Meghosszabbíthatják a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat a közép-angliai Leicesterben, ahol az utóbbi hetekben megugrott a fertőzések száma. A zárlat további érvényben tartásának lehetőségére hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök is utalást tett.
Johnson a minap bejelentette: a koronavírus-járvány visszavonulása immár lehetővé teszi, hogy július 4-én Angliában kinyithassanak az éttermek, a pubok, a szállodák, a múzeumok, a turistalátványosságok, a fodrászatok, és lazítani lehet az emberek közötti kötelező távolságtartást előíró szabályt is.
A 330 ezer lakosú Leicester polgármestere, Sir Peter Soulsby azonban a BBC közszolgálati rádió hétfői hírműsorában elmondta: az angliai közegészségügyi hatóság (Public Health England, PHE) hétfő hajnalban e-mail-üzenetben átküldött jelentésében azt javasolta a városi hatóságoknak, hogy az országosan szombaton érvénybe lépő enyhítéseket még ne érvényesítsék, hanem onnantól számolva további két héttel hosszabbítsák meg a korlátozó intézkedéseket.
Leicesterben ugyanis a múlt kedden zárult két hétben 866 új fertőzést mutattak ki szűrővizsgálattal. Ez azt jelenti, hogy a városban addig kiszűrt 2987 koronavírus-fertőzés 29 százaléka a vizsgált két hétben történt.
A polgármester szerint ugyanakkor a javaslatcsomag "sebtében összetákolt és megalapozatlan". Sir Peter közölte: nem tártak elé olyan bizonyítékokat, amelyek alapján a városban hosszabb ideig kellene érvényben tartani a korlátozásokat, mint Anglia többi térségében.
Priti Patel belügyminiszter azonban már előző nap, a BBC televízió magazinműsorában utalást tett arra, hogy Leicesterben helyi intézkedésként az országosnál hosszabb ideig érvényben maradhatnak a korlátozások.
Boris Johnson miniszterelnök hétfőn, ugyancsak a BBC televíziónak nyilatkozva szintén kilátásba helyezte ezt.
Johnson úgy fogalmazott: a brit kormányt aggasztják a koronavírus-fertőzések számának leicesteri megugrásáról érkező hírek, amelyek azt mutatják, hogy Nagy-Britannia még nem tudhatja teljesen maga mögött a járványt.
Hozzátette: többször bebizonyosodott, hogy a helyi kiterjedésű korlátozó intézkedések alkalmasak a fertőzés terjedésének megfékezésére, és szükség esetén ezt a módszert kell alkalmazni Leicesterben is.
Nagy-Britannia többi térségében ugyanakkor folyamatosan javul a járványhelyzet.
Nicola Sturgeon skót miniszterelnök hétfő délutáni tájékoztatóján bejelentette: Skóciában immár négy egymást követő nap telt el koronavírus-betegeség okozta haláleset nélkül, és vasárnap csak öt új fertőzést azonosítottak szűrővizsgálattal.
Skóciában eddig 2482 olyan beteg halt meg, akinek a szervezetében kimutatták a Covid-19 betegséget okozó új típusú koronavírust, a szűréssel bizonyított fertőzések száma 18 241.
A helyi hatóságok megítélése szerint Skóciában a nyár végére teljesen lecsenghet a koronavírus-járvány.
Az Egyesült Királyság egészében vasárnap 36 koronavírus-beteg haláláról és 901 új fertőzésről számoltak be az egészségügyi hatóságok. Mindkét adat a járvány kezdete óta mért eddigi mélypontok közelében jár.
A nagy-britanniai koronavírus-járványnak eddig 43 550 halálos áldozata van, a szűrővizsgálattal bizonyított fertőzések száma meghaladta a 310 ezret.
Az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések száma a június első felével zárult egy hónapban mindazonáltal 70 százalékkal csökkent az előző egyhavi időszakhoz képest.
(MTI)