A Németországban kifejlesztett antigénteszt, a NADALR Covid-19 Antigen Test elősegíti a koronavírus további terjedésének megelőzését és a laboratóriumok terheinek csökkentését. A teszt bárhol elvégezhető, így akár iskolákban, ápolási otthonokban, kórházakban, vállalatoknál, repülőtereken vagy nagyobb rendezvényeken is használható, és a teszteredmény mindössze 15 perc alatt elkészül. Az orvostechnológiai termékeket előállító nal von minden GmbH új gyorstesztje már megkapta az európai forgalombahozatali engedélyt, és azonnal rendelkezésre áll. A teszt magas minőségét több alkalommal is igazolták.
"A NADALR Covid-19 antigéntesztet a nagyközönség számára fejlesztettük ki. A termék lehetővé teszi, hogy még több egyén esetében elvégezhető legyen a Covid-19 teszt, ami azt jelenti, hogy a megfertőződött egyének azonnal azonosíthatók, és így több ember védhető meg a fertőzéstől" - nyilatkozta Roland Meissner, a németországi Moers városában működő nal von minden GmbH vezérigazgatója.
Mi az, ami az új tesztet olyan különlegessé teszi? Először is a gyorsasága. Az eredmény mindössze 15 perc alatt rendelkezésre áll, mivel a teszt bárhol elvégezhető és így a mintát nem szükséges laboratóriumba küldeni. Másodszor a teljesítménye. Roland Meissner szerint: "NADALR Covid-19 antigéntesztünk diagnosztikai specificitása meghaladja a 99,9 százalékot, diagnosztikai érzékenysége pedig 97,56 százalékos. Ezeknek a jellemzőinek az alapján a jól ismert versenytársaink tesztjeivel való összehasonlításkor tesztünk határozottan több előnyt kínál. A specificitás arról ad információt, hogy a teszt a vizsgált egészséges egyének közül felismeri-e az összes egészséges egyént. Az érzékenység azt jelzi, hogy a teszt a vizsgált beteg egyének közül felismeri-e az összes beteg egyént.
Meissner elmondása szerint: "A laboratóriumok jelenleg rendkívül túlterheltek és terheik csökkentésére van szükség. Ugyanakkor a közeljövőben nemzetközi szintű hiány várható reagensekből. Ebben az esetben segíteni tud betegorientált, in-vitro diagnosztikai termékünk, a NADALR Covid-19 gyorsteszt".
Az új antigénteszt elvégzéséhez egészségügyi ellátó személyzet által a szájból vett oropharyngealis (száj-garat) vagy az orrból vett nasopharyngealis (orr-garat) törletminta szükséges. A minta egy pufferoldatban extrahálásra kerül, majd pipetta segítségével viszik fel a tesztkazetta mintapárnájára. Ezután a terhességi tesztekhez hasonlóan a tesztkazetta ablakában megjelenő csík vagy annak hiánya alapján könnyen meghatározható az eredmény.
(MTI)