Mahmúd ’Abbász palesztin elnök Rámalláhban: a palesztin népnek joga van megvédeni magát a zsidó telepesek terrorizmusával és a megszálló izraeli hadsereggel szemben. Az El-Kudsz Brigádok palesztin ellenállási szervezet bejelentette, hogy fegyveresei vállvetve harcolnak Izrael ellen az „El-Ákszá Özönvíz” fedőnevű hadműveletet megindító Hamásszal. Izrael megindította a Vaskardok fedőnevű hadjáratot a Gázai övezet ellen. Ciszjordániai palesztin ellenálló szervezetek is bejelentették, hogy támadásokat intéznek a Náblusz városa körül felállított izraeli katonai ellenőrzőpontok ellen – írja a Betlehemben szerkesztett maannews.net (továbbá itt és itt), illetve a palinfo.com hírportál.
Zoom
Mahmúd Abbász: a palesztin népnek joga van megvédeni magát (fotók: maannews.net)
Mahmúd ’Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke ma délelőtt a Hamász által indított fegyveres küzdelemre reagálva rendkívüli vezetőségi ülést hívott össze Rámalláhban. A palesztin elnök az ülésen hangsúlyozta: a palesztin népnek joga van megvédeni magát a zsidó telepesek terrorizmusával és a megszálló izraeli katonai erőkkel szemben. ’Abbász elnök egyben utasítást adott a megfelelő palesztin erőknek, hogy adjanak meg minden szükséges eszközt a palesztin nép helytállásának biztosításához.
Zoom
Az El-Kudsz Brigádok harcosai
Az El-Kudsz Brigádok (سرايا القدس = Jeruzsálem Brigádok), a Palesztinai Iszlám Dzsihád Mozgalom katonai szárnya is csatlakozott a Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalom által ma hajnalban Izrael ellen indított „El-Ákszá Özönvíz” (طوفان الأقصى – Tufán el-Ákszá) fedőnevű hadművelethez – jelentette be Ábú Hámzá, az El-Kudsz Brigádok szóvivője. Ábu Hámzá hangsúlyozta: „Részesei vagyunk ennek a harcnak, fegyvereseink vállvetve küzdenek testvéreinkkel, az El-Kasszám Brigádokkal (a Hamász katonai szárnya – H. J.) együtt egészen a végső győzelemig.
Zoom
Megindult a Vaskardok hadművelet a Gázai övezet ellen
Az izraeli hadsereg közben megkezdte a Gázai övezet ellen indított Vaskardok (חרבות ברזל) fedőnevű hadműveletet. Az izraeli légierő harci gépei szünet nélkül bombázzák a Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalom célpontjait, ám a támadásoknak leginkább a civil infrastruktúra és lakosság esik áldozatul. A légierő és a szárazföldi tüzérség heves tűz alá vette a Gázai övezet határ menti területeit, ahonnan a polgári lakosság tömegesen menekül a belső települések irányába. Az izraeli légierő Apache helikopterei a határ menti területeken a menekülő civileket, s az őket szállító járműveket is lövik. A Ma’an hírügynökség helyszíni tudósítója szerint az Apache helikopterek támadásai következményeként már eddig is számos halálos polgári áldozatot, illetve sebesültet szállítottak a Gázai övezet kórházaiba.
Zoom
Egyre több halottat és sebesültet szállítanak a Gázai övezet kórházaiba
A megszállt Ciszjordániában tevékenykedő palesztin ellenállási csoportok (a budapesti kormány szerint: terrorszervezetek... –H. J.) bejelentették, hogy támogatva a Hamásznak a Gázai övezetből indított küzdelmét, tűz alá veszik a megszállt Náblusz város körül felállított izraeli katonai ellenőrzőpontokat. Az Oroszlánbarlang (’Árín el-Uszúd – عرين الأسود) ellenállási csoport és a Balátá zászlóalj (كتيبة بلاطة – Kátíbát Balátá) fegyveres ellenállási csoport közleményében hangsúlyozza: a palesztin nép, illetve a Hamász mindenkit arra szólított föl, hogy aki rendelkezik fegyverrel, használja is azt a vallás és a haza védelmében.
Hering J. – Kuruc.info