Wolfgang Kubicki, a német FDP alelnöke azt nyilatkozta, hogy a vitatandó koronavírus-esetszámok közzététele miatt távoznia kell a bajor kormány éléről Markus Södernek (CSU). Úgy néz ki, Söder nem a valós képet mutatta az esetszámokról.
Markus Söder bajor kormányfő (CSU) becsapta a közvéleményt – írja a Die Welt. Erre reagálva Wolfgang Kubicki, az FDP alelnöke rögtön arra kérte a miniszterelnököt, hogy
mondjon le tisztségéről a vitatott koronavírus-esetszámok miatt.
Zoom
A Bajor Állami Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hivatal (LGL) január 7-én közzétette a koronavírussal kapcsolatos esetszámok eredményeit.
Az adatok alapján azt láthatjuk, hogy a nem beoltott, illetve beoltott páciensek hétnapos előfordulási aránya elég torz képet mutat.
A bajor kormányfő Twitteren november 18-án megosztott egy arányszámokat tartalmazó ábrát, amely szerint az azt megelőző héten oltottak incidenciája – vagyis az adott időszak alatt mért esetek gyakoriságának száma – 110 volt, az oltatlanoké pedig 1469. Söder a következőket írta:
Sajnos a koronafertőzések száma drámaian növekszik, különösen a be nem oltottak körében. Közvetlen összefüggés van az alacsony oltási és a magas fertőzési ráta között.
 
 
Azonban Söder megnyilatkozása hibásnak mutatkozott, ugyanis december elején a Die Welt újságírói felfedték, hogy a novemberi mintahéten az esetek hetven százalékánál ismeretlen volt az oltottság állapota, az eseteket mégis az oltatlanokhoz rendelték.
A most közzétett adatok azt mutatják, hogy november 18-án a kormány csak arra a következtetésre jutott, hogy 14 254 újonnan fertőzött személy nem volt teljesen beoltva, a be nem oltottak előfordulása pedig 333 volt. 62 722 ismeretlen oltási státuszú esetet rendeltek a be nem oltottakhoz. Így keletkezett az 1469-es előfordulási érték.
Wolfgang Kubicki, az FDP alelnöke a tények feltárása után a következőket mondta:
Markus Söder nyilvánvalóan megtévesztette a közvéleményt a be nem oltott és beoltott emberek oltottsági állapotáról szóló számokkal. A tények megítélése szempontjából nem mindegy, hogy ezt tudatosan tette-e.
Kubicki úgy gondolja, hogy aki pandémiás válsághelyzetben hamis jelentéseket terjeszt a nyilvánosságban, annak
vállalnia kell a személyes következményeket
– vagyis a kormányfői posztról való távozást, ezzel is védve a miniszterelnöki hivatalt a további várható támadásoktól.
(Index)