A munkanélküliség további növekedését várják Németországban a járványügyi korlátozások miatt bekövetkezett helyzetben vezető német pénzintézetek gazdasági elemzői.
"A munkanélküliek száma az elkövetkező hónapokban az újabb elbocsátások és a felvételek csökkenése miatt emelkedni fog" - mondta Fritzi Köhler-Geib, a KfW állami fejlesztési bank vezető közgazdásza.
"Az elkövetkező hónapokban mindenekelőtt arra kell fordítanunk a figyelmet, hogy a kialakuló munkanélküliség ne okozzon tartós hátrányt és így ne állandósulhasson" - figyelmeztetett, hangsúlyozva, hogy ezt különösen igaz a fiatalabb, szakképzetlen generációkra. A járványvédelmi helyzetben ugyanis a szakképzés nemcsak gazdasági korlátokba ütközik, hanem olyan gyakorlati nehézségekbe is, mint a távolságtartási előírások.
Az Allianz csoport közgazdásza, Katharina Utermöhl szerint is a munkanélküliség további növekedésére kell számítani. Számos vállalat egyszerűen képtelen lesz elkerülni kapacitásának (elbocsátásokkal járó) csökkentését, sőt, sok esetben még a csődöt sem - mutatott rá, hozzátéve, hogy Németországban nagyjából minden ötödik részmunkaidős alkalmazottnak a munkanélkülivé válás veszélyével kell szembe néznie.
Az Allianz számításai szerint 2021 végéig Németországban a 2019-eshez képest 12 százalékkal emelkedik majd meg a vállalti csődök száma elsősorban a járványvédelmi korlátozások következményei miatt. Utermöhl úgy látja, hogy az idei negyedik negyedévben a bejelentési kötelezettség határideje miatt megszaporodik majd a benyújtott csődvédelmi kérelmek száma. "Csődeljárást elkerülni pedig ésszerűen csak kapacitáscsökkentéssel lehet" - mutatott rá.
A Deutsche Bank közgazdásza, Marc Schattenberg úgy látja, hogy a konjunkturális kilátások legutóbbi némi javulása még egyáltalán nem ad okot a fellélegzésre. A gazdasági teljesítménynek még ezzel együtt is legalább kilenc százalékos csökkenésére kell számítani az idén. Az exportorientált ágazatok, mint a gépgyártás és az autóipar nehézségei pedig egyelőre nem enyhülnek.
A Deutsche Bank szerint júniusban mintegy hárommillió munkanélkülivel lehet számolni Németországban, ami 180 ezres növekedés az előző havihoz képest. A részmunkaidős foglalkoztatottak száma május végén közel nyolcmillió volt.
(MTI)