e hogy más intézkedések lesznek érvényesek Budapesten és az ország más részein? Részletes adataik vannak a nyilvános megjelenésekről, ha kell javaslatot tesznek a szabályok változtatására.
Az erkélyen dohányzó karanténban lévő megfertőzheti a dohányfüsttel a szomszédot? Semmiképpen nem javasolja a dohányzást Müller Cecília, mert ezzel növekszik a kockázat. Ne a szomszéd felé fújja a füstöt, ha mégis az erkélyen dohányzik valaki.
A használt maszkokat dupla falú zacskóba tegyük, s egy ideig tároljuk, majd csak utána dobjuk ki, hogy ne fertőzzük meg a hulladékszállítással folglakozókat.
(Magyar Hang)