Izraeli találat ért egy mentőautót Gáza városában pénteken, többen életüket vesztették a csapásban.
Az izraeli hadsereg arra hivatkozott, hogy a mentőautó "szélsőségeseket szállított", míg Asraf al-Kidra, a gázai egészségügyi hatóságok szóvivője szerint sebesülteket evakuált a Gázai övezet északi részéből délre.
Kidra elmondta, hogy a mentőautó egy konvoj részét képezte, amely elhagyta az as-Sifra kórházat. Az áldozatok számának pontosítása nélkül hozzátette, hogy sok halott és sebesült van.
A szóvivő szerint több helyen is támadás érte a konvojt, ideértve az as-Sifra kórház kapuját és a nagyjából egy kilométerre lévő Anszár teret.
Az izraeli hadsereg közölte, hogy "a Hamász egyik terrorista sejtje által használt mentőautót azonosítottak, majd csapást mértek rá a hadműveleti övezetben". A hadsereg azzal vádolta a palesztin szervezetet, hogy harcosait és fegyvereit szállítja mentőautókban.
Íme a terroristák:
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója mikroblogján arról írt, hogy teljesen megdöbbentették a mentőautókat ért támadásokról szóló jelentések. Leszögezte, hogy a pácienseket, egészségügyi dolgozókat és a kórházakat óvni kell.
Kidra korábban arról számolt be, hogy a súlyos sebesülteket mentőkkel fogják a palesztin terület déli részébe, onnan pedig Egyiptomba szállítani kezelésre.
Izrael azt állítja, hogy a Hamász parancsnoki állásokat és alagútbejáratokat alakított ki az as-Sifra kórház területén. A Hamász és a kórház vezetése ugyanakkor cáfolta, hogy a fegyveresek az egészségügyi intézmény területét bázisként használnák.
Frissítés: Az ENSZ-főtitkár is elítélte a zsidó terrort
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója után az ENSZ-főtitkár is elítélte, hogy egy mentőautót ért izraeli találat pénteken Gázában, és ennek a gázai egészségügyi hatóságok közlése szerint 15 halálos áldozata van.
Az izraeli hadsereg azzal érvelt, hogy a mentőautó szélsőségeseket szállított, míg a gázai egészségügyi hatóságok szóvivője szerint az autó - pontosabban az öttagú konvoj, amelynek az része volt - sebesülteket evakuált a Gázai övezet északi részéből délre. Ez utóbbit erősítette meg a vöröskereszt is.
Az övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet szintén tagadta, hogy fegyveresei utaztak volna a mentőautóban, mint ahogy Izrael állítja.
A légicsapás csupán néhány méterre a gázai as-Sifa kórház bejáratától érte az autót. Izrael szerint a Hamász parancsnoki hadállásokat és alagútbejáratokat alakított ki a kórház területén.
Ugyanennek a mentőautó-konvojnak egy másik tagját is találat érte körülbelül egy kilométerre a kórháztól, és ennek következtében több utasa megsebesült - közölte a vöröskereszt.
A gázai egészségügyi hatóságok szerint a mentőautókat ért pénteki légicsapásoknak hatvan sebesült áldozata van
"A kórház előtti utcán szanaszét heverő holttestekről készült képek szívszaggatók" - jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár közleményében.
A Hamász szombat reggeli közlése szerint az éjszaka légitámadás ért egy iskolaépületből átalakított óvóhelyet az övezet északi részén, és ott húsz ember meghalt, több tucatnyi pedig megsebesült.
(MTI nyomán)