Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök a röviddel ezelőtt befejeződött beszédében holnap 16 órától a településekre zárlatot, illetve szerdán délután 18 órától másnap reggel 7 óráig kijárási tilalmat rendelt el. Az utóbbi tiltás a gyakorlatban annyit jelent, hogy az állampolgárok az otthonaikat a pászkaünnepkor kezdetén szokásos széder este előtt 100 méternél messzebbre nem hagyhatják el. A településekre elrendelt zárlat pénteken reggel 7 órakor kerül föloldásra. A kormányfő emlékeztetett rá, hogy a legutóbbi purim ünnepkor a tiltás ellenére tömegek vigadtak a köztereken, ami nagyban fölgyorsította a koronavírus terjedését – írja a Jediot Áháronot.
Zoom
Binjámin Netanjáhu beszédet mond
A települések zárlata, illetve a kijárási tilalom holnap délután 4 órakor, körülbelül egy nappal a zsidó pászkaünnepet bevezető széder este előtt lép életbe. A kormányfő fölkérte az ország zsidó polgárait, hogy a széder estén szokásos ünnepi lakomát kizárólag szűk családi körben, az otthonaikban költsék el. Netanjáhu az összes tévéállomás és a hírportálok által közvetített beszédében arra kérte Izrael lakosságát, hogy a járvány múltán azzal is elősegíthetik a gazdaság talpra állítását, ha kizárólag izraeli árut, terméket és terményt vásárolnak.
Zoom
Bnéj Brák vallásos város már ma zárlat alatt volt
Netanjáhu a Balfour utcai miniszterelnöki otthonában mondott beszédében kijelentette: tisztában van azzal, hogy a ma este bejelentett intézkedések súlyosan érintik az ország lakosságát, de a kialakult helyzetben a kormánynak nincs más választása. A kormányfő elmondta, hogy Észtország mögött Izrael a második helyen áll vírustesztek számának elvégzése terén. „Ez hét sorsdöntő lesz a vírus elleni küzdelemben Izrael és a világ számára. Sorsdöntő lesz a vírus megfékezése terén, mert előrehaladást vagy meghátrálást, azaz sokak számára életet vagy halált jelent”, mondta Binjámin Netanjáhu.
H. J. – Kuruc.info