Elnökválasztást tartanak vasárnap Üzbegisztánban.
A voksolást megelőzően az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelői és jogvédők kifogásolták, hogy az ellenzéki jelölteket kizárták a választási folyamatból, valamint korlátozták a gyülekezési jogokat, illetve a sajtó szabad tudósítását.
Több mint 21 millió választópolgárt várnak a szavazóurnákhoz vasárnap. A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel nyolc órakor (közép-európai idő szerint reggel öt órakor) nyitnak, és este nyolc órakor (közép-európai idő szerint délután öt órakor) zárnak. Az első előrejelzések röviddel az urnazárást követően várhatóak, míg az előzetes eredményt feltehetőleg hétfőn fogják közzé tenni.
Elemzők Savkat Mirzijojev elnök elsöprő győzelmére számítanak, aki a legutóbbi, 2016-os elnökválasztáson a voksok 88,6 százalékát szerezte meg. A hivatalban lévő államfő kihívójaként négy, kevésbé ismert politikus indul, akik mindannyian a kormányzathoz hű pártok tagjai.
Az 1992. december 8-án elfogadott, azóta többször módosított alkotmány szinte minden fontos jogkörrel a közvetlenül öt évre választott és egyszer újraválasztható elnököt ruházza fel. A tisztséget a függetlenné válástól egészen 2016 szeptemberében bekövetkezett haláláig a vaskézzel kormányzó Iszlam Karimov, a szovjet időkben a helyi kommunista párt első titkára töltötte be. A 2016. december 4-i elnökválasztás győztese Savkat Mirzijojev lett, aki liberalizálást és reformokat, türelmesebb politikát ígért, és diplomáciai hadjáratba kezdett a külföldi befektetések és a kereskedelmi kapcsolatok javítása érdekében.
Mirzijojev mindemellett jó kapcsolatokra törekszik Afganisztánnal arról biztosítva mindenkit, hogy segítséget fog nyújtani a radikális iszlamista tálibok hatalomátvétele nyomán gazdasági és humanitárius válságba került szomszédos országnak.
"Legfontosabb feladatunk, hogy virágzó és tekintélyes régióvá változtassuk Közép-Ázsiát" - hangsúlyozta Mirzijojev, aki választási kampányában esélyteremtő kezdeményezéseket is ígért különösen az ifjúságnak. Üzbég állampolgárok milliói ugyanis vendégmunkásként keresik kenyerüket, főként Oroszországban.
(MTI)