Bezár!
2021. január 24., vasárnap, Timót, Surány napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:59 Trump kemény munkája nem vész el: nagykövetséget nyit az Egyesült Arab Emírségek Tel-Avivban16:25 Joghurttal ünnepelték "román barátaink" a "kis egyesülést"16:14 A holland rendőrség őrizetbe vette a sárga Escobart15:46 Tényleg semmi szükség kerítésre: sok elszenesedett holttestet találtak Mexikóban, az amerikai határ közelében14:59 "Keményen az asztalra csaptunk" - mondta az Európai Tanács elnöke14:23 A demokrácia csodája: továbbra is "jobboldali-szociáldemokrata" elnöke lehet Portugáliának13:57 Lapátra tették a Hertha vezetőedzőjét - Dárdai visszatérhet13:41 Eljött a női kvóták ideje a madridi Prado múzeumban is - mindezt a takarékosság jegyében13:02 Az iraki vezetés ma elárasztotta a jogvédők könnycsatornáit12:26 Lassan érkezik a vírus antiszemita variánsa11:57 OGYÉI-főigazgató: idő kérdése, és Európában szerephez jut a Szputnyik V11:40 Tizenegy bányászt kimentettek a berobbant kelet-kínai aranybányából11:23 Az "elveszett jobboldali szavazat" mítoszának cáfolata11:06 Közútkezelő: újra téliesebbek az útviszonyok10:51 Szijjártó: kész a megállapodástervezet a kínai vakcináról, csak alá kell írni, ha megkapja a hazai engedélyt az oltóanyag
24 óra legolvasottabbjai

Koronavírus :: :: Hozzászólások

Brit egészségügyi miniszter: ellenőrzés alatt a járvány

Reklám

A legfrissebb adatok tanúsága szerint Nagy-Britanniában sikerült ismét ellenőrzés alá vonni a koronavírus-járványt, a korlátozások szigorát azonban egyelőre nem szabad jelentős mértékben enyhíteni - mondta hétfőn a brit egészségügyi miniszter.
Matt Hancock a Downing Streeten tartott esti sajtótájékoztatóján kijelentette: tudja, hogy a lakosságnak milyen komoly nehézségeket okoznak a jelenlegi korlátozások, a jó hír azonban az, hogy ezek az intézkedések hatékonynak bizonyultak.
Hancock idézte az Imperial College London egyetem által november 13-24. között több mint százezer ember tesztelésével elvégzett felmérés hétfőn bemutatott eredményét, amely szerint a vizsgált időszakban 30 százalékkal csökkent az új koronavírus-fertőzések száma Angliában az előző, október végén végzett hasonló vizsgálat adatfelvételi időszakához képest.
Az Imperial College számításai szerint az R reprodukciós ráta Angliában jelenleg 0,88. Ez azt jelenti, hogy száz fertőzött átlagosan 88 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést, vagyis a járvány terjedése e mutató szerint is lassul.
Az egyetemi szakértők által kiszámított R mutató lényegesen jobb, mint a brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) jelenleg érvényes becslése, amely szerint az R reprodukciós ráta az Egyesült Királyság egészének átlagában 0,9 és 1 között van. A SAGE is hangsúlyozta mindazonáltal, hogy az új koronavírus-fertőzések száma a becslési sáv felső, 1-es szélsőértéke esetén sem emelkedik napi összevetésben, a 0,9-es alsó becslési érték esetén viszont 2 százalékkal csökken minden egyes nap.
A brit egészségügyi hatóságok becslése szerint a nagy-britanniai koronavírus-járvány tavaszi tetőzésének idején 3,5 körül lehetett az R mutató, vagyis akkoriban tíz fertőzött átlagosan 35 embernek adhatta tovább a vírust. Ez annak idején exponenciális ütemben gyorsuló terjedési sebességet jelzett.
Hétfő esti sajtóértekezletén Matt Hancock elmondta: az elmúlt egy hétben naponta átlagosan 14 778 új koronavírus-fertőzést szűrtek ki az Egyesült Királyságban. Az egészségügyi miniszter kiemelte, hogy a november 16-án zárult hét napban még 25 331 volt a tesztekkel újonnan azonosított koronavírus-fertőzések számának napi átlaga. Kijelentette: mindez azt jelenti, hogy a nagy-britanniai koronavírus-járványt sikerült újból ellenőrzés alá vonni.
Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a járvány megfékezését célzó intézkedések szigorán még mindig csak egy kicsit lehet enyhíteni, hiszen napi átlagban továbbra is 400 felett jár a koronavírus okozta Covid-19 betegség halálos áldozatainak száma.
A brit kormány által november 5-én elrendelt, Anglia egészére kiterjedő zárlat az eredeti terveknek megfelelően szerda éjféltől megszűnik. A helyébe lépő háromfokozatú járványkészültségi rendszer legmagasabb, hármas szintű készültségi fokozata azonban csaknem ugyanolyan szigorúságú intézkedéseket jelent majd a hatálya alá sorolt országrészekben, mint a jelenlegi egységes korlátozás.
A kormány által kidolgozott új, sávos készenléti rendszerről kedden szavaz a londoni alsóház, ám a tervezet rendkívül népszerűtlen a kormányzó Konzervatív Párt frakcióján belül, és az előzetes képviselői nyilatkozatok alapján Boris Johnson miniszterelnöknek komoly frakciólázadással kell számolnia a voksoláson.
Johnson újságíróknak nyilatkozva hétfő este mindazonáltal úgy fogalmazott, hogy "még nem lehet lelépni a fenevad torkáról", mert akkor a járvány ismét elszabadulna.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Állítólag növekszik az oltási kedv hazánkban, kampányt is indít a kormány. Ön kérte már, vagy kérni fogja az oltást?
» Igen» Nem» Még nem tudom, de meggyőzhető vagyok» Még nem tudom, de inkább nem

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready