2020. szeptember 27., vasárnap, Adalbert, Döme napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
23:51 A kirúgott takarító szerint a nagyszájú visszaeső csibész kétszer is megütötte, mielőtt helyretette22:52 1000 év - Trónus-videóösszeállítás hazánkról nyugati fehér nacionalisták számára22:20 Amikor felszínre kerül a hányadék22:04 Macron nem sok jóra számíthat a vasárnapi részleges szenátusi választáson21:37 Boris Johnson összefogást hirdetett a közös ellenség ellen21:12 Versenyképes erdőgazdálkodást szeretne az agrárminisztérium20:56 Motorossal karambolozott egy autós Csengelénél, de gyalog oldott kereket, hátrahagyva a halottat20:39 Őrizetbe vételekkel kezdődött a Lukasenka-ellenes tüntetés Minszkben20:25 Orbán: "fukarsági" kérdés a jogállamiságról folyó vita20:08 Tapasztalt kollégával állítanak párba minden a Szent László Kórházba átcsoportosított szakembert19:46 A kormány kiáll Grúzia területi integritása mellett, és támogatja az euroatlanti integrációját19:27 Csaknem 30 ezer önkéntes tűzoltó segíti a hivatásosak munkáját19:09 Bajorországban betiltották a német császárság hadilobogóját, mert az is túl náci18:50 Újra beázott a Szent János kórház szülészete a hanyag kivitelező miatt18:36 Kísérő nélküli kiskorúként menekült Franciaországba a hentesbárddal hadakozó pakisztáni fiúcska
24 óra legolvasottabbjai

Koronavírus :: :: Hozzászólások

Románia: 2,8 millió diák közül százezer nem mehet iskolába

Reklám

Romániában a koronavírus-járvány miatt elrendelt egészségügyi óvintézkedések közepette, tanévnyitó ünnepségek nélkül hétfőn megkezdődött az új iskolai tanév.
Romániában - ahol az utóbbi két hétben 85 új megbetegedés jutott minden 100 ezer lakosra és így jelenleg az EU ötödik leggyorsabban fertőződő tagállama - a hatóságok úgy döntöttek, hogy minden olyan településen megnyitják az iskolákat, ahol a lakosság utóbbi kéthetes fertőzési rátája nem éri el a három ezreléket. Ahol magas a fertőzési ráta, ott az oktatást részlegesen vagy teljes egészében az internetre költöztetik.
A fertőzési veszély csökkentése érdekben a tanároknak és diákoknak egyaránt védőmaszkot kell viselniük, kezüket rendszeresen fertőtleníteniük kell, az osztálytermekben és folyósokon is távolságtartást, kötelező útvonalakat írnak elő számukra, a különböző osztályokat lehetőleg eltérő időpontban engedik szünetre, hogy a minimálisra csökkentsék az érintkezést közöttük. A szülőket nem engedik be az iskolaudvarra.
Az óvintézkedések közé tartozott az is, hogy idén a szaktárca betiltotta tanévkezdő ünnepségeket: a diákok nem vihettek virágot a tanítónak vagy osztályfőnöknek, a tanulókat és tanárokat nem sorakoztatták fel az iskolaudvaron, hogy meghallgassák az igazgató és a - két hét múlva tartandó önkormányzati választásokra kampányoló - politikusok beszédeit.
Klaus Iohannis államfő videóüzenetben köszöntötte a pedagógusokat és a diákokat. Utóbbiaktól azt kérte, legyenek a járvány "szuperhősei", vagyis óvják meg szüleiket és nagyszüleiket azzal, hogy fegyelmezetten betartják az egészségügyi óvintézkedéseket.
Az oktatási miniszter tájékoztatása szerint 12 423 iskolában a hagyományos óralátogatással, 262 iskolában kizárólag online, 4915 iskolában pedig vegyes rendszerben kezdődik az oktatás. Az iskolák a rendelkezésükre álló hely függvényében elvileg szabadon dönthettek arról, hogy a hatóságok által ajánlott zöld (hagyományos), sárga (vegyes), vagy vörös (kizárólag online) forgatókönyvet alkalmazzák-e.
Az ország mintegy 2,8 millió diákja közül mintegy százezer nem mehet iskolába, mert a tanintézményt nem nyitották ki. A kormánynak nem sikerült befejeznie a rászorulók számára hónapok óta beígért 250 ezer táblagép beszerzését. Monica Anisie oktatási miniszter szerint a gyerekek mintegy 88 százalékának van saját, vagy a hatóságok által rendelkezésére bocsátott laptopja vagy táblagépe, amelyen bekapcsolódhat az online oktatásba.
Az ország 41 megyéje közül 11-ben - köztük a magyar többségű Hargita és Kovászna megyében - nincs egyetlen olyan tanintézmény sem, amely a vörös forgatókönyvet alkalmazva legalább részlegesen ne nyitott volna ki.
Romániában a megelőző két hétben regisztrált lakosságarányos fertőzési ráta függvényében múlt hétfőn sorolták a zöld, sárga vagy vörös zónába az ország településeit. A több mint 3100 település többségében, ahol a helyi lakosság kevesebb mint 1 ezreléke fertőződött meg augusztus 24. és szeptember 5. között, elvileg megnyithatnak az iskolák.
Az országban 43 olyan település van, ahol a lakosság több mint 3 ezrelékénél mutatták ki a fertőzést: ezeken a vörössel jelölt forgatókönyvet kell alkalmazni, ami azt jelenti, hogy az oktatás minden osztály számára az interneten indul.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready